Apropierea perioadei in care au de platit dividendele a facut ca SIF-urile sa isi intensifice vanzarile, trimestrul al doilea marcand si o serie de incasari importante pe care trei SIF-uri le-au inregistrat de pe urma societatilor delistate din piata Rasdaq si care au trebuit sa cumpere titlurile actionarilor minoritari.

SIF Banat-Crisana

SIF Banat-Crisana (SIF1) a fost printre cele mai inactive SIF-uri, impreuna cu SIF Muntenia (SIF4), a carei administrare o controleaza prin intermediul SAI Muntenia Invest. Potrivit calculelor facute de analistii casei de brokeraj Prime Transaction, iesirea din actionariatul Transelectrica si lichidarea certificatelor avand ca activ suport actiunile SIF Muntenia au fost cele mai importante vanzari ale SIF1 in perioada aprilie-iunie, compania incasand 17 mil. lei.

Cea mai mare achizitie realizata a fost cea prin care a preluat controlul aproape total asupra SAI Muntenia Invest, cumparand un pachet de 25% din actiunile acesteia, evaluat in activul SIF1 la circa 5,5 mil. lei.

Un alt eveniment important a fost intrarea in actionariatul Electrica (EL), cu un pachet de 25.000 de actiuni achizitionat in T2.

SIF Moldova

SIF Moldova (SIF2) a continuat sa aplice politica dusa in ultimele trimestre, aceea de capitalizare a subsidiarelor specializate in investitii in anumite domenii. Cea mai mare investitie, totalizand circa 10 mil. lei, a fost cea in capitalul Agribusiness Capital, societate nelistata detinuta in proportie de 99,999% de SIF2. Cealalta investitie importanta realizata de societate a fost in actiuni Banca Transilvania (TLV), in valoare de peste 8 mil. lei, potrivit analistilor Prime Transaction.

Vanzarile au fost mult mai numeroase decat achizitiile, SIF Moldova lichidandu-si cu aceasta ocazie si o parte a unitatilor detinute la diverse fonduri de investitii locale si internationale. Cele mai mari astfel de detineri erau cele de la Certinvest Properties RO si Erste Bond Flexible RON, circa 3 mil. lei fiecare, urmate de Certinvest Arta Romaneasca si Pioneer Strategic Income, fiecare cu aproape 2 mil. lei. Cea mai importanta vanzare a fost insa, de departe, cea a actiunilor BRD, valoarea de piata a acestora depasind 25 mil. lei. Societatea a profitat si de prevederile Legii Nr. 151/2014, care a dus la delistarea multor emitenti de pe fosta piata Rasdaq. Per total, SIF2 a incasat sau urmeaza sa incaseze circa 3 mil. lei dupa retragerea din actionariatul PTRO si TPRO.

SIF Transilvania

SIF Transilvania (SIF3) a fost din nou cel mai activ dintre cele cinci SIF-uri, la fel ca si in primele trei luni ale anului. Spre deosebire de T1 insa, majoritatea incasarilor nu au mai venit din vanzarea de actiuni Blue Chip. „Lozul cel mare” a fost pachetul de actiuni detinut la Bucuresti Turism (BUTU). In urma delistarii companiei si a retragerii din societate, SIF3 a incasat 32,7 mil. lei, mai mult decat au incasat SIF1, SIF4 sau SIF5 pe toate activele vandute in T2 2015.

Un alt exit important a fost cel din fondul de investitii Erste Bond Flexible RON, valoarea unitatilor detinute anterior de SIF Transilvania fiind de aproximativ 15,5 mil. lei. Celelalte societati delistate de pe Rasdaq au adus societatii inca aproape 4,5 mil. lei. Alte vanzari de dimensiuni mai mari au implicat actiunile Societe Generale si Electrica, fiecare pachet valorand aproximativ 3 mil. lei.

Cea mai mare investitie, de aproape 9 mil. lei, a fost in actiunile societatii nelistate Turism Lotus Felix, acolo unde SIF Transilvania detine 38,55% din capitalul social. Celelalte achizitii mai importante au tintit actiuni cu lichiditate mare listate la Bursa locala. Dintre ele, ies in evidenta cele 250.000 de actiuni Transelectrica, in valoare de peste 6 mil. lei si pachetele de 2 mil lei, respectiv 1 mil. lei de la Transgaz si Fondul Proprietatea.

SIF Muntenia

Activitatea investitionala a SIF Muntenia nu a fost nici in T2 extrem de intensa, singurele actiuni noi din portofoliu fiind cele ale Semrom Muntenia, ca urmare a inregistrarii majorarii de capital social la care SIF Muntenia subscrisese anterior.

Cea mai mare tranzactie realizata de SIF4 in T2 2015 a fost vanzarea unui pachet de 459.000 de actiuni Transelectrica, in valoare de aproape 13 mil. lui, urmata la mare distanta de exit-urile partiale de la Banca Transilvania si Globalworth Real Estate Investments, cu o valoare cumulata de circa 2 mil. lei.

Un capitol la care SIF Muntenia a excelat este cel al retragerii din societatile delistate de pe Rasdaq. Societatea a iesit din actionariatul a nu mai putin de sase fosti emitenti, suma incasata nefiind insa una impresionanta, doar 2,6 mil. RON.

*Detinerile de unitati de fond nu au fost luate in calcul, deoarece acestea nu au fost incluse in raportarea SIF4 pentru data de 30.06.2015.

SIF Oltenia

SIF Oltenia (SIF5) a fost singurul SIF cu achizitii mai mari decat vanzarile de active. Cea mai mare tranzactie din T2 a fost cea de achizitie a aproape 15 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania, in valoare totala de peste 30 mil. lei, urmata de participarea la majorarea capitalului Turism Lotus Felix, alaturi de SIF Transilvania (circa 8 mil. lei la valoarea nominala a actiunilor).

O alta achizitie importanta a fost cea a unui pachet de actiuni Antibiotice Iasi, cu o valoare de piata de circa 2,5 mil. lei. De asemenea, se remarca faptul ca SIF5 a continuat sa cumpere actiuni OMV Petrom, desi compania petroliera are deja o pondere mare in activul net. Vanzarile de actiuni au fost destul de echilibrate, fiind instrainate pachete cu valori asemanatoare, circa 6 mil. lei, la BRD Groupe Societe Generale, Transelectrica, SIF Banat Crisana si SIF Moldova.

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a avut, ca de obicei, un numar foarte mic de tranzactii. Singurele actiuni noi intrate in portofoliu au fost cele ale GDF Suez Energy, prin participarea la majorarea capitalului social cu suma de 88.000 de lei. Iesirea din actionariatul Forsev si SIFI CJ Agro Cluj a venit ca urmare a delistarii societatilor de pe Rasdaq, singurele actiuni vandute efectiv fiind cele de la Electroconstructia ELCO Cluj, dupa ce FP, din postura de actionar minoritar, a avut si un litigiu cu aceasta societate, determinat de o fuziune cu care nu a fost de acord

Sursa date/tabel: Prime Transaction

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri