Curtea Europeana de Justitie a decis ca utilizatorii europeni pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online, in anumite circumstante, unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata.

Inginerii Google au finalizat pe parcursul noptii de miercuri spre joi unele schimbari la infrastructura tehnica pentru a putea aplica hotararea Curtii Europene de Justitie, iar compania va trimite joi primele emailuri prin care confirma unor persoane ca a eliminat din rezultate informatiile reclamate, scrie Mediafax.

Google a procesat pana in prezent doar un numar restrans dintre cererile primite initial, noteaza publicatia americana.

"Incepem in aceasta saptamana sa actionam in privinta cererilor de eliminare de informatii primite. Este un proces nou pentru noi. Fiecare cerere trebuie verificata individual si lucram cat de repede putem pentru a le analiza pe cele primite", a declarat un purtator de cuvant al companiei.Compania a anuntat, in urma cu circa o luna, ca a primit peste 41.000 de cereri pentru stergerea de linkuri.

Citeste si:

Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.

Site-ul special al Google permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele sau. Persoanele trebuie sa-si prezinte si numele, adresele de email, sa furnizeze o poza pentru identificare, sa explice in ce mod pagina web respectiva are legatura cu ei si de ce este "irelevanta, depasita sau inadecvata". Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele cautarilor initiate din UE, potrivit Google.

Compania americana a anuntat ca va analiza fiecare cerere, inclusiv daca exista interes public pentru linkul care va fi eliminat din cautari, precum ar fi informatiile despre scheme de inselaciune, malpraxis profresional, condamnari penale sau comportament al angajatilor publici.