Produsele eco, bio, naturale, organice sunt considerate mai sănătoase decât cele care nu au această etichetă, dar oare produsele etichetate astfel sunt cu adevărat sănătoase, mai bune decât celelalte? Realitatea este că nu întotdeauna o asemenea etichetă ne garantează calitatea superioară a produsului, fie el alimentar sau cosmetic.

„Eco”, „bio”, „organic” sunt calificative care dau un plus de valoare, dar acești termeni definesc de fapt același lucru, se referă la produse ecologice realizate în conformitate cu legislația în vigoare, fără utilizarea substanțelor chimice, intervenții genetice și respectând mediul înconjurător.

În America și Canada se folosește mai ales termenul de „organic”. În Germania se folosește „eco” sau „ecologic”. În Italia „bio”. Prin urmare, pe rafturile magazinelor vei găsi etichete în funcție de țara de proveniență a produsului.

Pe lângă „bio”, „eco”, „organic”, mai există o etichetă, „natural”: aceasta nu înseamnă nimic, este doar o găselniță de marketing, pentru că orice produs poate fi natural. Eticheta aceasta nu este garanția unui produs de calitate, poate să conțină aditivi și coloranți. Legislația nici nu se referă la acest tip de produse.

Pe de altă parte, există sigla „a.e.” (agricultură ecologică). Aceasta se folosește în România și este obligatorie din 2010. Această etichetă este specifică produselor ecologice și se folosește alături de sigla comunitară, cu scopul de a identifica produsele obținute în conformitate cu metodele de producție ecologică.

În general, produsele care poartă etichetele „bio”, „eco”, „organic”:
conțin ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau substanțe chimice;
sunt recoltate de pe un sol care nu a fost tratat cu substanțe chimice cel puțin 3 ani înaintea recoltării;
terenul pe care se cultivă ingredientele lor este delimitat față de terenurile din jur, pentru a preveni contactul cu substanțe interzise de pe terenurile din jur;
nu au fost realizate folosindu-se hormoni de creștere, ingineria genetică, iradierea sau antibioticele. Animalele nu sunt tratate cu antibiotice sau alte tratamente în absența bolilor, iar dacă se îmbolnăvesc nu mai sunt considerate bio;
sunt produse care sunt mai naturale față de produsele care sunt supuse unui proces de prelucrare;
au certificarea unui organism autorizat că produsul respectiv respectă standardele, potrivit legislației în vigoare (europeană și națională).

Este adevărat că legislația în ceea ce privește produsele organice diferă de la o țară europeană la alta, dar există câteva reglementări care se regăsesc în toate țările:
se interzice utilizarea organismelor modificate genetic;
se interzice folosirea pesticidelor, a fertilizatorilor și a hormonilor de creștere. Un produs 100% organic trebuie să conțină numai ingrediente cultivate organic.

Produse bio pot fi:
fructe;
legume;
lactate;
hrană pentru bebeluși;
cereale;
produse de panificație;
mezeluri;
sucuri;
ceai;
cafea.

Cine poate folosi sigla „bio”

Producătorii trebuie să parcurgă un anumit traseu pentru a avea dreptul de a folosi eticheta „bio”:
trebuie să respecte regulile stabilite de legislația comunitară și națională;
trebuie să se supună unor inspecții din partea organismelor competente.

Mai multe informații pot fi obținute pe site-ul Ministerului Agriculturii.

De altfel, în România, controlul și certificarea produselor ecologice este asigurată de organisme de inspecție și certificare, aprobate de Ministerul Agriculturii. Se pot certifica produse agricole sau alte tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: semințe, carne, subproduse din carne, alimente procesate, lactate, brânzeturi, vin/bere.

De ce produsele bio sunt mai scumpe

Produsele bio sunt mai scumpe decât celelalte tocmai pentru că nu se folosesc pesticide, hormoni pentru creșterea rapidă, conservanți pentru păstrarea lor perioade lungi de timp. Producția bio se realizează într-o perioadă mai mare de timp, necesită mai multe resurse și are un grad mai mare de perisabilitate.

Ce trebuie să reții:

„Bio”, „eco”, „organic” definesc același lucru: sunt produse realizate în conformitate cu legislația europeană și națională, fără utilizarea substanțelor chimice, intervenții genetice, cu respectarea naturii și autorizate de un organism autorizat. Atunci când cumperi produse care poartă sigla națională și logoul comunitar știi sigur că produsul respectă regulile de producție ecologică.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/water-droplets-on-green-leaf-plant-731891/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri