Reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) fac demersuri pentru a obține o simplificare a modalității în care investitorii sunt taxați, în momentul de față existând deja discuții în acest sens cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și oficiali din Guvern.

“Un aspect foarte important pentru noi este creșterea numărului de investitori de retail, iar pentru aceasta am început deja o serie de discuții cu autoritățile și jucătorii din piață, pentru a simplifica accesul la piață. În primul rând, avem în vedere simplificarea mecanismului de taxare a câștigurilor, cu suportul ASF și al Guvernului României”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

În prezent, persoanele care investesc pe bursă trebuie să completeze și să depună la Administrația Fiscală, în fiecare an, Declarația Unică. Investitorii trebuie să își calculeze singuri câștigurile/pierderea netă anuală pe baza datelor oferite de casele de brokeraj cu care lucrează. Declarația trebuie depusă și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Citiți și Declarația Unică 2020: Cum se completează dacă ai făcut bani din investiții

Șeful BVB spune că în acest an se va concentra și pe obținerea unei acoperiri mai mari a companiilor listate cu rapoarte de analiză, pentru a le oferi investitorilor informații cât mai clare și pertinente.

”Alături de acestea, vom veni cu soluții pentru digitalizarea serviciilor de brokeraj, pentru a avea cât mai multe firme de brokeraj prezente în online, și bineînțeles că vom continua promovarea pieței de capital pe diverse canale, luând în considerare și evoluția situației sanitare”, menționează Radu Hanga.

La nivel general, obiectivele președintelui BVB pentru 2021 rămân consolidarea poziției de principal canal de finanțare pentru companiile românești și, respectiv, creșterea numărului de investitori și a vizibilității pieței de capital locale.

Pe lista priorităților se mai află și procesul de autorizare și implementare a Contrapărții Centrale în România. Proiectul a fost practic inițiat în 2020 prin intrarea în efectivitatea a colaborării dintre CCP.RO Bucharest și CC&G (Casa de Compensare a London Stock Exchange Group). ”În acest an, vom lucra alături de echipa executivă din cadrul CCP.RO Bucharest pentru a avea dosarul de autorizare finalizat și înaintat cât mai repede către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, completează Hanga.

BVB poate depăși în 2021 maximele istorice din anul 2007

În rândul investitorilor experimentați de pe BVB, anul de boom 2007 a rămas un vis frumos de care piața locală nu s-a mai apropiat mai bine de un deceniu. Radu Hanga consideră însă că maximele ar putea fi depășite anul acesta, chiar dacă piețele de capital din întreaga lume vin după un an dominat de știrile despre criza sanitară.

Sunt convins că putem să depășim în 2021 nivelul atins în 2007 și să stabilim un nou maxim al valorii tranzacțiilor cu acțiuni.

”Deja vedem că după o creștere de aproape 5% în primele ședințe din acest an, indicele BET este foarte aproape de nivelul maxim istoric atins in iulie 2007. Mai avem doar câteva procente până să atingem noi maxime, iar astfel de evoluții atrag de regulă interesul investitorilor. Important este și faptul că evoluția vine pe volume de tranzacționare susținute, media rulajului doar pe piața de acțuni fiind în creștere față de media anului anterior”, spune președintele BVB.

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai tranzacționate 17 acțiuni din piața locală, se tranzacționa joi la un nivel de 10.312 puncte. Maximul istoric atins de indice a fost de 10.813 puncte (iulie 2007), ceea ce înseamnă că BET ar trebui să mai urce cu încă aproximativ 5% față de nivelul actual pentru a bate recordul.

Citiți și Retrospectivă 2020 Bursa de Valori București: între pandemie și promovarea în categoria piețelor emergente

Șeful BVB se așteaptă și la o creștere a lichidității, pe lângă creșterea prețului acțiunilor.

”Dacă vom continua să facem pași în direcțiile menționate, cu siguranță vom asista și la creșterea lichidității cumulate a piețelor de acțiuni, obligațiuni, precum și pe alte instrumente listate la BVB. obiectivul nostru este să creștem lichiditatea, astfel încât pe segmentul de acțiuni să depășim maximul atins în 2007, care a fost un an foarte bun pentru piața locală. Avem premize foarte bune și ne bazăm pe un interes ridicat al companiilor pentru finanțarea prin emisiuni de obligațiuni, dar și pe atractivitatea pieței de acțiuni, având în vedere că estimările pentru dividende indică o medie de aproape 7% pentru acțiunile din indicele BET. O astfel de medie a randamentelor raportată la nivelul scăzut al dobânzilor bancare face foarte atractivă investiția în acțiuni”, a declarat Radu Hanga.

Aproape 20 de companii se pregătesc să facă vină pe bursă sau să facă oferte în 2021. ”Perlele” din portofoliul statului probabil vor lipsi din nou

Mai multe companii de talie medie și mică s-au finanțat pe bursă în ultimii doi ani, fie prin emisiuni de acțiuni, fie prin obligațiuni. Hanga se așteaptă ca trendul să continue și anul acesta, existând deja oferte în pregătire.

”Ne așteptăm la continuarea acestei tendințe și în acest an, pentru că deja am demonstrat că suntem un canal viabil pentru finanțare. Doar din informațiile apărute în plan public, putem spune că sunt încă aproape 20 de companii în pregătire pentru listarea obligațiunilor sau a acțiunilor. Mai sunt și alte runde de finanțare în pregătire, însă nu le putem anunța public. Important este că în ultimii ani am văzut venind pe piață companii din domenii care până acum nu erau prezente la BVB și, totodată, ne bucurăm și pentru revenirea Ministerului Finanțelor Publice pe piața de capital cu titlurile de stat pentru populație”, menționează președintele BVB.

Întrebat despre eventualele semnale privind listarea unor mari companii de stat pe bursă, tranzacții care au lipsit cu desăvârșire pe BVB în ultimii ani, Hanga a evitat un răspuns tranșant menționând doar că ”o creștere a lichidității pieței va aduce pe piață și IPO-uri de talie mai mare pe care le așteptăm, branduri importante locale, companii de stat sau private”.

De șase ani statul român nu a mai listat nicio companie din portofoliu pe Bursa de Valori București, ultimul IPO fiind cel al Electrica din 2014. Anul trecut, Parlamentul, la inițiativa PSD, a aprobat o lege puternic criticată de mediul de afaceri prin care se interzice vânzarea participațiilor statului timp de doi ani.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri