Când spunem Emiratele Arabe Unite, cei mai mulți dintre noi merg cu gândul la obiective turistice și revelionul petrecut în Dubai. Însă pe lângă Dubai sau Abu Dhabi, mai sunt și alte emirate care pot face cu ochiul turiștilor români. Unul dintre acestea este Ras Al Khaimah, o destinație aflată la doar 45 de minute de Aeroportul Internațional din Dubai.

Ras Al Khaimah este o destinație pe care Iyad Rasbey, directorul Autorității de Dezvoltare Turistică a Emiratului, o descrie ca fiind compusă din trei elemente: mare, munte și deșert. Tot acesta spune că doar Ras Al Khaimah este emiratul care implică această combinație de gusturi turistice, în Dubai, spre exemplu, fiind vorba doar despre plajă și deșert.

”Am început să investim în piața din România, pe care o vedem una emergentă, la finalul lui 2020 și începutul lui 2021, după ce pandemia ne-a învățat că trebuie să acceptăm schimbarea și să ne-a îndrumat și către alte direcții decât cele știute de noi. Cred că am ajuns târziu în România, din păcate, deoarece există foarte mult potențial aici”, a declarat Rasbey, într-un interviu Wall-Street, precizând că dorește ca țara noastră să fie o piață secundară pentru turismul din acest emirat.

Iar o piață secundară pentru Rasbey, un antreprenor care a lucrat în turism dintotdeauna, înseamnă ca din România să vină anual între 20 și 30.000 de turiști.

De ce să vizităm Ras Al Khaimah și nu alt emirat

Pentru că este o destinație la început de drum pentru români, l-am întrebat pe Rasbey de ce ar trebui să ne orientăm către acest emirat și să nu rămânem la Dubaiul pe care unii îl știu deja și la care alții aspiră.

Pentru început, acesta a precizat ceea ce am menționat mai sus, faptul că Ras Al Khaimah este o destinație care implică mai multe tipuri de turism, mai exact:

  • pentru cei care iubesc marea și plajele,
  • pentru cei în căutare de aventură,
  • pentru cei care sunt curioși despre cum arată o noapte de cazare în deșert.

”Ras Al Khaimah este și locul cu multe situri culturale, patru dintre acestea, Julfar, Shimal, Jazirah Al Hamra și Dhaya, sunt incluse în patrimoniul UNESCO. În plus, turiștii aventurieri pot face drumeții în munții Hajjar, care includ și cel mai înalt vârf din Emirate, Jebel Jais (1934 metri), unde temperaturile sunt mai mici cu cel puțin 10 grade față de nivelul mării”, a completat acesta.

Ce poți face în Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah este și locul în care turiștii pot face activități precum: drumeții, alpinism, explorarea canioanelor sau rapel (coborârea unor pasaje dificile cu ajutorul unei corzi sau sfori).

Sursa Foto: Shutterstock.com

În apărarea Ras Al Khaimah, Rasbey mai spune și că destinația este una mult mai accesibilă decât Dubaiul, iar hotelurile existente au și opțiunea de all inclusive.

”Avem circa 8.000 de camere în Ras Al Khaimah, iar majoritatea hotelurilor noastre sunt în apropierea plajelor și au vedere la mare. Poate că nu avem cele mai vaste și pure plaje din Emirate, însă o avem pe cea mai lungă, care măsoară 1,8 kilometri. În plus, Ras Al Khaimah nu este o destinație aglomerată”, a adăugat Rasbey.

În acest sens, în Ras Al Khaimah, au fost deschise noi hoteluri și urmează să fie inaugurate altele în cursul acestui an. Un exemplu este Banan Beach, care a fost deschis în ianuarie 2022, fiind un resort pentru cei care preferă glampingul, cu locații pentru wellness și yoga.

Un alt exemplu este Cloud7 Camp AlSawan, deschis recent, care promovează același tip de eco-turism prin cazările reprezentative glampingului. Cloud7 Camp AlSawan se remarcă și prin lecțiile de agricultură pe care le ”predă” turiștilor în timpul vacanțelor (bineînțeles, celor interesați).

Și Ballon Base, inaugurat la finalul anului 2021, este o nouă atracție turistică în Ras Al Khaimah, unde turiștii pot încerca experiența unei călătorii cu balonul.

Însă ceea ce Rasbey ne îndeamnă să vizităm dacă suntem pentru prima dată turiști în Ras Al Khaimah este The Pearl Diving, o călătorie cu barca pe mare, unde aflăm cum își câștigau existența localnicii în urmă cu aproximativ 60 de ani.

”Înaintea exploatării petrolului, oamenii din Ras Al Khaimah mergeau și căutau perle în mare, pe care ulterior le vindeau pentru a face rost de bani. Turiștii pot asista la o sesiune de pearl diving așa cum se făcea în trecut, când oamenii se scufundau doar cu un cârlig prins de nas, nu cu butelii de oxigen ca în prezent”, a precizat acesta.

Sursa Foto: Wall-Street.ro/ EXPO Dubai

Și pentru că Iyad Rasbey este un om al turismului, așa cum am mai menționat, și pentru că s-a ocupat și de destinații precum Seychelles sau Mauritius, l-am întrebat ce este deosebit la Ras Al Khaimah comparativ cu acestea două. Cu atât mai mult cu cât cele două destinații sunt nume sonore în lumea turiștilor iubitori de plaje.

”Seychelles și Mauritius sunt două destinații foarte frumoase, dar limitate ca activități. Sunt oglinda vie a plajelor cu resorturi de lux, dar nu poți face nimic altceva”, a explicat Rasbey.

Nu în ultimul rând, Iyad Rasbey a menționat că Ras Al Khaimah își asumă acoperirea tuturor cheltuielilor turiștilor care se infectează cu COVID pe teritoriul emiratului. Reprezentantul destinației susține că pandemia încă rămâne o amenințare, mai ales pentru turism, iar autoritățile locale și hotelierii sunt dispuși să plătească atât carantina, cât și cheltuielile de spitalizare, dacă e cazul, ale turiștilor care se pozitivează în Ras Al Khaimah.

”Turismul este o industrie foarte sensibilă, este afectat inclusiv de vreme. De aceea, pentru ca turiștii să se simtă în siguranță și pentru că se întâmplă ca, de cele mai multe ori, asigurarea de călătorie să nu acopere tot, Ras Al Khaimah va plăti totul pentru turiști. Dacă turistul stă la un hotel de cinci stele și acolo este carantinat, cheltuielile vor fi suportate de către hotelieri”, a mai spus Rasbey.

În 2021, după un an de pandemie, Ras Al Khaimah a avut 980.000 de turiști, iar pentru 2022, Iyad Rasbey speră să atingă și să depășească cifrele din 2019, mai exact 1,1 milioane de turiști.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri