Cea mai dificila etapa in achizitionarea unui apartament, teren sau a unei case executata silit la o licitatie nu constituie gasirea ofertelor. Site-urile bancilor din Romania, care vor sa-si recupereze o parte din creditele neperformante acordate unor persoane fizice, au destule imobile aflate la vanzare la preturi de chilipir. De exemplu, un apartament cu trei camere din Bucuresti, situat in sectorul 4, se vinde cu 18.100 euro, pe site-ul unei banci, insa nu sunt disponibile si poze. Ca urmare, cel interesat nu stie exact si ce anume cumpara pentru acesti bani.

Detalii despre cum sa participi la o licitatie de imobile executate silit

Cum poti participa efectiv la o licitatie pentru imobile in executare? In primul rand, identifici imobilul care te intereseaza, fie care vorbim de un apartament, un teren sau o casa, din anunturile aflate pe site-urile bancilor. Licitatia pentru imobilele in executare se organizeaza de catre executorul judecatoresc agreat de catre fiecare banca in parte si de la care poti afla informatii cu privire la data, ora, locul de organizare si pana cand trebuie sa depui garantie de 10% din pretul de pornire al licitatiei. Apoi, depui la sediul executorului o oferta scrisa, impreuna cu dovada exsitentei scrisorii bancare.

Daca, la finalul licitatiei respective, ai fost declarat castigator, trebuie, intr-un interval de maxim 30 de zile, sa achiti diferenta de pret pentru imobilul adjudecat. Uneori bancile au si credite preferentiale pentru cei care vor sa cumpere imobile obitnute din executari silite, in conditiile in care interesul unei banci este de a valorifica aceste bunuri recuperate. Daca nu ai castigat licitatia, garantia de 10% pe care ai depus-o iti va fi restituita.

  • Avantajul este ca daca la prima licitatie nu este adjudecat imobilul si, asadar, nu exista nici un castigator, cum se intampla deseori, pretul de ponire la a doua licitatie va fi, de regula, cu 25% mai mic. Nu trebuie sa va asteptati, insa, ca banca sa accepte o scadere prea mare a pretului, de la o licitatie la alta. Astfel, in multe cazuri aceasta poate participa si ea la licitatie, si poate cumpara imobilul, pentru a-l scoate la vanzare din nou la un pret mai bun.

Problemele apar dupa ce castigi o licitatie

Daca ai reusit sa cumperi un imobil de la executari silite, tine-te bine, pentru ca "problemele" reale apar insa abia dupa incheierea tranzactiei respective.

Ordonanta taxelor a ieftinit...
Citeste si: Ordonanta taxelor a ieftinit bursa cu 18%. Imobiliarele s-au scumpit

De exemplu, castigatorul ar putea fi nevoit sa puna in aplicare un ordin de evacuare, in conditiile in care se poate intampla ca fostii locatari sa nu fi fost evacuati. Din aceasta cauza, nici vizionarea apartamentului nu este posibila, iar ca urmare cumparatorul poate vedea doar niste fotografii din exterior cu imobilul. Mai mult, daca acestia nu au mai achitat nici intretinerea de ceva vreme, iar asociatia de proprietari decide sa recupereze datoriile in Instanta, licitatia bancii devine nula.

Totusi, daca reusesti sa ii evacuezi pe actualii locatari, exista posibilitatea ca apartamentul sa fie lasat de catre acestia intr-o stare de degradare. Faptul ca au pierdut imobilul constituie un motiv de suparare astfel incat ajung sa ia aproape tot din apartament, inclusiv usi, calorifere sau geamuri. Aceste aspecte sunt, intr-adevar, cele mai importante si de speriat in ceea ce priveste achizitionarea unui apartament sau a unei case aflata la categoria executare silita. Sunt importante, de asemenea, seriozitatea executorului judecatoresc in realizarea licitatie si depunerea garantiei, sub forma de scrisoare bancara, in timp util.

Per ansamblu, desi pretul unui imobil achizitionat printr-o licitatie in urma unei executari silite poate fi atractiv, costurile ulterioare cu intrarea in posesie aacestuia pot fi, cumulat, mult mai ridcate decat reducerea potentiala obtinuta in urma licitatiei.

Matei Malos, HomeFinders.ro:...
Citeste si: HomeFinders: Nu sunt semnale pentru o prabusire a pietei rezidentiale

Sursa foto: dokurose / Shutterstock