16 August 2013

Gusturi de TOP in lectura: ce carti recomanda managerii marilor companii



Carti de istorie, memorialistica, carti de business sau beletristica? Managerii au gusturi diverse la carti. Afla ce lecturi preferate au managerii marilor companii si ce carti ar recomanda.

"One last thing before I go", Jonathan Tropper

"M-au atras de fiecare data biografiile atletilor faimosi – spre exemplu <<It's not about the bike>> de Lance Amstrong sau <<Open>> de Andre Agassi. Acum citesc <<One last thing before I go>> de Jonathan Tropper, o poveste interesanta si amuzanta despre un barbat care incearca sa-si gaseasca scopul in viata. Si….cum am fost crupier intr-un cazino pe perioada studiilor, imi place foarte mult <<Cincinnati Kid>>, un film din anii ‘60, cu Steve McQueen. E o poveste excelenta despre doi jucatori de poker (unul tanar si talentat, altul batran si experimentat) si despre lupta dintre ei despre a castiga sau a pierde”, spune Dieter Schulz, managerul Danone.




"Seven pillar of wisdom", T.E. Lawrence

In timpul liber lui Radu Florescu ii place mai ales sa citeasca. Prefera cartile istorice, biografiile. Tocmai a terminat o carte despre Razboiul Crimeii si acum citeste un volum despre tratatele incheiate la Paris dupa Primul Razboi Mondial

“Imi place istoria, o iubesc”, adauga Florescu.

Printre cartile preferate se numara “Seven pillars of wisdom”, o autobiografie despre experientele soldatului britanic T.E. Lawrence (Lawrence al Arabiei), si "1453", un volum despre caderea Constantinopolului.

"Ce a vazut cainele", Malcolm Gladwell

Atunci cand Bogdan Enoiu, seful McCann Worldgroup Romania citeste, 90% dintre carti sunt politice sau de interes general. Beletristica nu prea ii place. Printre cartile care i-au placut cel mai mult se numara cateva scrise de autorul american Malcolm Gladwell: "Ce a vazut cainele", "Exceptionalii" sau "Tipping Point".

Daca ar fi sa-i recomande o carte unui tanar, i-ar propune “Ce a vazut cainele”.

“Mi-a placut foarte mult. Sunt lucruri foarte interesante, explicatii foarte destepte asupra unor fenomene din societate, cu accent mare asupra educatiei, cu care si eu rezonez. E foarte buna cartea”, afirma Enoiu.

"Fata din casa vagon", Ana Maria Sandu

Cat despre lecturile din timpul liber, Adina Chilim-Dumitriu, NNDKP, citeste in fiecare seara, iar printre lecturile recente se numara Fata din casa vagon, de Ana Maria Sandu. Prefera cartile in format traditional deoarece placerea de a o rasfoi, de a avea un semn de carte prin care stii unde ai ajuns sau de a avea grija de obiectul care contine “lucrurile pe care le citesti” nu poate fi redata de niciun alt tip de suport. Petrece in jur de 30 minute in fiecare seara “in compania cartilor”, dar in functie de zile poate citi si mai mult. “Din pacate, nu am foarte mult timp la dispozitie, dar sunt carti pe care nu le pot lasa din mana si citesc pana tarziu in noapte.”



"Parabolele lui Iisus", Andrei Plesu

Avocatul Madalin Niculeasa spune ca le-a recomandat colegilor Despre China”, de Henry Kissinger si “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Plesu. "Cartea lui Plesu este fantastica, geniala si iti rezolva multe probleme. “Despre China”, mai slaba decat “Diplomatia”, este o carte de marketing, si am fost un pic dezamagit”.



"How to make friends and influence people", Dale Carnegie

In ceea ce priveste lectura, Daniel Nicolescu, seful PayU prefera sa citeasca pe Kindle. O carte care l-a influentat mult a fost "How to Make Friends and Influence People", a lui Dale Carnegie si, de asemenea, Pierderea Virginitatii, a lui Richard Branson.




"Craii de Curtea Veche", Mateiu I. Caragiale

Avocatul Calin Zamfirescu tine trei carti mereu aproape, la birou, pe noptiera si langa televizor, titluri pe care le citeste in functie de starea de spirit. Ultima carte pe care a recitit-o este Craii de Curtea Veche, de Mateiu I. Caragiale, unul dintre romanele care il marcheaza si care descrie o epoca in care i-ar fi placut sa traiasca. O alta pasiune este istoria, domeniu din care a citit recent ultimele memorii reeditate anul trecut ale lui Grigore Gafencu, un volum care strange laolalta pagini din Jurnalul” omului politic. “Am citit 2-300 de carti de memorii si pot spune ca este memorialistica lui Gafencu este de-a dreptul senzationala. Nu-mi amintesc sa fi citit o carte de gen mai captivanta.”



"Guerilla Marketing", Jay Levinson

Daca ar fi sa ia masa cu cineva, Tiberiu Dobre, seful HP pe laptop-uri, ar alege sa fie Jay Conrad Levinson. “La 23-24 de ani mi s-a oferit sa construiesc o companie de consumabile. M-am dus la biblioteca si mi-au incaput pe mana Guerilla Sales si Guerilla Marketing, ale lui Jay Levinson. Tot business-ul pe care l-am pus eu atunci pe hartie a fost in acord cu ce spunea el in cartile acelea. Finalmente, a fost un succes si ii datorez reusita si acestui autor”.




"Pierderea Virginitatii", Richard Branson

Catalin Paunescu, seful Star Storage spune ca din cartea “Pierderea Virginitatii” scrisa de Richard Branson a invatat ca totul este realizabil, ca nu exista limite, ca este nevoie si de vise dar si putina nebunie. “Oamenii care viseaza la anumite lucruri si trag din toate puterile sunt cei invingatori. Nimic nu se intampla fara sa muncesti, putini sunt oamenii carora le cad lucrurile din cer!”.

Asa cum “sta bine” unui manager ce nu prea are timp, Catalin Paunescu citeste din ce in ce mai putin beletristica. Ultima carte citita este Omul fara chip, biografia lui Putin.


"Diplomatia", Henry Kissinger

Una dintre cartile citite recent de Horatiu Florescu, seful The Advisers/Knight Frank este Diplomatia lui Henry Kissinger.





Citeste si