Raiffeisen: Succesul ofertei Transgaz repune Romania pe harta investitorilor straini

Romania a reintrat pe harta investitorilor straini de pe burse, in urma succesului pe care l-a inregistrat transferat pachetului de 15% din actiunile Transgaz (TGN), scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa.

"Am dus o munca de lamurire foarte complexa cu investitorii, unii nici nu au vrut sa mai auda de aceasta oferta, stiind ca este vorba de Romania, unde nu avusesera experiente placute. Succesul ofertei Transgaz paveaza drumul pentru privatizarile ce vor urma, punand Romania inapoi pe harta investitorilor straini pe piata de capital", a declarat Dana Mirela Ionescu, presedinte si director general al Raiffeisen Capital&Investment la Forumul Pietei de Capital.

Oferta Transgaz s-a derulat in perioada 4-16 aprilie. Operatiunea a fost intermediata de consortiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Company.

Forumul Pietei de Capital, un eveniment organizat de Wall-Sreet.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Ernst&Young Romania, Sibex, SIF Muntenia, Erste Asset Management, SAI Muntenia Invest, Schoenherr si Asociatii si Sibex.

Reprezentantul Raiffeisen Capital&Investment sustine necesitatea intocmirii unui calendar de privatizare, pe care Romania sa il respecte.

"Pentru dezvoltarea pietei de capital este necesar un efort concertat al autoritatilor publice, pentru a aduce noi emitenti si noi investitori, dar si pentru a armoniza regulile jocului cu practicile internationale", a adaugat Ionescu.

Ea a dat exemplul Poloniei care a avut un calendar de privatizare si a reusit sa atraga companii importante pe bursa.

"Polonia a avut tinte de privatizare si s-a tinut de calendar, iar vizibilitatea i-a facut pe investitori sa vina pe bursa, companii precum UniCredit si CEZ", a explicat Dana Mirela Ionescu.

Reprezentantul Raiffeisen Capital&Investment a adaugat ca este necesara o "armonizare" a legislatiei privatizarii cu practica internationala, de la modalitatea de licitare, cerintele caietului de sarcini, la documentele de participare, care in unele cazuri "sunt prohibitive pentru companiile straine, imposibil de adus in timp uneori".

Sursa foto: Mircea Dragos

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri