Numirea guvernului tehnocrat ar trebui, teoretic, sa reduca influenta politica asupra marilor societati de stat, capul de lista fiind Electrica (EL), mamutul din energie cu rezerve de cash de 630 mil. euro unde, potrivit unor surse din companie, fostii reprezentanti ai Ministerului Energiei au incercat sa impuna directori de filiale si schimbarea CEO-ului cu secretarul de stat Bogdan Badea.

Acest subiect va fi foarte relevant pentru Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei in Cabinetul Ciolos. El a lucrat ca expert in fostul Departament al Energiei, are experienta in administratia publica, atat in Romania, cat si la nivelul UE, iar in prezent este membru in Consiliul de Administratie al companiei Electrica.

Electrica, cel mai mare distribuitor de energie din Romania, s-a transformat anul acesta intr-un camp de lupta in care atat administratorii privati ai companiei cat si reprezentantii Ministerului Energiei s-au acuzat reciproc ca fac parte din grupuri de interese a caror prioritate nu este dezvoltarea companiei.

La un moment dat, domnul Badea ne-a transmis foarte ferm prin cineva ca vrea sa fie director general si, de asemenea, a dat Consiliului de Administratie o serie de CV-uri ale unor persoane care sa fie numite in board-urile filialelor Electrica

“La un moment dat domnul Badea ne-a transmis foarte ferm prin cineva ca vrea sa fie director general si, de asemenea, a dat Consiliului de Administratie o serie de CV-uri ale unor persoane care sa fie numite in board-urile filialelor Electrica”, spune un apropiat al Consiliului de Administratie Electrica. “Board-ul a cerut ca acestia sa treaca prin procesul de selectie ale unei companii de recrutare”.

Bogdan Badea este secretar de stat in Ministerul Energiei, el fiind numit in functie imediat dupa remanierea Guvern Ponta, in decembrie 2014. Badea a fost impus de stat si in Consiliul de Supraveghere al Petrom, iar in trecut a fost director de strategie si dezvoltare Electrica, dar si membru in board-urile Enel Energie si Enel Energie Muntenia.

Secretarul de stat declarase la o conferinta din aceasta toamna ca nu se va lasa cumparat de “diverse grupuri de interese” si ca nu va inchide ochii la partea de performanta a companiilor din energie. Declaratia venise la doar o zi dupa ce Ministerul Energiei respinsese planul si remuneratiile administratorilor Electrica.

Unele ONG-uri au picat in plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii si beneficii nesustinute de prestatia lor si pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimtite

Saptamana trecuta, ONG-urile Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene si Expert Forum il acuzasera pe ministrul Energiei Andrei Gerea ca incearca sa intervina arbitrar in activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. Acesta nu a ramas dator si a replicat afirmand intr-un comunicat de presa ca “unele ONG-uri au picat in plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii si beneficii nesustinute de prestatia lor si pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimtite (…), au raspandit informatii neadevarate despre situatia de la Electrica”.

La randul sau, fostul ministru al Energiei Razvan Nicolescu a declarat pentru Antena 3 ca miza schimbarilor de la Electrica este aceea de a impune anumiti oameni, nu neaparat si calificati.

Oficialii Electrica nu stiu la ce sa se astepte nici de la tehnocrati

Conflictul dintre statul roman si administratorii privati ai Electrica a luat start la scurt timp dupa ce Andrei Gerea, membru PLR (partidul condus de Calin Popescu Tariceanu), a preluat conducerea Ministerului Energiei de la Razvan Nicolescu in decembrie 2014. “Totul a inceput dupa schimbarea ministrului; am avut surpriza sa vedem o schimbare de 180 de grade desi trecusem de la un ministru din Cabinetul Ponta, la un ministru din acelasi Cabinet Ponta”, mentioneaza sursa citata.

Intr-o Adunare a Actionarilor din aprilie 2015, statul roman, care controleaza 49% din Electrica, a respins planul de investitii si noua schema de remuneratie a Consiliului de Administratie si directorilor Electrica.

Daca ne uitam la cine este noul premier am putea spune ca se va reduce influenta politica de la Electrica, insa nimeni nu poate fi sigur de nimic avand in vedere ca si in timpul Cabinetului Ponta am avut doi ministri complet diferiti

La scurt timp dupa aceasta decizie, Electrica a publicat o scrisoare semnata de CEO-ul Ioan Rosca si presedintele Victor Cionga in care se sustinea ca planul de investitii si remuneratiile sunt factori cheie care vor consolida evolutia pozitiva a companiei.

Statul a aprobat in cele din urma, in luna iulie, planul de investitii si limitele generale de remuneratie ale directorilor care au mandat cu Electrica, insa a trimis totodata o sageata catre administratorii privati respingand punctul de pe ordinea de zi privind remuneratia membrilor board-ului. Acesta punct prevedea o remuneratie medie bruta lunara de 3.000 de euro si un comision de participare per sedinta de 1.000 euro brut. Administratorii ar fi cerut cresterea remuneratiei in defavoarea unui sistem bazat pe bonusuri, pentru a nu fi tentati sa sacrifice interesele pe termen mediu si lung ale companiei, in favoarea celor pe termen scurt, astfel incat bonusurile sa fie incasate.

Citeste si:

    Conflictul a continuat sa escaladeze in perioada care a urmat, investitorii fiind uluiti in aceasta toamna cand statul roman, prin SAPE, a cerut plata unor prejudicii de 1,32 mld. euro de la Electrica – o companie unde acelasi stat roman este principalul actionar.

    SAPE (Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie) a solicitat daunele din cauza ca Electrica nu ar fi urmarit obligatiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumparat actiuni la societatile privatizate de Electrica.

    In data de 9 septembrie Ministerul Energiei a respins din nou remuneratiile administratorilor privati de la Electrica, dar si planul de administrare al companiei propus de acestia. Decizia nu a ramas fara urmari, in aceeasi zi CA-ul companiei publicand o scrisoare in care statul era acuzat ca incearca sa pastreze puterea asupra numirilor din conducerea Electrica. Satui de scandal, analistii Citi, banca americana care a adus pe Electrica pe Bursa, au scos compania din lista actiunilor de top recomandate investitorilor, afirmand ca “nu sunt avocati”.

    Citeste si:

      Ultimul episod al conflictului a avut loc in AGA Electrica de saptamana trecuta, cand a fost aprobata propunerea Ministerului Energiei de trecere de la un Consiliu de Administratie cu cinci membri, la unul cu sapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu, din care fac parte fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu. Masura viza scoaterea din Consiliu a unora dintre acestia, dar schimbarea premierului Victor Ponta, si implicit a ministrului Gerea, da peste cap calculele pentru alegerile programate in decembrie. Cei cinci vor fi inscrisi automat in cursa pentru un loc in Consiliu, ramanand de vazut daca noul Guvern va fi de acord cu mentinerea acestora.

      “Daca ne uitam la cine este noul premier am putea spune ca se va reduce influenta politica de la Electrica, insa nimeni nu poate fi sigur de nimic avand in vedere ca si in timpul Cabinetului Ponta am avut doi ministri complet diferiti”, a mentionat un apropiat al companiei.

      Electrica a fost listata pe Bursa de Valori Bucuresti in vara anului trecut, statul roman incasand 444 mil. euro pentru 51% din actiuni. Un titlu Electrica se tranzactiona vineri la pretul de 11,98 lei, compania fiind astfel evaluata la 4,1 miliarde lei.

      WALL-STREET.RO va dezvolta in continuare campania editoriala #GuvernulTAU, lansata in urma cu doua saptamani. Proiectul isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile cetatenilor pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care au solicitat in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului debusiness pentru guvernantii din Romania. Avem nevoie de coerenta si stabilitate iar acum, mai mult ca niciodata, nu mai este loc pentru amanari!

      Sursa foto: Compania

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri