Jurnalista Irina Negraru a vorbit joi, pentru agentia MEDIAFAX, despre situatia in care se afla in prezent Arhiva Televiziunii Romane, in contextul organizarii la sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a Conferintei Internationale "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe". Potrivit Irinei Negraru, Arhiva TVR contine un total de 240.000 de ore de imagini, insa, dintre acestea, sunt digitalizate sub 10%.

"Se fac eforturi foarte mari. In ultimii ani am inceput destul de puternic si mai ales dupa finantarea si proiectele pe care am reusit sa le obtinem de la Federatia Internationala a Arhivelor de Televiziune", a explicat aceasta, facand referire la faptul ca arhivele audiovizuale din estul Europei incep sa devina accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu si prin programe de finantare precum cel al FIAT/IFTA - "Save Your Archive", prin care si Televiziunea Romana a primit sprijin pentru digitalizarea colectiei "Revolutia Romana in Direct".

Ce proiecte de digitalizare a avut TVR

TVR a inceput digitalizarea cu colectia Revolutia Romana, pentru ca aceasta cuprinde unele dintre cele mai importante imagini detinute de Televiziunea Romana, dar si pentru ca aceasta colectie era si una dintre cele mai afectate din punct de vedere tehnic. Proiectul dedicat digitalizarii colectiei Revolutiei Romane a inceput la 1 iulie 2014 si se apropie de final. "Vorbim despre 400 de ore (de continut digitalizat, n.r.)", a explicat Irina Negraru.

Un alt proiect european de digitalizare in care Televiziunea Romana a fost implicata este euscreen.eu, in cadrul caruia s-au digitalizat deja primele 4.000 de titluri. "A inceput in 2008 acest proiect, iar trailere din materialele mari sunt disponibile online pe portalul euscreen.eu", a spus Irina Negraru. Pe platforma euscreen.eu sunt disponibile in prezent inregistrari digitalizate furnizate de Televiziunea Romana, intre care "1st Decembre", in care este prezentata sarbatorirea zilei de 1 decembrie 1918, "A Minute With Nichita Stanescu/ Un minut cu Nichita Stanescu", "150 Years Of Technical Education/ 150 de ani de invatamant tehnic", "1848, The revolutionary year in Muntenia/ Anul revolutionar 1848 in Muntenia". Toate aceste inregistrari pot fi consultate de oricine doreste in mod gratuit.

In plus, TVR s-a alaturat proiectului EUscreenXL, care il va continua pe cel al euscreen.eu si in cadrul caruia vor fi digitalizate 6.000 de titluri.Nu in ultimul rand, potrivit Irinei Negraru, materiale din Arhiva TVR au fost puse la dispozitia utilizatorilor europeni pe platforma online europeana.eu. "Si acolo avem 4.000-5.000 de titluri", a explicat Negraru.

Citeste si:

Dar Televiziunea Romana vrea sa fie aproape si de publicul tanar, pentru care a creat propriul canal de pe platforma YouTube. "Pe propriul canal de YouTube pe care il are Arhiva TVR am ajuns la 300-400 de titluri. In general, acestea sunt puse (pe canalul de pe YouTube, n.r.) la cererea publicului", a explicat Irina Negraru, precizand ca exista o comunicare permanenta cu publicul, pentru a vedea ce isi doreste acesta, de la programe de divertisment pana la programe culturale.

Arhiva TVR, departe de digital din cauza lipsei de finantare

Totusi, desi se zbat sa digitalizeze parti din Arhiva TVR, reprezentantii institutiei se confrunta cu lipsa totala de finantare din partea autoritatilor statului. De altfel, la Conferinta Internationala "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR, a spus ca cea mai importanta sursa a TVR este arhiva, insa institutia nu are fonduri sa o digitalizeze si sa o poata prezenta publicului, iar Guvernul nu finanteaza acest proiect si "uita ca arhivele sunt o comoara nationala".

In mod concret, potrivit Irinei Negraru, nu exista deloc fonduri pentru digitalizarea Arhivei TVR. "Televiziunea Romana are o situatie dificila din punct de vedere financiar, iar fonduri pentru Arhiva Televiziunii Romane din pacate chiar nu sunt", a explicat Irina Negraru. "Este vorba despre faptul ca principalul obiectiv al Televiziunii Romane este acela de a asigura transmisie si de a asigura emisie pe post. Acesta este obiectivul principal pe care Televiziunea Romana il are. Dar a creat aceasta arhiva, care este o mina de aur si care este un patrimoniu national si care de fapt si de drept este responsabilitatea noastra a tuturor, pentru ca este singura dovada vie pe care o are aceasta natie din ultimii 50 de ani", a spus Negraru.

Televiziunea Romana a avut obligatia sa creeze Arhiva TVR, insa, in ceea ce priveste conservarea si pastrarea ei, institutia are nevoie de ajutor. "Si este absolut normal ca ajutorul sa vina din partea statului, pentru ca fondurile necesare pentru digitalizare sunt foarte mari. Nu vorbim de un milion, de doua milioane de euro. Vorbim despre aproape 50 de milioane de euro. Televiziunea Romana, din pacate, nu-si poate permite o astfel de suma. Intr-adevar, am obtinut pana acum cateva finantari si asa am reusit sa digitalizam, sa ajungem la aproximativ 10% din arhiva digitalizata cu ajutorul partenerilor externi. Dar, din pacate, sumele pe care le avem in momentul de fata din proiectele pe care le derulam, patru la numar, sunt de pana intr-un milion de euro", a mai explicat Irina Negraru.

Pe de alta parte, valorificarea financiara a Arhivei TVR este in prezent la un nivel scazut. "Contractele de vanzare de imagini de arhiva nu sunt atat de multe. Exista, dar piata in Romania este destul de restransa in acest sens din pacate. Televiziunile comerciale din Romania, desi exista o lege, nu o respecta. Folosesc imaginile TVR fara niciun drept, fara niciun acord din partea Televiziunii Romane. Am avut, avem procese pe rol in acest sens. Dar cate procese sa avem? Ar trebui sa facem in fiecare zi un proces unei televiziuni sau altei televiziuni. Ne pierdem in procese, se pare ca nu-i deranjeaza si nu-i afecteaza", a mai spus Irina Negraru.