Romanilor le plac investitiile sigure, iar titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor sunt vazute printre cele mai populare optiuni. Cititi in continuare care sunt avantajele si dezavantajele acestora, dar si felul in care titlurile de stat pot fi inlocuite cu fonduri mutuale care investesc in astfel de titluri, dar si in alte instrumente financiare.

Anul trecut, Finantele au oferit constant titluri de stat pentru populatie in cadrul Programului Tezaur. Acestea puteau sa fie cumparate direct la unitati din reteaua Postei Romane sau ale Trezoreriei.

Ultima oferta a avut loc in luna decembrie 2019, insa reprezentantii statului au promis ca programul va fi continuat si in 2020. Documentul oficial ce contine toate detaliile ofertelor din decembrie poate fi accesat la ACEST LINK.

In decembrie, romanii care ar fi cumparat titluri de stat in Programul Tezaur ar fi obtinut urmatoarele dobanzi:

  • 3,5% pentru titlurile de stat cu maturitate (durata pana la returnarea sumei initiale) de 1 an.
  • 4% pentru titlurile de stat cu maturitate de 2 ani.
  • 4,5% pentru titlurile de stat cu maturitate de 3 ani.
  • 5% pentru titlurile de stat cu maturitate de 5 ani.

Practic, un roman care ar fi cumparat in decembrie 2019 titluri de stat in valoare de 10.000 de lei, cu maturitate de 5 ani, ar fi obtinut un castig anual de 500 de lei (5%). La finalul celor cinci ani, castigul ar fi fost de 2.500 de lei, la care se adauga returnarea sumei initiale de 10.000 de lei.

Presupunand ca o banca ar fi oferit de asemenea o dobanda de 5% in cei 5 ani, castigul ar fi fost de 2.250 lei sau chiar mai mic in functie de comisioanele bancii. Acest lucru s-ar fi intamplat deoarece dobanzile bancare sunt impozitate cu 10%, in vreme ce titlurile de stat pentru populatie nu sunt impozitate.

Avantajele titlurilor de stat pentru populatie

Expertii financiari subliniaza ca principalele avantaje ale titlurilor de stat pentru populatie sunt reprezentante de dobanzile mai bune (in comparatie cu celelalte titluri de stat), lipsa comisioanelor la achizitia acestora si faptul veniturile din titluri de stat nu sunt impozitate.

“Spre deosebire de titlurile de stat obisnuite, exista un avantaj de randament raportat la maturitatea investitiei, de comisioane de subscriere / intermediere, intrucat acestea nu exista, dar si de valoare minima ce poate fi subscrisa. Veniturile din aceste obligatiuni sunt neimpozabile, asadar randamentul din aceste investitii trebuie comparat cu randamenul net din alte investitii care sunt impozabile”, explica Andreea Gheorghe, cofondator SmartFin.

Pentru a putea fi achizitionate si de romanii care nu au sume foarte mari la dispozitie, statul roman a scazut la doar 1 leu valoarea nominala a unui titlu de stat oferit populatiei, aceasta fiind practic valoarea minima necesara pentru o investitie.

Principalul dezavantaj al titlurilor de stat pentru populatie consta in faptul ca acesta nu sunt lichide, adica nu pot fi transformate in bani cash pana cand nu se atinge termenul maturitatii.

“Titlurile de stat emise pentru populatie sunt investitii one-time (se vand in campanii) si, avand in vedere lichiditatea, potrivite pentru o strategie buy and hold pana la maturitate lor”, mentioneaza Andreea Gheorghe.

Ce alternative sunt la titlurile de stat pentru populatie?

Cea mai simpla alternativa la investitiile in titlurile de stat pentru populatie sunt fondurile de obligatiuni. Acestea investesc preponderend in titluri de stat, dar si in alte obligatiuni si instrumente financiare cu grad de risc scazut.

Avantajele acestora sunt reprezentate de faptul ca investitorii isi pot retrage oricand banii si astfel nu sunt “blocati” mai multi ani de zile in aceeasi investitie. De asemenea, investitorii pot investi constant, luna de luna, sume mici de bani, chiar si de ordinul sutelor de lei – o strategie chiar incurajata de administratorii fondurilor.

“Spre deosebire de emisiunile de stat pentru populatie, fondurile de investitii de obligatiuni ofera posibilitatea unor investitii cu regularitate potrivite pentru un plan de economisire si investitie, dar si lichiditate. Dintr-un fond de investitii poti dezinvesti in orice moment la un pret in functie de evaluarea zilnica a instrumentelor financiare din portofoliul fondurilor. Pe langa acest aspect, fondurile de investitii de obligatiuni au un portofoliu diversificat si poti investi indirect in obligatiuni in care in mod obisnuit un investitor de retail nu ar avea acces”, spune Andreea Gheorghe.

Anumite oferte de obligatiuni sunt dedicate exclusiv clientilor institutionali, precum fondurile de pensii sau cele de investitii. In plus, nu rar, suma minima pe care trebuie sa o ai ca sa poti investi intr-o obligatiune descurajeaza investitorii cu sume mai mici (uneori investitia minima ajunge la zeci sau chiar sute de mii de euro).

In 2019, castigurile aduse de de fondurile de obligatiuni locale denominate in lei au ajuns la 6.52% (fondul OTP Obligatiuni Clasa R), in timp ce pe ultimii 10 ani, cumulat, cea mai buna performanta obtinuta de un fond a fost de 68.52% (Erste Bond Flexible RON).

“Bineinteles, avand in vedere portofoliul diversificat si catre obligatiuni corporate, riscul asumat de un investitor in fonduri de investitii de obligatiuni este mai ridicat comparativ cu investitia directa in titluri de stat”, subliniaza Andreea Gheorghe.

Cititi si Cati bani au facut romanii din fonduri mutuale in 2019. Tabloul complet pentru intreaga piata.

“In concluzie, titlurile de stat emise pentru populatie sunt achizitii bune, iar pentru un plan de economisire si investitie cu regularitate as folosi fondurile de investitii. Pentru diversificare, m-as uita si la alte fonduri, nu doar la cele de obligatiuni. Fondurile de actiuni sau diversificate te pot ajuta sa obtii un randament real pozitiv mai mare pe termen lung”, a concluzionat Andreea Gheorghe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri