Când te gândești la bob, cu siguranță îți vine prima dată în minte sportul de iarnă pe care îl urmăreai la Jocurile Olimpice de Iarnă. Pistele de bob, de agrement înseamnă, însă cu totul altceva. Dispare din ecuație pârtia sinuoasă de gheață, dar nu și distracția. Dacă te știi mai aventuros din fire, pista de bob de la Toplița s-ar putea să fie perfectă pentru tine.

Pista de bob Alpine Coaster de la Toplița, cea mai lungă din România

Pistele de bob sunt o atracție relativ recentă în România, pentru pasionații de aventură. Eu am descoperit pista de bob de la Toplița, din Harghita, un județ care nu se lasă mai prejos când vine vorba de destinații de petrecere a timpului liber. Județul se poate mândri cu două dintre pistele de bob din țara noastră: una la Ghimeș, din localitatea Lunca de Sus și una la Toplița. Am vizitat-o pe cea din urmă, de la Toplița, zonă turistică ce s-a bucurat în 2022 de titulatura „Destinația Anului”.

Toplita, #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Facebook/ Visit Toplița

Pista de bob Alpine Coaster de la Toplița măsoară aproape doi kilometri lungime, fiind cea mai lungă din România. Viteza maximă de deplasare care poate fi atinsă este de 46 km/h, iar în prima jumătate a cursei ai parte de priveliști extraordinare pentru că ți se aștern în fața ochilor Munții Călimani, Munții Giurgeului și Muntii Gurghiului. Ulterior, în cursa ta cu bobul vei ajunge să mergi pe lângă pista de schi din Toplița, așa că dacă alegi să vii iarna aici, vei avea parte de o distracție dublă. Domeniul schiabil Pârtia Toplița este alcătuit din trei pârtii de schi, care au în componență și două instalații de teleschi, o bandă rulantă și o pârtie de sanie.

Toplita, #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

Toplita, #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

După ce ajungi și te urci în sanie, una dintre persoanele care gestionează pista de bob îți va explica ce trebuie să faci și sa nu faci. Nu e un training de 10 minute, dacă la asta te așteptai pentru manevrarea saniei e relativ simplă.

Toplita, partie bob #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

Ce trebuie să știi când mergi la pista de bob este că trebuie să menții o viteză constantă, ceea ce nu prea îți permite să te oprești des pentru că persoana care va veni în urma ta (chiar dacă, în mod normal, pleacă mai târziu decât tine) va trebui să aștepte să te deplasezi mai întâi tu.

Practic, ce trebuie să faci este să accelerezi mereu, mai puțin în locurile marcate (pe care le ai semnalate prin indicatoare) ce îți arată că trebuie să frânezi. Totuși, dacă traseul este ud sau înghețat, distanța dintre sănii trebuie să fie de minimum 50 de metri datorită creșterii distanței necesare de frânare, dar asta îți vor spune oricum și angajații de acolo.

Cât durează să te dai o tură cu bobul la Alpine Coaster Harghita și cât costă

Circuitul complet la pista de bob Alpine Coaster din Harghita durează aproximativ 9 minute. O tură de bob costă 25 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii între 3 și 14 ani. Fiecare utilizator al pistei de bob din Toplița va avea propria cartelă (încărcată cu suma dorită) pe care o poate folosi în curse. Aceasta este netransmisibilă, iar în eventualitatea în care o pierzi, va trebui să plătești 10 lei în plus.

Toplita, partie bob #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

Toplita, partie bob #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

Toplita, partie bob #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

Toplita, partie bob #visittoplita, #visitharghitaSursa foto: Wall-Street.ro

Important de precizat este faptul că persoanele sub 14 ani vor putea intra la pista de bob de la Toplița doar împreună cu părinții. Angajații de acolo ne-au transmis că deși accesul pe sanie este, în mod normal rezervat unei singure persoane, părintele se poate da pe bob și cu cel mic în brațe. În sanie nu vei putea lua obiecte voluminoase precum ghiozdane, umbrele și nici obiecte ascuțite care te-ar putea răni în timpul cursei. În orice caz, nici nu ai avea loc pentru ele, sania nu este foarte mare.

Cum ajungi la Pista de bob Alpine Coaster din Harghita

Adresa exactă pentru Pârtia de bob Apline Coaster din Toplița este Strada Vilelor, Toplița (Pensiunea Baciu). Programul de funcționare este de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00, iar sâmbăta și duminica pista de bob este deschisă între orele 10:00 și 19:00.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri