Rubla rusească a scăzut în dimineața zilei de luni cu peste 28%, atingând minimul istoric absolut, ca urmare a sancțiunilor economice impuse Rusiei de țările occidentale. Banca Centrală a Rusiei (CBR) a anunțat deja și are în plan mai multe măsuri drastice pentru a opri prăbușirea monedei naționale și a Bursei din Moscova.

Un dolar american putea fi cumpărat luni dimineață cu 109 ruble, în vreme ce un euro valora 119 ruble, ambele cursuri reprezentând recorduri negative pentru moneda națională a Rusiei. Căderea rublei vine după un weekend în care președintele rus Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în alertă maximă, iar SUA și Europa au declanșat cele mai dure sancțiuni în încercarea de exclude țara din sistemul financiar global.

Bursa de la Moscova va rămâne închisă în prima parte a zilei de luni, urmând să fie anunțat în cursul zilei dacă tranzacționarea cu acțiuni se va relua. MOEX, principalul indice al bursei rusești, a scăzut cu peste 25% în ultima săptămână.

Banca Centrală a Rusiei vrea să interzică străinilor să vândă acțiuni pe Bursa din Moscova. Marile fonduri de investiții străine sunt așteptate să facă vânzări masive de acțiuni la deschiderea bursei, fapt care ar trage puternic în jos prețurile acțiunilor. De altfel, Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume – cu o avere de 1,3 trilioane de dolari, a anunțat că vrea să scape de activele sale rusești (estimate la 2,83 mld. dolari).

Citiți care sunt Cele mai recente evenimente din ziua 5 a războiului din Ucraina.

De asemenea, CBR a mărit dobânda cheie la cel mai mare nivel din ultimele două decenii, de la 9,5% la 20%, și a impus controale asupra fluxului de capital în încercarea de a proteja economia de impactul sancțiunilor occidentale.

Nu în ultimul rând, potrivit unor informații neoficiale vehiculate în piețele internaționale, Guvernul rus vrea să forțeze companiile de stat să își vândă 80% din valutele străine încasate, pentru a susține rubla. Mai exact, atunci când o companie de stat rusească vinde bunuri pentru care încasează o plată în euro/dolari (în general exporturi), 80% din această sumă va trebui să fie schimbată în euro

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri