Dezvoltarea pietei de capital de catre Guvern este ca o poveste fara sfarsit. In fiecare an, la fiecare Guvern nou, in fiecare moment important reluam aceleasi discutii despre cat de important este ca executivul sa isi asume o strategie coerenta de privatizare prin bursa – pe care sa o si respecte. Astazi, poate mai mult ca oricand, suntem in punctul in care nu e loc de amanari. Cu un picioar pe lista pietelor emergente, bursa din Romania nu isi permite luxul de a ramane la nivelul de lichiditate actual.

Oana Truta, vicepresedinte si director de investitii la Franklin Templeton, si Bogdan Campianu, managing director la Wood&Company, au fost vorbit, in emisiunea Profesionistii in investitii, despre perspectivele pietei si ce trebuie facut pentru a ajunge, cu adevarat, pe radarele marilor investitori.

Rolul statului in dezvoltarea pietei de capital este crucial. Aceasta afirmatie nu este noua, nu este exlusiva, este repetata permanent de toti actorii pietei. Din pacate insa, mesajul nu a fost inteles sau asumat in mod coerent de niciunul din Guvernele care au condus Romania.

“As vrea sa vad coerenta, indiferent de ce culoare are un anumit Guvern. La un moment dat am crezut ca s-a inteles rolul pietei de capital intr-o economie si faptul ca nu este sanatos pentru o tara sa se bazeze doar pe finantarea bancara. Guvernul trebuie sa isi asume o strategie. Pana acum era doar nevoia de a avea o piata de capital dezvoltata, acum exista si oportunitatea – promovarea la statutul de piata emergenta. Sper sa fie un element care sa ajute. Nu ne ramane decat sa fim optimisti”, a declarat Bogdan Campianu.

In acelasi timp, Oana Truta subliniaza ca, poate mai presus de aceasta presiune, ar trebui sa fie constientizarea de catre autoritati a nevoii de a trasparentiza companiile de stat. “Doar prin listare pot transparentiza si eficientiza aceste companii. Daca se intelege acest aspect, jumatate din lucru este deja facut”, a declarat vicepresedintele Franklin Templeton.

Bogdan Campianu: Ma deranjeaza ca in anul 2016 folosim termenul “intreprinderi”

Recent, Ministerul Finantelor a facut public un Memorandum ce contine propuneri de vanzare a unor pachete minoritare de actiuni la companii precum Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Rompetrol, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime. In cazul Salrom, statul ia in calcul sa cumpere pachetul de actiuni care ar urma sa fie vandut de Fondul Proprietatea.

“ Eu ma chinui sa inteleg ce vrea sa spuna memorandumul. Ma deranjeaza ca, in anul 2016, folosim termenul <<intreprinderi de stat>>. Parintii mei au lucrat la indreprindere, nu am mai auzit cuvantul acesta de mult timp. In plus, constat ca acestui Guvern i-a luat un an de zile ca sa ajunga la concluzia ca exista niste hotarari pentru privatizarea Hidroelectrica sau Electrica, ce ar trebui analizate”, a declarat Campianu.

Singurul element de noutate semnalat este cel de la Salrom, unde statul ia in calcul sa isi intareasca pozitia majoritara. In prezent, Ministerul Economiei detine 51% din companie iar Fondul Proprietatea are 49%.

“Statul nu are voie astazi sa investeasca in companii, listate sau nu. Ar fi nevoie de schimbari majore de legislatie ca sa se poata face acest lucru. Nici macar nu inteleg de ce le trebuie mai mult de 51%”, a mai spus reprezentantul Wood&Company.

In acelasi timp, Oana Truta a reiterat ca propunerea FP ca fost ca listarea Salrom sa se faca prin vanzarea pe bursa a unui pachet detinut de Fond, astfel ca nu a existat riscul ca statul sa piarda pachetul majoritar. In continuare, nu exista o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor privind listarea.

Reprezentantul FP spune despre memorandum ca este binevenit, cu conditia ca lucrurile sa se intample si sa fie urmat de hotarari ferme ale Guvernului care sa miste cu adevarat lucrurile.

Bifam un criteriu sau dezvoltam real piata?

Legat de promovarea Romaniei ca piata emergenta, mai avem un singur criteriu de bifat – acela al lichiditatii. In ultima perioada, mesajele venite dinspre actorii pietei au transmis, la unison, ca listarea Hidroelectrica este necesara si suficienta. Insa, este necesara doar pentru a bifa un criteriu? Avem nevoie de mai mult?

Bogdan Campianu spune ca nu este suficienta o listare mare, avem nevoie de cat mai multe companii de stat si private. Unul dintre argumente este legat de faptul ca este important sa avem o marja de siguranta la indeplinirea criteriilor, ca sa eliminam riscul de a avea o decizie pusa sub semnul intrebarii. “Nu cred ca isi doreste nimeni sa fim la limita cu criteriile si sa existe riscul ca o variatie mica sa ne duca sub pragul minim necesar. Acest risc va conta si in luarea deciziei si ar fi indicat ca dupa un an sa nu ajungem din nou sub limitele stabilite. Nu este cazul sa ne gandim la asta, trebuie sa ne concentram sa dezvoltam durabil piata, nu doar punctual, ca sa obtinem niste bife de piata emergenta”, a declarat oficialul Wood&Company.

In acelasi timp, Oana Truta considera ca listarea Hidroelectrica este importanta pentru ca intreaga piata sa fie in vizorul mai multor fonduri de investitii, fiind singura de anvergura care poate fi listata curand.

“Cu toate acestea, ne aflam la mai mult de 3 luni de la iesirea din insolventa si inca nu a fost luata nicio decizie strategica privind listarea. Autoritatile au dezamagit, nu au reusi sa se organizeze. Mai mult, exista comitete de privatizare in cadrul Ministerului Energiei care sunt remunerate lunar, nu in functie de succes. Teama noastra este ca se vor amana lucrurile. Incercam sa explicam ca este foarte mare nevoie sa facem aceasta listare, atat pentru promovarea la statutul de piata emergenta, cat si pentru reclasificarea bursei locale pe radarele investitorilor”, explica reprezentantul Franklin Templeton.

Pe langa Hidro, mai sunt si alte companii care pot fi listate si care pot atrage, prin puterea exemplului, companii private. Mai mult decat atat, o dezvoltare a pietei va crea oportunitati si pentru fondurile locale de pensii, care au active de 6 miliarde de euro si foarte putine variante de a ii investi pe bursa, din cauza lipsei de companii noi, a lichiditatii si evaluarilor reduse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri