Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) a lansat Star Residence Invest, o companie nouă ce va acționa sub forma unui fond de investiții în imobiliare, care va fi listat pe Bursa de Valori București (BVB) și care promite investitorilor câștiguri anuale de chiar și 14% în euro, în condiții de risc scăzut, aproape la fel de scăzut precum cel al titlurilor de stat, după cum susține Grigore Chiș, directorul operațional al casei de brokeraj BRK Financial Group – intermediarul listării pe bursă.

Star Residence Invest va investi în apartamente pe care le va închiria ulterior, veniturile urmând să fie distribuite acționarilor. Achizitia unui apartament care sa fie ulterior închiriat este una dintre soluțiile cele mai des alese de către români atunci cand sunt întrebati în ce ar investi un eventual surplus de bani pe care îl dețin.

BRK Financial Group va lansa, cel mai probabil, săptămâna viitoare un plasament privat în valoare de aproximativ 2,1 mil. euro, prin intermediul căruia vor fi vândute toate acțiunile Star Residence Invest. Oferta se va adresa unui număr de cel mult 150 de investitori. Ulterior, Star Residence Invest va fi listat în piața AeRO a Bursei de Valori București, acolo unde orice investitor va putea să cumpere direct titlurile companiei.

Star Residence Invest va fi organizat și administrat precum un REIT (Real Estate Investment Trust). Acest tip de companie este popular în special în SUA, REIT-urile fiind supuse unei legislatii speciale, cele mai importante aspecte fiind reprezentate de faptul ca profitul generat de un REIT nu se impoziteaza, iar minim 90% din profit este distribuit actionarilor.

Retail jobs

Totuși, în România nu există legislație pentru REIT-uri, însă reprezentanții BRK susțin că vor urma oricum conceptele care formează baza acestor fonduri de investiții imobiliare.

”Nu ne împiedică nimic să urmăm regulile REIT-urilor, chiar dacă nu avem legislație în acest sens. Ne-am pus niște limitări foarte clare în statut în sensul că gradul de îndatorare nu poate depăși niciodată mai mult de 50% din valoarea activelor, intenționăm să dăm între 70 și 90% din profit sub formă de divident distribuit semestrial, și să avem minim 75% din fonduri în permanență investite în active imobiliare. Vom apela la credite bancare doar dacă diferența dintre rata la credit și potențialul de închiriere este de minim 2%”, a declarat Grigore Chiș.

Matematica din spatele câștigurilor “rachetă” promise de BRK și Impact

Star Residence Invest va investi în apartamente și locuințe pe care le va închiria ulterior, veniturile astfel rezultate urmând să fie distribuite către acționari. Profitul companiei va proveni din trei direcții principale:

Citeste si:
OUG 114 ar 'musca' 110 mil. lei din profitul pe 2019 al Electrica
OUG 114 ar 'musca' 110 mil....
  • Achiziționarea cu discount a unor apartamente (putere de negociere mai mare când este achiziționat un ”pachet” de apartamente, poate chiar un întreg imobil.
  • Veniturile din închirierea apartamentelor.
  • Veniturile din eventualele vânzări de apartamente.

”Pe simularea pe care am făcut-o, o astfel de investiție, pe 10 ani de zile, îți aduce un randament de 14% pe an. Acest randament este compus din chiria care se practică în piață plus creșterea proprietății. Cele două pot să îți aducă o rentabilitate de 14% pe an. Investiția în astfel de societăți este o investiție sigură, solidă, deoarece e dată de valoarea imobilelor pe care le deține societatea respectivă”, explică Grigore Chiș.

El adaugă faptul că investiția în acțiunile Star Residence Invest va fi aproape la fel de sigură precum cea în titlurile de stat românești, interesul românilor pentru ofertele făcute recent de Finanțe pe bursă încurajând BRK și Impact să dezvolte o alternativă investițională sigură.

Citeste si:
ASF respinge numirea lui Grigore Chis in board-ul BRK Financial Group
ASF respinge numirea lui...

În momentul de față, Star Residence Invest deține 12 apartamente de 4 camere și două apartamente de 3 camere, toate deja închiriate pe următorii 5 ani și toate aflate în ansamblul rezidențial Greenfield din Băneasa, dezvoltat de Impact.

"Pentru noi este o extindere a gamei de cumpărători. Astfel, ne putem duce și către cumpărătorii care nu au putere de cumpărare dar au putere de închiriere" a declarat pentru wall-street.ro Gheorghe Iaciu, acționarul majoritar al Impact Developer & Contractor.

Chiș subliniază ca valoarea acestor active este așteptată să urce în următorii ani, după ce va fi finalizat proiectul adiacent Greenfield Plaza, ce cuprinde spații comerciale și zone de divertisment precum piscine sau spații verzi.

”În plus, avem avantajul fiscal al faptului că suntem organizați ca micro-întreprindere, ceea ce înseamnă impozit de 1% pe profit la venituri ce nu depășesc 1 milion de euro. Ca să ai venituri de un milion de euro din chirii, suma proprietăților trebuie să fie undeva între 15 și 20 de milioane de euro, deci până la venituri de un milion de euro din chirii ai impozit de 1% și 5% pe dividende”, subliniază reprezentantul BRK.

Citeste si:
Corina Stanciu, Toff Dominium: Închirierile pot evolua mai rapid ca...
reConstruct | Corina Stanciu,...

”Nu ne este teamă de pandemie. Nu am lansat proiectul bazându-ne pe închirieri către studenți”

Lansarea Star Residence Invest vine într-un moment de cumpănă pentru economia românească, dar și pentru sectorul imobiliar, anumiți experți anticipând o plafonare a prețurilor în următorul an.

Chiș spune însă că piața imobiliară a înregistrat o creștere în 2020, cel puțin la nivelul volumului de tranzacții, și că nu se așteaptă ca pandemia să lovească chiriile în perioada următoare.

“Nu imi este frică niciodata de inovație, din contră. Dacă ne uităm pe cifre, pandemia nu a însemnat un minus pentru piața imobiliară, ba dimpotrivă, a existat o efervescență pe tranzacții pentru că mulți au vrut să iși vândă apartamentele pentru a se muta la casă. În plus, piața imobiliară românească este ajutată acum de faptul că s-au întors în țară mulți meseriași care pot livra calitate”, menționează brokerul.

Citeste si:
One United cumpără 10.000 mp în Floreasca, pentru un nou proiect...
One United Properties cumpără...

Star Residence Invest va investi în apartamente din orașele cu importante centre universitare din România. ”Asta nu înseamnă că ne bazăm pe chiriile plătite de studenți. Apartamentele Star Residence sunt închiriate pe 5 ani”, spune Chiș.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri