Pentru a te considera independent financiar trebuie, in principiu, sa dispui de suficienti bani pentru a face tot ce iti doresti fara a fi nevoie sa te ingrijorezi de nivelul veniturilor tale. De aceea, decizia de a incepe sa economisesti poate fi uneori o "misiune grea" si, ca urmare, ajunge sa fie amanata mai mereu. Dar, economisirea nu trebuie sa fi una stricta si sa se rezume, de exemplu, la o suma fixa pusa deoparte periodic. Nu trebuie nici sa elimini total orice achizitie costisitoare de-a lungul vietii sau sa renunti la placerile tale. Iata cat de mult ar trebui sa economisesti in diferite etape ale vietii tale astfel incat sa nu devina o povara.

Reguli importante de urmat cand economisesti

  • Nu trebuie in mod necesar sa aduni o suma specifica. In schimb, concentreaza-te pe un anumit procent de venitul tau anual net.
  • Ideea unui procent este importanta, deoarece va ajusta nivelul economisirii in functie de cresterea sau diminuarea venitului tau, fara a iti afecta serios standardul de viata.

Etapa in care iti construiesti o cariera

In aceasta etapa, ai cel mai probabil varsta de 20 de ani iar decizia de a economisi nu ti se pare o prioritate, mai ales ca exista numeroase cheltuieli, de la haine si distractii si pana la obiceiul de a lua masa in oras cu prietenii in fiecare seara. Cu toate acestea, specialistii recomanda sa incerci sa economisesti pana la 25% din venitul tau total anual. Daca iti planifici in mod corespunzator bugetul, ar trebui sa poti economisi suficient pentru viitor.

Etapa in iti intemeiezi o familie

Acum, in perioada anilor 30, 40 si 50 economisirea pe termen lung poate fi si mai dificila, in contextul in care exista numeroase noi responsabilitati. Cu toate acestea, este recomandat sa economisesti la fiecare cinci ani echivalentul venitului tau anual. De exemplu, daca salariul tau lunar net este de 4.000 de lei, ar trebui sa incerci ca in termen de cinci ani de zile sa pui deoparte aproape 48.000 lei. Poti sa adaugi contului tau curent in care iti incasezi salariul lunar un cont de economii, ceea ce te va ajuta sa transferi bani usor si sa elimini orice potentiala amanare.

Etapa de pregatire pentru pensionare

In aceasta etapa, ar trebui sa iti evaluezi economii curente si incerci sa construiesti un plan realist de renta pe baza acestora pe tot parcursul vietii de dupa pensionare. Este important, de asemenea, sa dispui si de un fond de urgenta, pentru a nu fi tentat sa iti diminuezi ecoonomiile daca se intampla sa ramai fara un loc de munca, si sa nu faci noi datorii dificil de rambursat la banci sau alte institutii financiare. In concluzie, economisirea este un proces pe termen lung caruia trebuie sa dedici constant. Totusi, daca intr-o anumita perioada nu reusesti sa iti atingi obiectivele de economisire, nu inseamna ca ai esuat. Cel mai important este sa te redresezi cat mai repede.

Sursa foto: Cozine / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri