Investitorii au suprasubscris de opt ori cea mai recenta oferta de obligatiuni elene, Grecia reusind astfel sa atraga o finantare de 3 mld. euro printr-o emisiune pe cinci ani. Suma vizata initial era de 500 mil. euro, scrie Mediafax.

Emisiunea a atras cerere din partea a peste 550 de investitori, a declarat pentru Financial Times o sursa apropiata situatiei, subliniind interesul extrem de ridicat al pietelor pentru titluri emise de guvernele din sudul zonei euro, lovite nu demult de criza datoriilor de stat. Bancile care au aranjat operatiunea, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan Chase, au preluat titluri de 1,3 miliarde euro, acoperind aproape jumatate din finantare.

Emisiunea derulata joi reprezinta prima iesire pe termen lung a Greciei pe pietele financiare incepand din 2010, cand guvernul de la Atena a incheiat primul acord de finantare externa cu UE si FMI. Presa locala relateaza cum ministrul Finantelor Yannis Stournaras a salutat cu entuziasm revenirea Greciei pe pietele de capital, dupa un exil de patru ani.

Dimineata zilei de joi a fost marcata de explozia unei masini capcana in apropierea sediului Bancii Greciei din centrul Atenei. Politia a atribuit atentatul gruparilor anarhiste extremiste si a precizat ca nimeni nu a fost ranit in incident. Cancelarul german Angela Merkel are programata o vizita la Atena pentru vineri.

Grecia are in derulare un acord de finantare externa cu UE si FMI. Valoarea acordurilor incheiate in ultimii patru ani se ridica la 240 miliarde euro. Statul a traversat cea mai ampla restructurare a datoriei de stat din istorie si a aplicat programe dure de austeritate, pentru reducerea deficitului bugetar si impingerea datoriei de stat pe o panta descendenta. Guvernul elen a reusit sa treaca anul trecut pe excedent la bugetul primar. Recesiunea continua insa in Grecia, care a pierdut 25% din PIB in ultimii sase ani, iar somajul ramane la cote alarmante, de peste 25%.

Citeste si:
Grecia a redeschis restaurantele și cafenelele, pregătindu-se...
Grecia redeschide liniile de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Ce aduce finalul de an pe pietele financiare si in economie?
Setari Cookie-uri