In lumea investitorilor si a venture capitalist-ilor se invart tot felul de oameni – sunt cei de buna credinta, dar si unii cu care vorbesti si nu te alegi cu nimic. Persoanele din spatele fondului de investitii sunt mai importanti decat banii, intrucat oamenii sunt cei ce pun presiune, cei ce cunosc business-ul in care investesc sau, din contra, nu stiu “cu ce se mananca”.
Afirmatiile apartin lui Alin Popescu, fondator al AvocatNet.ro, business ce a primit ieri o marire de capital din partea Catalyst Romania, fond de investitii al 3TS, dupa negocieri ce au durat aproape jumatate de an.

“Ceea ce a pornit in 2008 mai mult ca un hobby s-a transformat intr-o afacere, zic eu, buna. Suntem in continuare un IMM insa faptul ca am ajuns in acest punct confirma faptul ca am facut o treaba buna”, spune Popescu (foto jos).

El mentioneaza ca, pana la a accepta oferta venita din partea lui Mihai Sfintescu, partener al 3TS Capital Partners, a mai fost abordat de mai multi investitori.



“Exista oameni de buna credinta dar si oameni cu care vorbesti si, efectiv, nu te alegi cu nimic. Oamenii sunt foarte importanti cand accepti o investitie, trebuie sa iti inspire incredere si sa puna presiune corecta asupra ta, nu presiune inconstienta. Mai mult, trebuie sa inteleaga business-ul in care investesc”, mai spune Alin Popescu, relaxat.

El isi caracterizeaza afacerea nu ca una de publishing ci “un hibrid”.

Cu banii primiti dupa majorarea de capital, o suma de “cateva sute de mii de euro, peste 200.000”, Avocatnet se va axa pe deschiderea si dezvoltarea SuperLege.ro, un procesator de texte legislative ce va face usoara, spune actionarul companiei, parcurgerea si intelegerea noilor texte din Monitorul Oficial si nu numai. Proiectul va include un motor de cautare dupa legi, servicii in cloud si continut ce va aparea in timp real, de pe Monitorul Oficial.

Platforma, ce urmeaza a fi optimizata pentru toate dispozitivele, va fi lansata oficial in luna iulie a anului curent. “Vrem sa ajungem numarul unu pe acest segment, de software legislativ si baze de date”, puncteaza, la randul sau, Mihai Sfintescu.

Totodata, cu aceiasi bani ce urmeaza a fi primiti “in trepte”, fondatorul Avocatnet.ro spune ca va lansa o platforma tehnologica pentru IMM-uri.

De ce investitie si nu imprumut la banca?


Uneori renteaza, pentru o suma de cateva sute de mii de euro, sa faci imprumut la banca mai degraba decat a primi capital de la un investitor.

Nu este insa si situatia majoritatii IMM-urilor, sustin atat Alin Popescu cat si Mihai Sfintescu. Pentru o investitie de marimea aceasta, este nevoie de multe garantii si o companie inca mica nu isi poate permite acest lucru. Mai mult, bancile dau credite atunci cand riscurile sunt foarte mici, spre zero, or in orice business exista si riscuri – nu trebuie ignorate, spune Sfintescu.

“Uneori se intampla ca planurile initiale sa se schimbe, termenele la fel, si atunci ai nevoie de flexibilitate. Or, bancile, stim cu totii, nu sunt flexibile – trebuie sa inapoiezi banii intr-o anumita zi, cu tot cu dobanda. Un investitor, mai ales daca te intelegi bine cu el, este mai flexibil”, spune, alegandu-si atent cuvintele, Alin Popescu. Mai mult, experienta Venture Capital-ului este inca un atuu business pentru compania in care s-a investit.

“Ei ne tin pe sine, ne arata inspre ce directii ar fi, poate, benefic sa ne indreptam. Si omul Mihai (Sfintescu – n.r.) ne-a convins ca merita sa primim investitia de la ei”, spune Alin Popescu.

Mihai Sfintescu are experienta, ca investitor, si cu IMM-uri dar si cu firme medii si mari. El considera ca in perioada actuala, zona de IMM-uri este mult mai activa si mai dinamica, in special pe segmentul tehnologic si media online.

“Este potential ridicat pe online si se cauta inovatie. De fapt, si Catalyst si 3TS cauta inovatia dar si un model de afaceri solid, validat comercial”, spune Sfintescu. “De cealalta parte, companiile medii sunt intr-o stare de expectativa, multe au sistat investitiile asteptand sa se intample ceva, dar nu se stie si ce anume”, continua investitorul.



Catalyst Romania are un capital initial de 20-30 mil. euro, pentru investitii in urmatorii ani. “Suntem in discutii cu mai multe companii, speram sa anuntam relativ repede o investitie noua”, spune Sfintescu. Perioada de investitii, inainte de exit, este, de regula, intre 2-5 ani pentru companiile vizate.

Investitiile in viitoarele companii vor fi intre 200.000 si 2 mil. de euro. “In mod normal, investitiile pornesc de la 2 mil. de euro in sus, daca nu chiar 5. Insa am sesizat ca exista foarte multe oportunitati pe zona IMM-urilor”, incheie investitorul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri