SIF Oltenia (SIF5) va miza pe o administrare prudenta a celor 140 mil. euro incasate de la Erste Group pentru actiunile BCR, Tudor Ciurezu, presedintele si directorul general SIF5, excluzand din discutie orice asociere cu Fondul Proprietatea (FP) la nivel de politica investitionala.

SIF Oltenia a anuntat saptamana trecuta vanzarea catre Erste Group a intregului pachet de actiuni pe care il detinea in cadrul BCR (6,29%). Tranzactia s-a facut la un pret de 0,64 lei/actiune, ceea ce inseamna ca SIF Oltenia incaseaza un total de 655 mil. lei (aprox 140 mil. euro). SIF Oltenia a reusit astfel sa isi lichideze participatia BCR la un pret cu aproximativ 28% mai bun decat cel la care celelalte SIF-uri si-au vandut titlurile BCR cu sapte ani in urma.

“Stiu ca [pentru actionari] a fost o provocare in anumite momente sa reziste perspectivei de a lichidiza aceasta detinere, dar sper ca rezultatul obtinut este multumitor, rasplateste rabdarea lor si, in mod sigur, incununeaza eforturile noastre. Vreau sa le multumesc actionarilor care au avut incredere in managementul SIF Oltenia si ne-au sustinut in demersul de a continua negocierile pentru pachetul BCR”, a declarat Tudor Ciurezu.

Intrebat despre destinatia banilor de la Erste si daca pe termen mediu SIF Oltenia ar putea aborda o strategie similara celei de la Fondul Proprietatea, dominata de lichidarea unor participatii, rascumparari de actiuni si distributii generoase de cash si dividende catre actionari, seful SIF5 a negat o asemenea strategie.

Nu as putea sa compar politica SIF5 cu cea a Fondului Proprietatea si sper, sincer de altfel, sa nu avem vreodata similitudini in abordare. Cred in viitorul SIF Oltenia, mereu am avut certitudinea ca se poate dezvolta, reinventa, adapta evolutiei pietei de capital romanesti. Dar sper ca este clar pentru toata lumea ca perspectivele unui fond care distribuie tot ce incaseaza sunt sumbre”, afirma Ciurezu.

Acesta mentioneaza ca din punctul sau de vedere, ca factor al managementului executiv si administrativ al SIF Oltenia, va promova si incuraja o politica investitionala echilibrata, care sa urmareasca interestul SIF5, dar si al actionarilor “ale caror asteptari financiare le inteleg perfect”.

Ce se intampla cu banii din vanzarea BCR?

Iesirea SIF Oltenia din actionariatul BCR nu reprezinta un semnal ca societatea isi muta atentia catre alte sectoare decat cel bancar, chiar daca exceptii vor exista.

“Decizia de exit din BCR nu semnifica, nici de departe, lipsa de incredere in sectorul bancar din Romania. Este doar o oportunitate foarte buna, din punctul nostru de vedere, intr-un moment perfect, as putea spune. Sectorul bancar romanesc este, cu siguranta, un domeniu strategic care ofera multe oportunitati de investitii pe care le analizam cu atentie. Nu excludem un plasament in zona bancara, insa intr-o organizatie listata, care sa aiba o politica de transparenta in relatia cu actionarii, sa aiba perspective de dezvoltare si care sa ofere un randament bun”, spune Ciurezu.

Cele mai importante pachete de actiuni din portofoliul SIF Oltenia sunt in prezent cele de la OMV Petrom, BRD, centrul comercial Mercur din Craiova si Transgaz. Anterior vanzarii BCR, 46% din investitiile SIF Oltenia erau concentrate in sectorul bancar, pe locul al doilea aflandu-se cele din sectorul petrolier (12%).

“In aceeasi masura ne intereseaza si alte domenii structurale, precum cel energetic, dar suntem cu siguranta interesati si de oportunitati conjuncturale. Nu cred insa ca SIF Oltenia isi va concentra potentialul investitional in aceasta directie, oricat de profitabila ar parea in acest moment. Ramanem adeptii plasamentelor de piata de capital romaneasca, in companii listate, cu istoric bun si potential de dezvoltare dinamic”, a concluzionat Tudor Ciurezu.

Actiunile SIF Oltenia cresteau luni pe bursa cu 0,4%, pana la pretul de 2,1 lei/titlu, societatea de investitii din Craiova fiind astfel evaluata la 1,21 mld. lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri