Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va fi autoritatea care va decide limitarea drepturilor de vot in AGA la SIF-uri daca va stabi ca unii investitori detin in nume propriu sau concertat peste 5% din actiunile unei societati de investitii financiare, scrie Mediafax.
Dreptul de a stabili actiunea concertata si limitarea drepturilor de vot in AGA fusese acordat, in 2007, sefilor SIF-urilor, printr-o instructiune emisa de CNVM.

In unele cazuri a fost nevoie, in ultimii ani, de interventia Comisiei pentru ca sefii SIF-urilor sa ridice unele limitari ale drepturilor de vot. Cea mai recenta interventie a CNVM a fost intr-o AGA din luna iulie de la SIF Muntenia, cand in urma ridicarii limitarii actionari coalizati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care detin aproape 16,9% din actiuni, au reusit sa schimbe Consiliul Reprezentantilor Actionarilor.

Conform unei instructiuni publicate vineri de CNVM, Comisia poate lua decizia de limitare a drepturilor de vot in AGA la SIF-uri in urma verificarilor realizate in baza documentelor primite de la SIF-uri, investitori sau de la Depozitarul Central, precum si a altor documente aflate la dispozitia sa.

"Conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF are obligatia sa identifice si sa notifice CNVM detinerile care depasesc, in sensul prevederilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004 si ale prezentei instructiuni, pragul de 5% din capitalul social al SIF. Odata cu notificarea, conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF are obligatia sa transmita la CNVM orice documente si informatii care au stat la baza identificarii respectivelor detineri, inclusiv argumentele luate in considerare pentru stabilirea persoanelor care actioneaza concertat (...) In situatia in care, in urma verificarilor realizate in baza documentelor primite (...) precum si a altor documente aflate la dispozitia sa CNVM constata ca sunt incidente prevederile art. 2861 alin. (2) din Legea nr.297/2004 si ale prezentei instructiuni, dispune depozitarului central sa opereze in evidentele acestuia suspendarea exercitarii drepturilor de vot, iar conducerii SIF sau a SAI care administreaza o SIF sa ia masurile necesare (sa limiteze dreptul de vot la 5% - n.r.)", se arata in instructiunea CNVM.

Anterior AGA, administratorii SIF-urilor sunt obligati sa verifice daca sunt actionari care actioneaza concertat si depasesc pragul de 5% si, cu cel mult 10 zile inaintea AGA, sa transmita catre CNVM documentele sau informatiile care au stat la baza verificarilor. In plus, SIF este obligata sa publice numarul total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate acestora la sfarsitul fiecarei luni calendaristice daca in cursul acesteia a avut loc o majorare sau o reducere a capitalului social/numarului drepturilor de vot.

Limitarea drepturilor de vot este ridicata de CNVM la o zi dupa ce Comisia constata ca participatia investitorului respectiv sau a investitorilor care actioneaza concertat a coborat sub 5%.

"CNVM va informa corespunzator depozitarul central si conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF", se spune in instructiune.

Investitorul care singur sau impreuna cu alte persoane cu care actioneaza concertat trebuie sa notifice in maxim 3 zile lucratoare SIF-ul respectiv, CNVM, depozitarul central si bursa cu privire la atingerea, depasirea si scaderea sub pragul de 5% din actiunile unei SIF. Notificarea trebuie facuta printr-o declaratie autentificata la notariat sau certificata de catre un avocat, intocmita conform unor indicatii ale CNVM.

In plus, depozitarul central trebuie sa notifice catre CNVM si conducerea SIF orice depasire a limitei de 5% aparuta ca urmare a unei tranzactii sau a unui transfer direct.

Incalcarea prevederilor instructiunii CNVM este sanctionata cu avertisment sau amenda intre 10.000 si 100.000 de lei pentru pesoanele fizice, iar in cazul persoanelor juridice amenda variaza intre 0,1% si 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctiunii.

Proiectul acestei instructiuni a fost publicat de CNVM inca din luna februarie, insa intrarea prevederilor respective in vigoare a fost amanata. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a solicitat de doua ori in acest an emiterea instructii respective pentru evitarea unor "abuzuri" din partea conducerilor SIF-urilor.

Desi legislatia pietei de capital stabileste un prag de detinere la SIF-uri inca 1997, aceste prevederi nu au fost respectate de unii investitori, care au ajuns sa controleze concertat pachete importante de actiuni la SIF-uri, situatie care a dus la mai multe procese intre conducerile societatilor de investitii si investitorii respectivi.

Printre acestia se regasesc "grupul Banca Transilvania", care detinea in noiembrie aproape 14,8% din actiunile SIF Banat-Crisana, dar si omul de afaceri Catalin Chelu, care avea prin mai multe firme si persoane pachete importante de actiuni. Atat grupul Banca Transilvania, cat si Chelu au inceput apoi sa vanda din participatii.

Pentru a se inlatura posibilitatea preluarii ostile, din 2006 limita de 1% s-a aplicat si grupurilor de investitori care actioneaza in mod concertat, adica au o strategie comuna. Apoi, la inceputul anului 2007, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o instructiune prin care a acordat sefilor SIF-urilor dreptul de a stabili daca actionarii actioneaza concertat.

Prima aplicare concreta a detinerii concertate a fost in 2008, cand omul de afaceri Catalin Chelu a vrut sa il inlature pe Dinel Staicu din functia de presedinte CA al SIF Oltenia. Atunci, conducerea SIF stabilit ca mai multe firme actioneaza concertat cu Chelu si detin aproximativ 8% din actiunile SIF Oltenia si le-au limitat drepturile la vot la 1% din capitalul social, cat era pragul de detinere.

Ulterior, la fiecare AGA de la SIF-uri, administratorii societatilor de investitii financiare au publicat liste cu actionari care ar actiona in mod concertat, iar in cele mai multe cazuri le-au limitat drepturile la vot.

Deciziile sefilor SIF-urilor au fost contestate de multe ori de investitori, care au solicitat modificarea legislatiei, considerand ca prin pragul de 1%, cat era atunci, administratorii SIF-urilor aveau putere discretionara. La inceputul acestui an a intrat in vigoare o lege prin care pragul de detinere la SIF-uri a fost majorat la 5% din actiuni.

Totodata, un prag de detinere este si la burse, unde potrivit legislatiei pietei de capital, niciun actionar al unei burse nu are dreptul sa detina, direct sau indirect, mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri