PSD a atacat la Curtea Constituțională desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu

Grupul senatorial al PSD a atacat la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care a fost desființat Institutul Revoluției Române din 1989, scrie G4Media.ro.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a declarat pentru G4Media.ro că partidul pe care îl reprezintă a depus această sesizare la CCR pentru că, în opinia sa, Institutul Revoluției nu ar fi trebuit desființat, ci, eventual transformat.

”Principiul simplu e că orice desființare e neavenită dacă poți să transformi, să faci lucrurile mai aproape de dorințele societății. Desființarea duce spre un talibanism politic care nu ar trebui să se regăsească în societatea românească de acum”, a precizat Romașcanu.

Senatul a adoptat, luni, cu 84 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă", proiectul iniţiat de Guvern privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere proiectului iniţiat de Guvern privind desfiinţarea acestui institut.

Citeste si:
Vlad Voiculescu dezminte informația conform căreia ar avea 21 de...
Vlad Voiculescu dezminte...

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat, după ce forma trimisă la promulgare cu titlul "Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989" a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis, conform Agerpres.ro.

"Considerăm că soluţia adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanţei de desfiinţare a IRRD 1989 trebuie reanalizată, în condiţiile în care acest institut şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa. În acest sens, apreciem că soluţia legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului. (...) Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desfiinţarea instituţiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală - aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român -, ci şi o probă de ataşament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, faţă de interesele cetăţenilor, precum şi o dovadă de autentică moralitate", se explica în cererea de reexaminare a şefului statului.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru desfiinţarea acestui institut, deoarece a produs "exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică".

Citeste si:
Ion Iliescu s-a vaccinat anti-COVID-19. Cum se simte fostul președinte
Ion Iliescu s-a vaccinat...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri