Art Safari, operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România și unul din cele mai importante eveniment culturale din București are loc în perioada 16-26 septembrie 2021. Ediția din acest an este mai mare comparativ cu cea de din 2020 și asta pentru că expozițiile au loc în două locații: Palatul Dacia-România (Palatul Pinacotecii), de pe strada Lipscani și la Hanul Gabroveni, în imediata apropiere.

Art Safari 2021 are patru mari pavilioane expoziționale: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu și Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator Elena Olariu, echipa curatorială, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.

  • Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet (curator Rodica Marian)
  • Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România (Elena Olariu și echipa curatorială, formată din Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia)
  • Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit (curator Călin Stegerean)
  • Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească (curatoare Raluca Ilaria Demetrescu)

„Anul aceste este dedicat expoziției lui Samuel Mützner pentru că Art Safari vrea să continue recuperarea marilor artiști. Samuel Mützner a fost elevul lui Claude Monet și i-am dedicat o o parte specială, mai ales florilor pe care le-a pictat la Giverny, dar și în perioada românească”, a precizat Ioana Ciocan, directorul Art Safari, în deschiderea evenimentului.

Aproximativ 850 de lucrări de artă provin din colecţiile a 25 de muzee şi din 80 de colecţii private vor fi expuse anul acesta la Art Safari. Operele de artă expuse la Palatul Dacia-România şi Arcub Hanul Gabroveni valorează peste 9 milioane de euro.

Totodată, cu ocazia deschiderii Art Safari 2021, Ambasada Olandei a dezvelit, în premieră, o copie florală gigant a uneia dintre picturile expuse în Pavilionul Muzeal, mai exact un uriaș „Vas cu tufănele” pictat de Samuel Mützner, vedeta expoziției de artă impresionistă.

Instalația florală, compusă special în Olanda pentru a marca acest moment, are dimensiunile de 4 x 4 m. Pictura originală măsoară 33 x 42 cm și poate fi identificată într-una din sălile expoziției dedicate lui Mützner.

Am hotărât să îl scoatem pe Samuel Mützner din expoziție așa că am hotărât să îl expunem și afară. Prin urmare am apelat la Ambasada Olandei care ne-a ajutat la realizarea unei lucrări suprinzătoare. O lucrare din expoziția Samuel Mützner a fost reprodusă, bineînțeles, mărită pentru că lucrarea de aici are peste patru metri înălțime.

Ioana Ciocan (foto), directorul Art Safari

Ioana Ciocan

Pentru construirea instalației au fost folosite 1.750 de plante, toate de proveniență olandeză, care cântăresc, împreună cu rama metalică, aproximativ 700 kg. La realizarea tabloului gigant din plante ornamentale au lucrat peste 20 de persoane, timp de mai mult de sapte zile.

Night Tours

Experiența de vizitare cuprinde un tur ghidat în expoziții și muzică live, unde va cânta trupa Toulouse Lautrec în fiecare seară. La Night Tours vor exista povești ale ghizilor Art Safari, ale organizatorilor și curatorilor.

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar se va face controlat, iar traseul de vizitare este unul tip circuit unidirecțional. Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrare, precum la ediția 2020, aceasta fiind o condiție obligatorie de acces. Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe durata vizitei.

La toate acestea se adaugă programul educațional Art Safari Kids de care se vor putea bucura și în acest an copiii și familiile lor. Aici, arta li se dezvăluie copiilor pe înțelesul lor, iar ei învață să își dezvoltă creativitatea participând la ateliere de artă și tururi ghidate.

Art Safari va avea un „sediu” permanent

Totodată, Directorul Art Safari, Ioana Ciocan, a anunțat că intenționează permanentizarea activității expoziționale a Art Safari, să treacă de la un muzeu temporar, cu sediu nomad, la o activitate curentă și un sediu adecvat, instituționalizat. În acest sens, directorul Art Safari, și dr. Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, au anunțat semnarea unui parteneriat pe doi ani, de folosire împreună a spațiului expozițional al Palatului Dacia-România, destinat pe viitor amenajării istoricei Pinacoteci a Bucureștiului, precedat de o renovare și organizare corespunzătoare.

Prețul unui bilet este de 60 de lei, iar prețul pentru un abonament se ridică la 100 de lei. Un bilet pentru Night Tours costă 99 de lei, iar un abonament VIP are prețul de 250 de lei (acesta include acces nelimitat la expoziții, dar și la Night Tours).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri