Cu un buget de un milion de euro, Art Safari 2019 aduce opere in valoare de 15 milioane de euro, care pot fi admirate timp de zece zile in Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piata Universitatii. Editia de anul acesta vine cu cea mai mare expozitie dedicata pictorului Nicolae Tonitza, cu sculptura, lucrari supracontemporane si arta chineza expusa pentru prima data in Europa. Despre cele mai valoroase opere prezentate in Bucuresti si despre programul celei de-a sasea editii puteti citi in materialul de mai jos.

Dupa o experienta de cinci ani, in care numele „Art Safari” a devenit cunoscut muzeelor din tara si din strainatate, dar si colectionarilor privati, marile opere ajung cu incredere la publicul din Romania.

„Art Safari are deja o istorie lunga de foarte buna colaborare cu muzeele din Romania si cu diverse colectii private din strainatate si cu colectionarii privati din Romania. Este o practica extrem de cunoscuta pentru iubitorii de arta la nivel international ca lucrarile sunt facute sa circule. Cu cat o lucrare de arta este expusa in mai multe evenimente, cu atat lucrarea respectiva este mai valoroasa”, a explicat Ioana Ciocan, directorul Art Safari, pentru wall-street.ro.

Astfel, publicul din Bucuresti va putea admira „In Iatac”, celebra pictura a lui Nicolae Tonitza, care este si cea mai valoroasa lucrare din cadrul expozitiei, achizitionata de un colectionar privat care locuieste in Romania cu suma de 290.000 de euro.

Curatorii expozitiilor de anul acesta sunt Zoltan Soos, Calin Dan, Mihai Zgondoiu si Ji Zhongpeng, recunoscuti pentru pasiunea lor pentru tematicile pe care le administreaza.

„Alegerea curatorilor a fost destul de usoara si naturala, pentru noi. Am ales exact persoanele care puteau sa vorbeasca despre aceste expozitii si sa aiba o privire de ansamblu asupra temelor pe care noi ni le-am propus pentru Art Safari 2019. Am ales curatorii indragostiti de respectivele subiecte, asa ca, raspunsul lor a venit imediat”, a declarat Ioana Ciocan.

Pentru ca Art Safari a crescut in ultimii cinci ani, inregistrand 125.000 de vizitatori in primele cinci editii, organizatorii au fost asaltati atat de artisti, cat si de reprezentanti ai autoritatilor sa gaseasca un sediu permanent, pentru ca zece zile nu sunt suficiente iubitorilor de arta.

„Stiu ca este o rugaminte pe care o adreseaza nu doar comunitatea artistica si zona de arta profesionista din Romania, dar si autoritatile. Incercam sa gasim o solutie foarte buna si fezabila intr-o piata atat de dificila ca piata din Romania, pentru a gasi un sediu permanent muzeului Art Safari”, a explicat Ciocan.

A sasea editie Art Safari aduce cea mai mare expozitie dedicata lui Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, instalatii imersive create special pentru eveniment de artisti rusi, arta chineza expusa pentru prima data in Europa si patru pavilioane noi de arta. Valoarea totala a operelor expuse in Art Safari 2019 este de peste 15 milioane de euro.

Cheltuielile pentru editia de anul acesta s-au ridicat, asemenea anilor anterior, la un milion de euro, din care 400.000 de euro este suma cu care a contribuit Primaria Municipiului Bucuresti, prin centrul cultural Expo Arte.

O mare parte din bani sunt cheltuiti pe asigurari, pentru ca lucrarile sunt valoroase, mai ales cele de patrimoniu. Bugetul mai este impartit, de asemenea, intre cheltuieli de transport, impachetari, expertize si evaluari.

Ce poti vedea la Art Safari 2019?

Pavilionul Muzeal „Tonitza si geniul copilariei”, al carui curator este Zoltan Soos, gazduieste operele lui Nicolae Tonitza, provenite de la muzee si colectii private din Romania, dar si din Europa.

Pavilionul Central „REPVBLICA. Despre umbre in sculptura”, al carui curator este Calin Dan, directorul general al Muzeului National de Arta Contemporana, expune opere provenite din muzeele romanesti si din importante colectii private. In expozitie se prezinta o evolutie a sculpturii moderne din Romania, de la inceputuri, din 1860 pana prin anul 1950.

Parte a conceptului expozitiei este si punerea in lumina (si umbra) a celor patru statui din Piata Universitatii: statuia Mihai Viteazul, autor Albert-Ernest Carrier-Belleuse, Ion Heliade-Radulescu, autor Ettore Ferrari, Gheorghe Lazar, autor Ion Georgescu, si Spiru Haret, autor Ion Jalea.

Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tau”, al carui curator este Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artisti romani si arta timpurilor noastre. Publicul va vedea lucrari ce ilustreaza teme ale realitatii curente: familia, munca la corporatie, schimbarile climatice, fake news, dar si teme universale, precum iubirea sau destinul, in viziunea artistilor secolului XXI.

Pavilionul International „Made in China”, curator Ji Zhongpeng, gazduieste arta chineza contemporana prin lucrarile expuse pentru prima data in Europa. „Am vrut sa aducem exact creativitatea din China in Romania si sa spunem ca, de fapt, asta este „made in China”: creativitate, imaginatie si foarte mult viitor”, a explicat directorul Art Safari.

Programul Artisti Invitati reuneste lucrari ale artistilor romani si internationali, printre care grupul Kuflex (Rusia), Giuseppe Ragazzini (Italia), Donough O'Malley (Irlanda). Kuflex va expune doua instalatii interactive, create special pentru Art Safari, printre care Quantum Space, o instalatie imersiva 360.

Programul educational Art Talks reprezinta o serie de conferinte pe teme despre arta sustinute de speakeri renumiti, precum Horia-Roman Patapievici, presedintele Casei de Licitatii A10 by Artmark, Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta din Constanta, Alin Comsa, director al Institutului de Management al Artei, Georgeta Filitti, istoric modernist, Ioana Ciocan, director Art Safari Bucuresti, artistii Kuflex si Giuseppe Ragazzini.

In cadrul programului educational Art Safari Kids 2019 au loc ateliere de arta: pictura pe panza, cursuri de sculptura, ilustratie in pasteluri cretate, banda desenata. Pe langa atelierele de arta, copiii se pot bucura si de tururi ghidate gratuite, pe un traseu redesenat pe intelesul lor.

Arhitectura expozitiei este semnata de Attila Kim, comisarul Romaniei la Bienala de Venetia, incepand cu editia 2016 si pana in prezent.

La aceasta editie sunt estimati 50.000 de vizitatori si 4.000 de copii.

Programul Art Safari 2019

Pavilionul de Arta Bucuresti – Art Safari va putea fi vizitat in perioada 27 septembrie – 6 octombrie, in Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piata Universitatii, dupa urmatorul program: luni-vineri si duminica, intre orele12:00 – 21:00 si sambata, intre orele 12:00 – 24:00.

Muzeul temporar Art Safari 2019 va putea fi vizitat, pentru prima data, si noaptea, in cadrul unor tururi organizate vineri, 27 septembrie si 4 octombrie, in intervalul orar 22:00 - 1:00. Experienta vizitarii pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe langa tururi ghidate, art performance (o lucrare de arta creata sub ochii vizitatorilor) si muzica live.

O parte dintre bilete au putut fi achizitionate la pretul de 25 de lei, cat timp au fost reduse cu 50%. Pana la inceperea Art Safari, pretul unui bilet a fost de 35 de lei. In timpul evenimentului, un bilet costa 50 de lei.

„Pe langa aceste bilete vandute pe artsafari.ro, oferim prin Primaria Municipiului Bucuresti, o serie de bilete cu titlu gratuit catre diverse ligi ale studentilor si acestea sunt distribuite prin asociatiile si ligiile studentesti universitatilor din Bucuresti”, a adaugat Ioana Ciocan.

Pavilionul de Arta Bucuresti – Art Safari se desfasoara sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti si CNR UNESCO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri