Show Dan Diaconescu pe scarile Ministerului Economiei, atacuri fara precedent intre Ponta si Videanu, angajati neplatiti de doua luni si un combinat care nu mai produce nimic – asa arata o zi obisnuita in drumul spre privatizare al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT). Ce se intampla intre timp cu titlurile celor aproape 40.000 de mici actionari ai combinatului?
Luni a fost cea de-a doua zi in care actiunile OLT au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa, iar perioada s-ar putea prelungi in cazul in care Dan Diaconescu, teoretic noul proprietar al combinatului, nu plateste statului roman pretul promis in cadrul licitatiei pentru privatizare. Contactati de wall-street.ro, reprezentatii Bursei de la Bucuresti au declarat ca actiunile vor reveni in piata “in conditiile prevazute de lege”.

Oltchim avea la sfarsitul anului trecut 39.300 de actionari, majoritatea persoane fizice. Actiunile companiei din Ramnicu Valcea au reprezentat o mina de aur in 2011 pentru speculatori si micii investitori de pe Bursa, care, in cel mai bun caz, au putut castiga si 440%, datorita cresterii puternice inregistrata de actiunile OLT.

Majoritatea brokerii si analistilor din piata sunt insa pesimisti cand vorbesc despre revenirea la tranzactionare a Oltchim, fie dupa semnarea contractului de privatizare, fie dupa anularea privatizarii.

“Din punctul meu de vedere in ambele scenarii pretul actiunilor scade. Daca Dan Diaconescu preia combinatul, nu vad ce planuri are, cu ce bani plateste datoriile… care este strategia post-privatizare. Daca in schimb privatizarea se anuleaza, combinatul intra in insolventa sau poate sa ajunga la lichidare. Oricum ar fi, situatia nu este buna”, considera Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Merita luata in seama “evaluarea Diaconescu” a Oltchimului? 65% peste pretul din piata


De cealalta parte, Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest, este de parere ca o confirmare a privatizarii si repornirea combinatului reprezinta, teoretic, un element pozitiv pe termen scurt.

“Nu atat semnarea contractului de privatizare ar fi un element pozitiv, ci repornirea combinatului. Teoretic, cand un investitor preia o compania la un pret mai mare decat cel din piata, se stabileste o referinta importanta pentru ceilalti investitori. Ma indoiesc ca pretul OLT ar creste imediat pana la nivelul platit de Diaconescu, insa pe termen scurt ar fi ceva pozitiv”, spune Iulian Panait, care insa adauga faptul ca personal ar vinde actiuni Oltchim decat sa cumpere, la revenirea in piata a companiei.

Dan Diaconescu a oferit 203 milioane lei pentru pachetul de 54,8% din actiunile Oltchim detinute de Ministerul Economiei, sau circa 1,079 lei/actiune. Pretul oferit de catre Diaconescu este cu 65% mai mare fata de nivelul inregistrat de titlurile OLT in ultima zi in care s-a tranzactionat pe Bursa.

Avocatii spun ca Diaconescu nu ar fi obligat sa faca oferta publica de preluare in cazul in care ar intra in posesia pachetului de actiuni, tranzactiile de privatizare fiind exceptate de la aceasta regula a pietei de capital.

“Se pune apoi problema daca Dan Diaconescu va avea puterea financiara sa sustina Oltchim. Eu ma astept ca dupa o eventuala crestere de scurta durata pe bursa, combinatul sa intre in insolventa”, mentioneaza seful KTD Invest.

Ce va face PCC dupa ratarea privatizarii?


Un alt element care ar putea sa influenteze puternic pretul actiunilor OLT va fi strategia PCC dupa finalizarea sau anularea privatizarii. Compania germana este principalul actionar minoritar de la Oltchim, o vanzare directa in piata spot a titlurilor detinute urmand sa duca, cel mai probabil, la prabusirea cotatiilor Oltchim.

De altfel, cresterea puternica din 2011 a Oltchim a fost generata aproape exclusiv de achizitiile de actiuni facute de catre PCC si Carlson Ventures, un fond de investitii britanic.

PCC are o carte importanta de jucat la Oltchim, asa ca nemtii nu vor iesi din actionariat, indiferent de rezultatul privatizarii”, este de parere Marius Trif, seful Carpatica Invest, divizia de brokeraj a Bancii Carpatica.

Nici Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker Cluj nu crede ca PCC va accepta sa iasa din actionariat in orice conditii.

“M-a surprins pozitia PCC in cadrul licitatiei. Oferta a fost foarte mica si lipsita de consistenta, punand sub semnul intrebarii dorinta lor de a prelua intr-adevar combinatul. Marsez pe ideea ca PCC nu va iesi imediat din actionariat si va incerca fie sa preia Oltchim la un pret mic (daca se anuleaza actuala licitatie), fie va incerca sa iasa din actionariat la un pret mai mare decat cel la care au cumparat”, a declarat Ceuca.

Actiunile Oltchim au scazut cu 40,6% in acest an, si cu 16,3% in luna septembrie, asta dupa ce in 2011 valoarea acestora urcase cu 440%, cea mai buna evolutie de pe BVB.

Inainte de privatizare, principalii actionari ai combinatului erau Ministerul Economiei (54,8%), PCC SE (18,3%) si offshore-ul Nachbar Services Limited (14%), controlat de britanicii de la Carlson Ventures.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri