Zilele acestea au aparut in spatiul public o serie de stiri ce ar fi putut fi reale, dar ar fi putut intra usor si in categoria ”Fake news”. Ma refer la stirea despre o banca ce ar fi fost jefuita in urma cu 2 ani si la stirea despre soarecele mort gasit intr-o conserva de energizant. Fiind subiecte de impact, ambele stiri au atras atentia opiniei publice, in special in zona online.

Am vazut dezbateri despre veridicitatea celor doua subiecte, fiecare tabara sustinand puncte de vedere diferite, aducand argumente si contra-argumente. Si am sesizat o directie interesanta : ”Stirea este falsa. Nici nu se merita sa avem vreo reactie..”

Bineinteles, nu are rost sa raspundem la fiecare postare sau anunt negativ referitor la ce facem. Dar daca subiectul ajunge in presa nationala, daca ajunge sa fie distribuit pe retelele de socializare intr-un mod accelerat…reactia se cam impune.

De ce ?

Am detaliat mai jos parte din motive :

Citeste si:
Raed Arafat, din nou ținta unui fake news. Cum răspunde șeful DSU
Raed Arafat, din nou ținta...

1. Nu e vorba despre tine, e vorba despre ceilalti

Conteaza mai putin ce cred eu sau ce crede liderul organizatiei. Este vorba de modul in care publicul relevant percepe situatia. Dar, din moment ce stirea a ajuns pe canalele nationale… din moment ce stirea este distribuita agresiv in mediul online, pare destul de clar ca este de interes. Inseamna ca oamenii isi pun intrebari, ca analizeaza, ca cer informatii suplimentare. Poate nu cred 100%, dar cu siguranta isi pun intrebari. Poate nu sunt 100% convinsi, dar indoiala isi face simtita prezenta. Si acum vin si intreb. E buna indoiala ?

2. Emotie, emotie, emotie

Emotia va invinge aproape intotdeauna ratiunea. Conteaza prea putin ce le spunem oamenilor, dar conteaza cum ii facem sa se simta. Oamenii vor uita intotdeauna ce au auzit, dar nu au uitat cum s-au simtit. In consecinta, intrebarea este : Cum s-au simtit oamenii cand au citit aceasta informatie despre noi ?

Citeste si:
Manager: Avem nevoie de lideri care să transmită emoție și empatie
Alten România: Avem nevoie de...

Din moment ce stirea e pe posturi nationale, din moment ce este distribuita in mediul online intr-un mod accelerat..este destul de clar ca au simtit anumite emotii. Reactia noastra va avea ca scop salvarea increderii sau…simplu spus..calmarea emotiilor negative.

Credeti ca tacerea, in timp ce ceilalti vorbesc, poate salva increderea ?

3. Cand nu reactionam, reactioneaza ei

Si ajungem la punctul 3..tacerea in timp ce ceilati vorbesc. Si nu vor vorbi doar despre situatia de fata, ci vor adauga si experientele trecute. Si vor amplifica situatia de fata, transformand-o in ceva mult mai grav. Atat domeniul bancar, cat si cel al bauturilor energizante sunt domenii care nu se bucura de cea mai buna imagine din lume. Orice astfel de stire, reala sau nu, poate sa adauge inca un semn de intrebare in mintea publicului relevant.

Citeste si:
Liderii de afaceri din lume spun că vom reveni la normal în 2022
Liderii de afaceri din lume...

4. Mintea oamenilor este complexa

Edward Bernays spunea in felul urmator : ”Cu cat o persoana stie mai putine lucruri despre un domeniu, cu atat isi va forma o opinie mai concreta, pe care o va sustine cu vehementa.”

Altfel spus, tratam anumite subiecte prin prisma experientelor si informatiilor pe care le avem la acel moment. Datorita faptului ca fiecare avem experiente si informatii diferite, perceptiile vor fi diferite. Ceea ce unor li se pare imposibil, altora li se va parea foarte probabil. Ceea ce unora li se pare normal, altora li se va parea anormal. Ati prins ideea..

Din aceasta cauza, pana la proba contrarie, o stire falsa poate sa fie considerata cat se poate de reala. Pentru ca oamenii sunt diferiti si au o minte suficient de complexa incat sa interpreteze diferit informatiile primite.

Sursa foto: Georgejmclittle/Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Turcescu
Radu Turcescu este public relations advisor, strategist si trainer.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri