Elisabeta Gherghisan (46 ani), o jurista pasionata de lumea sportiva, a adus padbol in Romania, un fel de tenis de picior care se joaca pe un teren inconjurat de pereti de sticla. De ce poate fi padbol "afacerea anului" in sport?

Elisabeta Gherghisan are studii in Dreptul Afacerilor, insa, cum este pasionata de fotbal si de sport in general, in urma cu 12 ani a inceput sa lucreze, alaturi de sot, in manageriatul sportiv. Anul trecut a decis sa faca un pas si mai mare si sa se lanseze in afaceri: asa a adus padbol in Romania, un sport inventat, in 2008, in Argentina.

"In urma unei calatorii de afaceri in Spania, mergand la o baza sportiva, am vazut pentru prima oara terenurile de padbol si multa animatie in jurul lor. Era ceva nou, spectaculos, dar atat de asemanator cu tenisul de picior pe care il jucam in copilarie in curtea scolii. Cand m-am intors in tara, am inceput sa culeg informatii despre acest sport. Au urmat mai multe negocieri cu creatorul acestui sport, argentinianul Gustavo Miguens, cel care detine dreptul de autor, de proprietate intelectuala si schitele industriale ale acestui sport", explica Elisabeta Gherghisan, care a devenit astfel licentiat exclusiv al sportului padbol in Romania si a fondat Asociatia Romana de Padbol.

Astfel, Romania este a 15-a tara in lume si a noua din Europa care a devenit parte a Federatiei Internationale de Padbol.

Ce este mai exact padbol

Padbol este un mix intre fotbal-tenis, squash si padel, dar foarte "apropiat" de tenisul de picior. Elementul central la padbol este mingea de fotbal. Ca atare, padbol se joaca pe un teren inconjurat de pereti de sticla, intre doua echipe formate din cate doi jucatori. Terenul poate fi acoperit cu copertina si incalzit.

Citeste si:
Monedele emergente cad pe capete. Cat de rezistent poate fi leul?
Monedele emergente cad pe...

Cum iti faci o afacere cu padbol

Cine vrea sa faca o afacere din padbol trebuie sa aiba pregatita suma de 18.000-19.000 de euro, necesara pentru cumpararea unui teren panoramic de padbol si a licentei de folosire pentru o perioada de trei ani, care poate fi reinnoita ulterior in schimbul unei taxe. Terenul si licenta pot fi cumparate doar prin Elisabeta Gherghisan, licentiat exclusiv padbol in Romania.

Pentru instalarea unui teren de padbol, aveti nevoie de un spatiu de 60 metri patrati. Nu este necesara o autorizatie de constructie, pentru ca un teren de padbol nu este o constructie permanenta. In cazul in care terenul nu este amplasat intr-o zona publica, ci intr-un complex sportiv de exemplu, nu este obligatorie o autorizatie de functionare de la primarii, ci doar obtinerea si respectarea tuturor avizelor, acordurilor si aprobarilor prevazute de acte normative in domeniu.

"Padbol nu va aparea la orice colt de strada, ca ciupercile dupa ploaie, ci intr-un cadru organizat, doar cei licentiati avand dreptul de a exploata acest sport ca si afacere. In momentul initierii unei afaceri, gradul de ocupare al terenurilor reprezinta una dintre cele mai importante variabile economice care trebuie luata in calcul. Din acest punct de vedere, terenurile de padbol ofera o performanta excelenta, fiind necesari 60 de metri patrati (10 x 6 metri), de 4 ori mai mic decat in cazul unui teren de tenis de camp si de 12 ori mai mic decat terenul de minifotbal. Daca dimensiunile unui teren de padbol sunt de 4 ori mai mici decat ale terenului de tenis de camp, rentabilitatea financiara devine de 4 ori mai mare, preturile de inchiriere fiind aproximativ egale la un teren de tenis si la unul de padbol", explica Elisabeta Gherghisan de ce padbol poate fi un nou pariu in afaceri.

Citeste si:
Halep, după victoria de la Dubai: E special, al 20-lea titlu al...
Simona Halep, după victoria...

Sursa foto: Padbol.ro/Elisabeta Gherghisan cu jucatori de padbol la Cupa Intercontinentala din Insulele Canare

Astfel, fosta jurista sustine ca investitia intr-un teren de padbol poate fi recuperata "rapid", in maximum doi ani de zile. Un argument este si faptul ca padbol poate fi jucat in orice anotimp, indiferent de vreme, odata ce terenul se afla intr-un spatiu acoperit.

"In urma mai multor studii si analize de piata, s-a constatat ca orele de varf in timpul saptamanii in complexurile sportive, pe terenurile de fotbal si fotbal-tenis sunt cuprinse intre orele 18.00 si 00.00, fiind acoperite de o cerere de 100%. Astfel, fara a lua in calcul orele de la pranz, obtinem un grad minim de ocupare de 6 ore. Luand în considerare o medie zilnica de doar 4 ore si un pret de inchiriere de 14 euro (60 lei), rezulta un venit anual de 20.160 euro, fara a avea in vedere rata cresterii chiriei pe ora, organizarea turneelor, orele din afara perioadei de varf sau veniturile auxiliare din vanzarea alimentelor si/sau bauturilor. Daca luam in calcul sambata si duminica, prin organizarea de turnee si/sau evenimente (corporate, team-building) incasarile obtinute intr-o zi productiva din timpul saptamanii pot fi aproape dublate, ceea ce duce la o amortizare a investitiei mult mai rapida", argumenteaza Gherghisan.

Ea a vandut prima licenta omului de afaceri Cristian Bivolaru, proprietarul Scolii Europene Bucuresti, unde a fost instalat primul teren de padbol. O alta licenta a fost cumparata de Sebastian Moga, fost jucator al lui Dinamo, actual antrenor de fotbal. Alte doua terenuri de padbol se afla in Bucuresti, in baza BTT din Parcul Herastrau.

Citeste si:
Concurenții unei emisiuni Big Brother au aflat abia marți de criza...
Concurenții unei emisiuni Big...

Si Elisabeta Gherghisan are un teren de padbol si intentioneaza sa instaleze mai multe terenuri in Bucuresti. Planul ei pentru 2016 este sa vanda licenta pentru cel putin 20 de terenuri de padbol, in diferite orase din tara, unde clientii sunt in general baze sportive, academii de fotbal si primarii. Pe langa extinderea padbol ca business, Romania va gazdui in 2017 Cupa Internationala Padbol.

Sursa foto: Padbol.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Coronavirus: EURO 2020 se AMÂNĂ și se va desfăşura în vara lui 2021
Setari Cookie-uri