Aflata mai mereu in cautarea unor finantari, RCS&RDS, lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune, este un candidat atipic pentru listarea pe Bursa. Pe de o parte operatorul telecom reprezinta unul dintre cele mai cunoscute branduri din Romania, care s-a dezvoltat masiv in ultimul deceniu, insa de cealalta parte datoriile ridicate si lipsa profitabilitatii din ultimii ani ar putea sa ridice semne de intrebare in randul potentialilor investitori.

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

Sefii companiei infiintata in 1994 au mentionat adesea posibilitatea listarii pe o bursa insa mutarea nu a fost niciodata pusa in practica, fiind amanata din diverse motive.

Cel mai recent anunt in acest sens a fost facut chiar acum doua luni, cand Consiliul de Administratie al RCS&RDS, companie controlata indirect Zoltan Teszari - unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, a convocat o Adunare a Actionarilor in care s-a discutat aprobarea atragerii de finantari in valoare totala de pana la 800 milioane de euro (sau echivalentul in orice alta moneda), pentru o perioada ce nu va depasi 10 ani.

"Astfel de finantari pot fi obtinute atat de la banci, institutii financiare, fonduri de investitii, romanesti sau internationale, si/sau de la orice alte entitati private (afiliate sau terti), inclusiv, fara a se limita la, prin incheierea unui sau a mai multor contracte de finantare, cat si prin intermediul pietelor internationale de capital, inclusiv, fara a se limita la emisiunea unor obligatiuni", se arata in convocatorul AGA.

Fondurile pe care compania vrea sa le atraga ar urma sa fie folosite pentru restructurarea angajamentelor de finantare actuale ale RDS&RCS. Compania nu a publicat niciodata date despre nivelul total al datoriilor pe care le are de platit, insa avand in vedere creditele bancare pe care le-a contractat constant in ultimii ani, acestea sunt cel mai probabil de ordinul sutelor de milioane de euro.

In 2007, de exemplu, compania a avut o tentativa de a se lista la Bursa din Londra, insa pana la urma Teszari s-a razgandit, luand decizia de a contracta in schimb un credit–gigant de 500 milioane euro, de la un consortiu de banci condus de ING si Citibank.

Analistii despre sansele de finantare pe Bursa ale RCS&RDS: Obligatiunile ar fi binevenite. Actiunile... sa vedem mai intai ce pret ar cere

Doru Lionachescu, partener al firmei de private equity Capital Partners, spune ca potrivit celor mai recente evaluari RCS&RDS avea anul trecut o valoare de piata cifrata la 975 milioane euro. Pentru comparatie, Banca Transilvania este evaluata in prezent pe Bursa de la Bucuresti la 530 milioane euro, iar BRD la 1,1 miliarde euro.

„Cred ca RCS ar putea atrage atrage usor bani de pe bursa printr-o emisiune de obligatiuni, chiar si in ciuda lipsei profitului din ultimii ani si a datoriilor. Este genul de companie pe care investitorii o pot crede atunci cand isi justifica pierderile temporare, mai ales avand in vedere dezvoltarea foarte puternica din ultimii ani. Daca ar prezenta un plan de viitor cu niste variante credibile pentru plata datoriilor, o finantare prin obligatiuni ar fi mai mult decat posibila”, este de parere Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

In privinta listarii, Caruntu nu mai este la fel de optimist, mentionand ca rezultatele financiare si datoriile acumulate ar afecta pretul de oferta.

„Si o oferta de actiuni poate sa fie credibila pentru investitori, insa aici s-ar pune in primul rand problema pretului, in conditiile in care RCS&RDS nu a avut tocmai cel mai bun istoric la capitolul profit in ultimii ani”.

RCS&RDS a inregistrat o pierdere de 12,5 mil. lei in 2011 si afaceri de 2 miliarde lei (+13% vs 2010). Ultimul an in care compania a facut profit a fost 2009, castigul net ajungand atunci la 211,8 milioane lei. Din 2007 si pana la sfarsitul lui 2011 operatorul telecom aproape si-a dublat cifra de afaceri.

Compania condusa de Zoltan Teszari nu si-a anuntat rezultatele financiare pe 2012.

In 2011, RCS&RDS avea calificativul „B” pe termen lung din partea agentie Standard & Poor's. Ratingul a fost retras ulterior la solicitarea operatorului de comunicatii. Si Moody’s a retras in acel an ratingul de credit „Ba3” din motive proprii de business.

Eterna speranta a companiilor romanesti: listarea pe bursele externe. Caruntu: „Daca vor sa fie invizibile, atunci sa aleaga o piata straina”

Sefii companiilor romanesti adesea pomenesc bursele internationale atunci cand vorbesc despre o posibila listare. RCS&RDS nu face exceptie, cel putin in trecut, Londra fiind destinatia preferata a sefilor companiei.

„Intr-o anumita masura aceasta dorinta a lor este de inteles, avand in vedere ca piata romaneasca nu are tocmai un istoric cu IPO-uri de sute de milioane de euro. Totusi, daca suntem realisti, o companie romaneasca pe piata din Londra ar fi cel mai probabil invizibila, asa cum s-a intamplat si cu A&D Pharma care a reusit un IPO de 136 mil. euro acolo, apoi s-a delistat pentru ca era prea mica pentru acea piata si nu atragea interesul investitorilor”, mentioneaza analistul BCR.

Caruntu spune ca nu mai crede nici in varianta Varsovia, dupa reformele anuntate miercuri in sistemul de pensii private din Polonia.

„Varsovia nu se mai simte bine dupa schimbarile care vor avea loc in sistemul de pensii. Cand se vorbea despre o listare in Polonia in mod implicit se miza foarte mult pe banii fondurilor de pensii. In conditiile actuale, pentru companiile romanesti mari o listarea ar trebui sa fie facuta in primul rand pe BVB si apoi sa fie luata in considerare si o listare secundara probabil la Viena”, este de parere Caruntu.

RCS&RDS este unul din cei mai importanti operatori telecom din regiune, furnizand servicii de telecomunicatii in Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Spania si Italia.

Compania si-a dezvoltat propria infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 200 orase din tara.

RCS&RDS s-a dezvoltat agresiv in ultimii ani mizand in special pe investitiile in televiziunea digitala si achizitia unor operatori de mici dimensiuni. Principalii competitori pe piata romaneasca sunt UPC si Romtelecom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri