Cu un scor aproape perfect (99,1 din 100), Viena a detronat Melbourne si a devenit cel mai bun oras in care sa traiesti, potrivit raportului realizat de Economist Intelligence Unit. Melbourne a ocupat timp de sapte ani la rand prima pozitie in topul celor mai bune orase in care sa locuiesti.

In realizarea clasamentului s-a tinut cont de mai multe criterii, printre care stabilitatea, sistemul de sanatate, sistemul de educatie, mediul, infrastructura, transportul in comun, iar Viena, capitala Austriei, a obtinut cele mai mari punctaje, potrivit bloomberg.com. Din 2004, de cand se realizeaza acest top, este prima oara cand Viena ajunge pe prima pozitie.

"In ultimii ani, mai multe tari din Europa au fost grav afectate de atacuri terorisite, iar asupra lor a planat mereu riscul producerii unui nou atentat. Insa autoritatile au luat masuri de securitate sporite, astfel ca s-a revenit la o oarecare stare de normalitate", se arata in raportul EIU, citat de Reuters.com.

Trei orase din Australia si trei din Canada au fost cuprinse in top 10 cele mai bune orase in care sa locuiesti si niciunul din SUA, ceea ce este si cea mai mare surpriza a raportului realizat de Economist Intelligence Unit. Cel mai bine clasat oras american se afla abia pe pozitia 23, Honolulu, urmat de Pittsburgh, pe locul 32.

Citeste si: Aici merita sa traiesti: TOP orase in care locuitorii sunt cel mai putin stresati

Cele mai bune orase in care sa locuiesti

Foto: Shutterstock.com

Clasamentul celor mai bune orase in care sa locuiesti:

1. Viena, Austria
2. Melbourne, Australia
3. Osaka, Japan
4. Calgary, Canada
5. Sydney, Australia
6. Vancouver, Canada
7. Toronto, Canada
8. Copenhaga, Danemarca
10. Adelaie, Australia

Viena si Melbourne au obtinut punctaje maxime la categoriile sanatate, educatie si infrastructura. Chiar daca Melbourne are scor bun la cultura si mediu, a fost intrecut de Viena, care si-a imbunatatit scorul la capitolul "stabilitate".

In plus, noteaza raportul, ceea ce a ajutat Viena sa urce pe primul loc in top a fost si faptul ca are o rata scazuta a criminalitatii. "Una dintre subcategoriile la care capitala Austriei sta foarte bine este incidenta infractionalitati. Viena a dovedit ca ele unul dintre cele mai sigure orase din Europa", se arata in raportul citat.

Fata de rapoartele din anii trecuti, Osaka si Tokyo au facut pasi importanti si au ajuns in acest clasament pe cele mai inalte pozitii. Cele doua metropole au obtinut scoruri bune dupa ce au inregistrat o scadere considerabila a ratei criminalitatii si o imbunatatire a transportul public.

Top 10 cele mai bune orase in care sa traiesti

Foto: Shutterstock.com

Centrele financiare precum Londra (locul 48) si New York (locul 57) sufera din cauza propriului lor succes, potrivit raportului EIU, din cauza calitatii slabe a transportului in comun si a ratelor criminalitatii si infractionalitatii extrem de ridicate.

In Asia, Hong Kong (locul 35) a reusit sa isi depaseasca rivalul Singapore (pozitia 37), dupa ce a obtinut scor bun la categoria "stabilitate".

Cele mai periculoase orase

La coada clasamentului se afla orasele in care este mai putin indicat sa locuiesti. Cel mai periculos este Damasc, Siria (140), urmat de Dhaka, Bangladesh (139), Lagos, Nigeria (138), Karachi, Pakistan (137), Port Moresby, Papua Noua Guinee (136), Harare, Zimbabwe (135) si Tripoli, Libia (134). Studiul nu include unele dintre cele mai periculoase capitale din lume precum Bagdad si Kabul.

Multe dintre aceste orase sunt afectate de conflicte armate, la care se adauga calitatea slaba a infrastructurii, cum e cazul in Harare, sau poluarea severa, precum in Dhaka.

Citeste si: Orase europene in care sa traiesti daca esti pasionat de sport

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri