Bursa de Valori Bucuresti a recuperat toate pierderile cauzate in decembrie anul trecut de anuntul OUG 114 (“Ordonanta Taxelor”), iar administratorii de fonduri din piata au devenit optimisti cu privire la cele opt luni care au mai ramas din acest an.

BET, principalul indice al bursei locale, a pierdut 12% in cele doua saptamani din decembrie 2018 care au urmat anuntului OUG 114. In prezent, indicele se tranzactioneaza la un nivel aproape identic celui pre-Ordonanta, iar la nivelul anului 2019 acesta marcheaza o crestere de 14%.

“A fost interesant ce s-a intamplat in piata dupa Ordonanta, dar hai sa nu mai facem asta inca o data. Unii investitori s-au speriat si au vandut dupa anunt, insa au existat si destui care au rezistat in piata”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

“Dupa ce s-a intamplat in decembrie 2018 am considerat ca cea a fost mai rau a trecut, asa ca am marit expunerea pe actiuni. In prezent, scenariul nostru de baza este acela ca piata va inchide anul pe plus. Singurele riscuri care pot fi prevazute in momentul de fata sunt reprezentate de viitorul Pilonului II de pensii in Romania si o eventuala escaladare a razboiului comercial international”, considera Dragos Manolescu, director general adjunct al administratorului de fonduri OTP Asset Management.

Fondurile mutuale romanesti au pierdut aproximativ 24.000 de investitori in primul trimestru din acest an (-8,5% y/y), iar 539 mil. lei au iesit din acestea ca rezultat al vanzarilor nete realizate de clienti.

Activele nete ale celor 80 de fonduri deschise locale au crescut în luna martie cu 0,6%, până la 21,5 mld lei.

“Primul trimestru din 2019 a reprezentat o perioada dificila in care a trebuit sa reactionam constant, investind sau reducand investitiile in actiuni in functie de fiecare declaratie noua care aparea in legatura cu OUG 114. Lumea s-a concentrat cel mai mult pe efectele asupra sistemului bancar. (…) In cazul Banca Transilvania, taxa finala estimata este mult mai mica decat nivelul asteptat initial, asa ca nu ma astept sa mai vedem reactii in piata din cauza acestei taxe”, spune Alexandru Combei, director de investitii in cadrul BRD Asset Management, divizia de fonduri de investitii a BRD.

Banca Transilvania (TLV) este singura banca locala care pana in prezent a facut o estimare a taxei pe active pe care va trebui sa o plateasca anul acesta, in concordanta cu varianta finala a Ordonantei Taxelor. Astfel, Banca Transilvania anticipeaza ca va plati o taxa pe active de 136 mil. lei in 2019. Luand in considerare un calcul proportional, daca banca ar fi inregistrat efectul taxei in T1 2019, impozitul ar fi atins nivelul de 28,5 mil. lei.

Actiunile TLV se tranzactioneaza in momentul de fata la un pret cu 7,8% sub nivelul inregistrat inainte de anuntul Ordonantei Taxelor. De cealalta parte, actiunile BRD au recuperat toata pierderea si sunt cotate in prezent la un nivel cu 1% peste cel dinaintea OUG 114.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri