Asociatia Brokerilor a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) “consultari publice reale” in procesul de reglementare a pietei de capital.

“Asociatia Brokerilor constata cu ingrijorare ca, in ultima perioada, consultarea publica la care sunt supuse reglementarile pietei de capital emise de catre ASF tinde sa devina un act pur formal. Acesta se rezuma doar la publicarea, pe website-ul propriu al institutiei, a propunerilor de reglementare, fara ca, ulterior, observatiile formulate de catre cei interesati sa aiba efecte asupra variantei finale aprobate”, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei, semnat de presedintele acesteia, Dan Paul.

Brokerii dau ca exemplu proiectul de Regulament privind activitatea de control desfasurata de catre ASF publicat spre consultare in luna ianuarie 2014. Desi Asociatia Brokerilor a semnalat, in observatiile transmise ASF ca din proiect lipsesc elemente importante legate de responsabilitatile echipei de control, documentul a luat forma Regulamentului nr. 1/2014, publicat in Monitorul Oficial la data de 24.01.2014, fara sa tina cont de modificarile propuse.

„Avand in vedere ca ASF, ca autoritate publica autonoma, in conformitate cu art. 4 lit. a) din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, se gaseste sub incidenta acestei legi, Asociatia Brokerilor face un apel la respectarea mecanismului consultarilor publice prevazut de actul normativ in speta. Acesta prevede, printre altele, ca anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ sa fie adus la cunostinta publicului, cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice, termen care adesea nu este respectat. In plus, anuntul trebuie sa cuprinda, pe langa textul complet al proiectului actului respectiv si o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus”, se mai mentioneaza in raportul Asociatiei Brokerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri