Anul 2012 a debutat cu intrarea mai multor proiecte rezidentiale in insolventa, iar perspectivele pentru perioada urmatoare nu sunt deloc optimiste. Mii de apartamente aflate in insolventa isi asteapta cumparatorii, insa acestia intarzie sa apara, o parte din vina purtand-o preturile inca prea ridicate.
Oferta de apartamente noi in insolventa este deja bogata si continua sa creasca pe masura ce situatia multor dezvoltatori se inrautateste. Prima intrebare pe care un client interesat de o astfel de locuinta si-o pune este, de cele mai multe ori, ce riscuri pot aparea daca vanzatorul este in insolventa.

"Cumparatorii de apartamente din proiectele imobiliare in insolventa nu au niciun risc. Practic, vanzarea se face ca si in conditiile anterioare insolventei: creditul il ia oricum pe baza analizei sale personale facuta de banca, bunul se va vinde liber de orice sarcini si, de la momentul platii, intra in proprietatea sa. Cumparatorul isi va face contract de utilitati pe numele sau, asa ca in niciun moment nu conteaza aspectul insolventei vanzatorului", explica Andreea Anghelof, managing partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.

In ceea ce priveste creditarea, bancile sunt dispuse sa crediteze apartamentele finalizate din proiectele aflate in insolventa, cu conditia ca din punct de vedere legal sa se poata efectua transferul de proprietate in conditii care sa nu genereze riscuri pentru finantator, declara Traian Stancu, COO al brokerului de credite Kiwi Finance.

"Este vorba despre existenta unui administrator judiciar sau a unui lichidator judiciar numit de instanta competenta care sa aiba autoritatea necesara pentru a semna contractul de vanzare cumparare. Crediteaza astfel de apartamente si alte banci decat cele care au finantat respectivul proiect rezidential", afirma Stancu.

Interes exista, dar preturile sunt prea mari

Cu toate acestea, interesul cumparatorilor finali, adica cei care cumpara pentru uzul propriu si nu ca investitie, este scazut, potrivit companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

"Nu sunt cumparatori finali, oameni care sa intre in sucursale si sa intrebe direct de proprietati in insolventa. Exista doar oameni conectati la piata imobiliara, care se intereseaza de astfel de proprietati prin intermediul unui prieten care lucreaza intr-o sucursala, insa acestia sunt foarte putini", spun cei de la Coldwell Banker.

Agentii imobiliari ii indreapta pe cumparatori catre locuintele din proiecte aflate in insolventa, daca respectivii clienti sunt dispusi sa cumpere un apartament nou, insa majoritatea tranzactiilor care se incheie au ca obiect apartamentele vechi, ale caror preturi sunt mai mici.

"La nivel teoretic, cumparatorii sunt interesatati de locuintele noi, dar preturile sunt prea mari pentru bugetele lor, asa ca in cele din urma cumpara o proprietate veche. Pentru ca volumul tranzactiilor cu apartamente noi sa creasca, preturile ar trebui sa ajunga la un nivel apropiat de preturile locuintelor vechi", mai spun reprezentantii Coldwell Banker.

Cat costa un apartament in insolventa

O garsoniera decomandata, cu o suprafata utila de 54 mp, amplasata la etajul 13 intr-un turn cu 15 etaje din Asmita Gardens, este scoasa la vanzare la 54.000 euro plus TVA (56.700 euro), potrivit anuntului publicat pe portalul imobiliare.ro. Tot in Asmita Gardens, un apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de 90 mp, are un pret cerut de 82.000 euro plus TVA. In 2009, o garsoniera de 54 mp costa 124.000 euro plus TVA.

In plus, Euro Insol, administratorul judiciar al proiectului Asmita Gardens, a derulat saptamana aceasta, pentru a doua ora, o campanie de reduceri pe acelasi portal imobiliar: pretul unei garsoniere a scazut de la circa 56.500 euro la 51.500 euro, iar pretul unui apartament cu doua camere a coborat de la 87.000 euro la 82.000 euro.

O alta companie care a intrat recent in insolventa este BRC Business Group, dezvoltatorul complexului rezidential Citadella Titan. Proiectul cuprinde doua blocuride 14 etaje, in care sunt disponibile 224 apartamente cu una, doua si trei camere. Firma anunta in 2007 ca proiectul presupune o investitie de 20 milioane de euro, finantarea fiind asigurata de BCR.

Preturile locuintelor din Citadella Titan nu au scazut insa dupa intrarea dezvoltatorului in insolventa, potrivit agentiei imobiliare The Concept, care se ocupa cu vanzarea locuintelor. Astfel, pentru o garsoniera cu o suprafata construita de 47 mp, respectiv 31,5 mp utili, pretul cerut este de 49.000 euro plus TVA.

Tot in proiectul Citadella Titan, un apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de 47,5 mp, are un pret cerut de 67.000 euro plus TVA, in timp ce un apartament cu trei camere, cu o suprafata utila de 76 mp, costa 89.00 euro.

Intr-un alt proiect aflat in insolventa, Brancusi Residence, din Drumul Taberei, un apartament semidecomandat cu doua camere, cu o suprafata utila de 73 mp, are un pret cerut de 90.000 euro, potrivit agentiei imobiliare CityClick, care se ocupa cu vanzarea proiectului.

Ce proiecte rezidentiale au mai intrat in insolventa

Ibiza Sol, Pipera: 304 apartamente construite, 250 nevandute
Citadella Titan: 224 apartamente construite, circa 180 nevandute
Alia Apartments, Arcul de Triumf: 124 apartamente construite, circa 60 nevandute
Asmita Gardens, zona Vacaresti: 758 de apartamente dezvoltate, peste 400 de apartamente nevandute.

In prezent, pretul mediu cerut pentru un apartament nou in Bucuresti oscileaza in jurul valorii de 1.338 euro/mp, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Insa cata vreme preturile apartamentelori in insolventa vor fi similare sau chiar peste acest nivel, este putin probabil ca interesul cumparatorilor sa creasca. In cele din urma, iesirea din insolventa sau intrarea in faliment depinde doar de strategia dezvoltatorilor si de cum isi adapteaza oferta la cererea din piata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri