Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,38%, pentru a opta sedinta consecutiv, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au plasat ordine reduse, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 10,5 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a deschis pe rosu, corectandu-se usor dupa ce in precedentele sapte sedinte a urcat cu 3%, insa dupa ora 14:30, a revenit usor pe verde. Astfel, in ultimele opt sedinte, indiele general BET-C a crescut cumulat cu 3,36%.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,36%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,24% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut nesemnificativ, cu 0,06%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,6%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,26% sub ziua anterioara.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub rulajul sedintei precedente, de 30 milioane lei (6,7 milioane euro). Peste 10% din lichiditatea pietei a fost asigurata de un deal cu 0,65% din actiunile BVB (1 milion de lei) si de o tranzactie negociata cu titluri Banca Transilvania (278.000 de lei).

"La fiecare sfarsit de an lichiditatea in piata scade considerabil. Acest lucru se intampla si acum, iar in conditiile in care mai exista trei sedinte de tranzactionare pana la finele anului, nu cred ca ne mai putem astepta la miscari importante. Majoritatea investitorilor probabil isi pregatesc portofoliile pentru anul viitor, poate le mai regleaza din punct de vedere fiscal si isi stabilesc strategia pentru prima parte a anului viitor", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 3,6 milioane lei si, respectiv, de 1,6 milioane lei. Cele doua actiuni au asigurat jumatate din lichiditatea pietei. Cotatia actiunilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,54 lei, iar titlurile SIF Transilvania au scazut cu 0,72%, la 0,69 lei.

Actiunile SIF-urilor, titlurile Fondului Proprietatea si unitatile de fond ale fondurilor listate au fost oprite de la tranzactionare timp de o ora, pentru informarea investitorilor cu privire la modificarea unor reglementari CNVM care permit inregistrarea la o valoare stabilita de un evaluator independent a actiunilor societatilor aflate in insolventa. Pana acum, aceste titluri erau inregistrate la valoare zero.

Astfel, participatiile respective vor putea fi inregistrate fie la valoarea zero, fie la o valoare stabilita de un evaluator independent.

Investitorii nu au reactionat vizibil la modificarea reglementarilor, iar dupa revenirea la tranzactionare actiunile SIF-urilor si titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fluctueze foarte usor.

In baza acestor modificari, Fondul Proprietatea va putea distribui dividende anul viitor daca activul net pe actiune va depasi valoarea nominala, de 1 leu, in urma includerii participatiei la Hidroelectrica in calculul activului net, la o valoare stabilita de un evaluator independent.

Totodata, CNVM a emis, joi, si o dispunere de masuri prin care administratorii fondurilor de investitii si ai SIF-urilor pot apela, la fel ca Fondul Proprietatea, la aceleasi modalitati de evaluare a companiilor aflate in insolveta sau reorganizare.

"In cazul Fondului Proprietatea, modificarea de regulament aparuta astazi, cred ca era inclusa in pret si din aceasta cauza reactia pietei nu a fost una spectaculoasa. Totodata, si lichiditatea pietei cred ca a fost un factor nefavorabil important in evolutia avuta dupa anunt. Totusi, nu trebuie sa uitam ca pretul actiunii a avut o evolutie in discrepanta fata de restul pietei, iar pentru prima parte a anului ne putem astepta la o evolutie asemanatoare cu cea de anul trecut", a mai spus Muresian.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 133.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de miercuri, de 387.000 de lei.

La inchiderea pietei principale, bursele de la Frankfurt si Londra erau in stagnare, iar piata de la Paris era in crestere cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri