OPEC anunta reducerea productiei. Pretul petrolului revine puternic

Statele membre ale OPEC au convenit prima reducere a productiei de petrol din ultimii opt ani, cu 750.000 de barili pe zi raportat la nivelul din august, luând prin surprindere traderii, iar pretul petrolului a urcat în urma informatiei cu peste 5%, transmite Bloomberg, preluat de news.ro.

Ministrii statelor membre ale OPEC au decis limitarea productiei de petrol la 32,5-33 milioane de barili pe zi.

Acordul va avea efecte dincolo de statele din OPEC si va imbunatati perspectivele industriei energiei, de la giganti precum Exxon Mobil la companii mai mici din SUA care exploateaza zacaminte de sist. Totodata, acordul va avantaja economii bogate in petrol, cum sunt Rusia si Arabia Saudita.

Pentru consumatori, acordul va insemna insa preturi mai mari ale carburantilor. Acordul a fost posibil intrucat Iranul va fi exceptat de la plafonarea productiei, aceasta fiind o concesie majora din partea Arabiei Saudite, cel mai mare producator din cadrul OPEC.

Totusi, raman de stabilit multe detalii, iar organizatia nu va decide tintele de productie pentru fiecare tara inainte de reuniunea OPEC de la sfarsitul lunii noiembrie. Acordul marcheaza o noua faza a relatiilor dintre Arabia Saudita si Iran, care s-au confruntat in privinta politicii in domeniul petrolului din 2014 si care sustin tabere opuse in conflictele din Siria si Yemen.

Citeste si:
OPEC estimează o creștere record a cererii pentru petrol în 2021
OPEC estimează o creștere...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Astfel, acordul arata ca autoritatile de la Riad si Teheran, cu mediere din partea Rusiei, Algeriei si Qatarului, au putut sa depaseasca diferentele care au dus la esuarea unei alte propuneri de plafonare a productiei, in acest an. Pretul petrolului Brent a crescut cu pana la 6,5%, la 48,96 dolari pe baril, la bursa din Londra.

Actiunile Exxon, cea mai mare companie listata la bursa din lume, au urcat cu 4,4%, cel mai mare avans consemnat intr-o singura zi dupa luna februarie. In afara de stabilirea interna a detaliilor acordului, OPEC mai are sarcina sa convinga si producatori din afara organizatiei, inclusiv Rusia, sa plafoneze productia.

Rusia a inregistrat in septembrie un nou record post-sovietic al productiei, de 11,1 milioane de barili de petrol pe zi, in crestere cu 400.000 de barili fata de augsut, potrivit estimarilor initiale.

Citeste si:
Apple a ajuns să valoreze mai mult decât giganții de pe piața de...
Apple a ajuns să valoreze mai...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri