Ministerele Economiei, Energiei si Transporturilor vor prezenta in Guvern, pana pe data de 15 octombrie 2016, un calendar de implementare a strategiilor de vanzare a unor pachete de actiuni la mai multe companii, potrivit unui memorandum publicat de Ministerul Finantelor.

Memorandumul prezinta propuneri de vanzare a unor pachete minoritare de actiuni la companii precum Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Rompetrol, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime, in vreme ce in cazul Salrom, statul ia in calcul sa cumpere pachetul de actiuni care ar urma sa fie vandut de Fondul Proprietatea.

Propunerile Ministerului Energiei

  • CE Oltenia - oferta publica primara de majorare de capital (15,29%), pe piata de capital conform HG 87/2013, statul pastrand in continuare pachetul majoritar.
  • Hidroelectrica - oferta publica primara de majorare de capital (15%), pe piata de capital conform HG 1066/2013, statul pastrand in continuare pachetul majoritar.
  • Rompetrol - vanzarea unui pachet de actiuni de 26,7% din actiunile detinute de stat, prin licitatie publica cu strigare.

Propunerile Ministerului Transporturilor

  • Aeroporturi Bucuresti - majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al companiei si vanzarea acestora prin BVB, statul pastrand in continuare o participatie majoritara.
  • Administratia Porturilor Maritime Constanta - majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al companiei si vanzarea acestora prin BVB, statul pastrand in continuare o participatie majoritara.
  • CFR Marfa - stabilirea pachetului de actiuni care va fi vandut si a metodei de privatizare pe baza fundamentarilor stransmise de consultantul de privatizare.

Propunerile Ministerului Economiei

  • SANEVIT 2003 SA Arad - vanzarea pachetului de actiuni detinut 100% de stat, prin licitatie cu strigare. In document se mentioneaza ca societatea are o situatie economico-financiara dificila, activitatea de productie fiind oprita din 2013.
  • Salrom - In cazul Salrom, Ministerul Economiei noteaza faptul ca Fondul Proprietatea si-a manifestat intentia de listare a unui pachet de actiuni din participatia detinuta. Ministerul a elaborat o analiza sintetica privind o potentiala listare a Salrom pe Bursa de Valori Bucuresti, precum si demersurile necesare a fi efectuate in acest sens. Se subliniaza faptul ca, orice operatiune de listare a Salrom, se va realiza cu conditia pastrarii de catre statul roman a pachetului majoritar, respectiv o participatie de minim 51%.

Statul are insa in vedere si consolidarea pozitiei pe care o are la Salrom, prin preluarea direct de la Fondul Proprietatea a pachetului de actiuni, prin cesiune (totala sau partiala) a acestuia.

Pentru consolidarea pozitiei statului roman ca actionar majoritar, in varianta in care se opteaza pentru listare, se impune clarificarea unor aspecte de ordin legislativ prin amendarea sau elaborarea unor acte normative, inclusiv exprimarea intentiei ferme de vanzare de catre Fondul Proprietatea a pachetului de actiuni, inclusiv specificarea dimensiunii pachetului de actiuni.

Sumele obtinute din vanzarea actiunilor CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti si Administratia Porturilor Maritime Constanta vor ramane la dispozitia companiilor. De cealalta parte, sumele obtinute din vanzarea actiunilor Rompetrol, Sanevit si CFR Marfa se vor vira la trezoreria statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri