Pietele financiare sunt pe muchie de cutit inaintea referendumului de joi din Marea Britanie in cadrul caruia se va vota pentru iesirea sau ramanerea tarii in Uniunea Europeana. In comparatie cu un scrutin obisnuit, investitorii vor avea de asteptat ceva mai mult.

Spre deosebire de alegerile parlamentare din Marea Britanie, de aceasta data nu vor fi publicate exit poll-uri joi la ora 22:00 (0:00 – ora Romaniei), atunci cand urnele se inchid, deoarece nicio televiziune britanica nu a comandat astfel de sondaje avand in vedere ca rezultatele sunt asteptate sa fie foarte stranse, iar sondajele s-ar putea dovedi a fi gresite.

Rezultatele finale sunt asteptate sa apara in dimineata zilei de vineri, 24 iunie, potrivit Comisiei Electorale din Marea Britanie, citata de Marketwatch. Evolutia de ansamblu a votului ar putea sa sa devina clara inca din noaptea zilei de joi, cand cele mai mari regiuni electorale britanice incep sa anunte rezultatele.

Momentele cheie ale referendumului britanic

Ora UK Ora Romania Ce se intampla
Joi 07:00 Joi 09:00 Se deschid urnele
Joi 22:00 Joi 22:00 Se inchid urnele (nu exista exit poll-uri)
Joi 23:30 Vineri 01:30 Primele anunturi privind prezenta la vot
Vineri 00:30 Vineri 02:30 Primele rezultate din zonele electorale britanice
Vineri 03:00 - 04:00 Vineri 05:00 - 06:00 Jumatate din zonele electorale anunta rezultatul votului
Vineri 05:00 Vineri 07:00 Circa 80% din zonele electorale anunta rezultatul votului
Vineri 07:00 Vineri 09:00 Toate voturile sunt numarate, rezultatul oficial al referendumului urmand sa fie anuntat

Prezenta la vot, vazuta de multi ca un element cheie al referendumului, va fi publicata chiar mai devreme si ar putea determina ceva reactii in pietele de capital internationale. O prezenta ridicata este asteptata a fi un indicator pozitiv pentru tabara celor care isi doresc ramanerea Marii Britanii in UE, deoarece aceasta s-ar traduce printr-o participare ridicata la vot a tinerilor, care in general sunt pro-UE.

Sursa foto: Shutterstock / Claudio Divizia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri