A pleca în vacanță într-o croazieră este o experiență de neegalat, însă a ajunge pe puntea de comandă a vasului este un eveniment o dată-n viață (bineînțeles, pentru noi, turiștii). ”Nu cred că aș putea pilota vreodată un avion. Aici, poți înota în mare, dar de acolo de sus, ce mai faci?!”, a declarat Nikolaos Vassileiou, căpitan al vasului de croazieră Crystal, Celestyal Cruises.

Dacă vă gândeați că a conduce o mașină e dificil, a naviga un vas de croazieră este cu adevărat o provocare și, cu siguranță, vă va schimba perspectiva asupra șofatului.

Timp de șapte nopți ne-am lăsat ghidați pe apele grecești de către căpitanul Nikolaos Vassileiou, un om ”școlit” în armată, jovial, dar nu foarte comunicativ.

Nu cred că aș putea pilota vreodată un avion. Aici, poți înota în mare, dar de acolo de sus, ce mai faci?!”, a declarat acesta, în timp ce ne-a invitat să vizităm puntea de comandă.

Vassileiou a lăsat armata după nouă luni și a început școala de navigatori, lăsând tancul pentru vasele de croazieră, pe care lucrează de mai bine de 20 de ani.

„Pe Celestyal Cruises sunt din 2014 și lucrez de la opt până la zece ore pe zi”, a mai spus căpitanul.

Apele grecești, cele mai dificile

Deși am călătorit timp de șapte nopți pe apele grecești, Celestyal Cruises nu își petrece vacanțele doar în această zonă. Vasul de croazieră condus de Vassileiou călătorește și în perimetrul Americii Centrale, în apele Cubei.

Deși în Cuba a trecut pe lângă uraganul Irma, Vassileiou spune că apele Greciei rămân cele mai dificile.

”Vântul, curenții, dar și porturile grecești îți pun toate abilitățile de căpitan la încercare. E foarte greu de ancorat o navă de croazieră în Mykonos, spre exemplu, dacă mai bate și vântul”, a spus acesta.

Totuși, căpitanul a precizat că nu a fost anulată vreodată vreo ancorare în insule din această cauză. De altfel, cel mai dificile momente pe mare sunt cele în care vântul nu este prielnic și sunt înregistrate rafale de până la 140 de kilometri pe oră (sau 75 de bofori, termenul folosit de marinari).

Nikolaos Vassileiou este originar din insula Evia, a cărei zonă de nord a fost mistuită de incendiile de vegetație. Iar dacă întrebați care este hobby-ul unui căpitan grec, cel puțin pentru Vassileiou, are legătură tot cu marea, mai precis, pescuitul alături de fiul său.

Celestyal Cruises, Crystal, este singurul vas de croazieră care are plecări săptămânale în insulele grecești, în fiecare duminică, din portul Salonic. Echipa numără 402 de angajați, printre aceștia fiind și șase români (unul angajat de aproximativ 11 săptămâni). Capacitatea turistică a navei este de 1.200 de pasageri, iar la momentul călătoriei, pe vas se aflau 868 de turiști. Nava deține 10 niveluri, la al optulea fiind poziționată puntea de comandă a navei.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri