Asociatia Brokerilor critica noua politica de tarifare pe care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vrea sa o impuna societatilor de intermediere din piata, principalul aspect care a generat nemultumiri fiind introducerea unui plafon minimal pe care participantii trebuie sa il achite.
Directorului BVB, Victor Cionga, i se recomanda intr-un comunicat de presa semnat de Nicolae Ghergus, vicepresedintele Asociatiei Brokerilor, sa nu se implice in conditiile concurentiale dintre participantii la Sistemul de Tranzactionare al Bursei.

De asemenea, Asociatia ii recomanda sefului BVB “o mai buna cuprindere a fenomenului sinergetic bursier si o egala aplecare catre investitorii institutionali si/sau straini, pe de o parte, si investitorii autohtoni de retail, pe de alta parte”.

In data de 21 noiembrie 2012, Bursa de Valori Bucuresti brokerilor un chestionar referitor la politica BVB. de ‘aliniere la practicile si standardele internationale, inclusiv in privinta politicii de tarifare aplicata’, in care acestora li se cere acordul la ‘o politica de tarifare cu o structura similara burselor din regiune’.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Brokerilor, noua politica sugereaza aplicarea unui plafon minimal pe care Participantii sa il achite, indiferent de valoarea lunara tranzactionata, precum si ‘reduceri la factura de tranzactionare, in functie de valoarea tranzactionata’ – practic un plafon maximal.

“Plafonul minimal ar urma sa afecteze grav segmentul Participantilor cu volume tranzactionate mici, obligandu-i pe acestia sa mareasca valoarea comisioanelor pentru a face suportabila taxa impusa de B.V.B. Plafonul maximal, respectiv ‘reducerile’, va avea ca scop degrevarea Participantilor cu volume tranzactionate mari de sarcina comisioanelor si le va permite acestora sa reduca valoarea procentuala a comisioanelor aplicate clientilor proprii”, se mentioneaza in comunicatul de presa.

Desi, in linii mari, tarifele minimale vor avea ca scop compensarea reducerilor ce vor fi aplicate unei parti a participantilor, rezultind un efect zero pentru BVB. din perspectiva veniturilor obtinute, singurul rezultat cert va fi migratia investitorilor de la unii dintre Participanti la altii, mai spun reprezentantii Asociatiei.

“In acelasi sens, orice masura de plafonare a valorii tranzactionate la nivel de participant, precum si impunerea unei taxe fixe per tranzactie, vor avea un efect devastator asupra investitorilor de retail, cea mai mare parte din acestia avand conturi deschise tocmai la Participantii care vor fi defavorizati de o astfel de masura”, se concluzioneaza in raportul Asociatiei Brokerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri