Grupul bancar american Merrill Lynch este brokerul care a intermediat cea mai mare tranzactie, cea a ofertei publice secundare a companiei britanice de petrol si gaze Regal Petroleum, in valoare de 105 milioane dolari. Desi oferta a avut loc pe piata de capital din Ucraina, Romania a intrat in acest topul deoarece Regal Petroleum detine active si in tara noastra, a explicat, pentru Wall-Street, Daniela Popescu, analist la DealWatch.

Casa de brokeraj craioveana Voltinvest se afla pe cea de-a doua pozitie in cadrul acestui top, cu doua tranzactii ce au atras 26 milioane dolari, in primele sase luni ale anului.

Prima tranzactie a avut ca obiect achizitia de catre Romipel a 37,66% din cadrul societatii Pim Sibiu (PIMS) de la SIF Olteia (SIF5) din luna mai. In urma transferului, Romipel a ajuns sa detina 94,88% din societatea de tabacire si finisare a pielii.

Cea de-a doua tranzactie a fost iesirea din actionariatul Automobile Craiova (AUCS) a SIF Oltenia (SIF5) pentru 75,2 milioane lei.

EFG Securities, unitatea de brokeraj a grupului financiar elen EFG Eurobank, a fost cel de-al doilea intermediar al tranzactiei dintre Ford Company si SIF Oltenia care a avut ca obiect actiunile producatorului auto Automobile Craiova. Valoarea intermediata in cadrul acestei tranzactii a fost de 24 milioane dolari.

Tranzactia de preluare a omului de afaceri Dinu Patriciu, prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP), a unei participatii majoritare in cadrul fondului Rutley European Property, in valoare de 19 milioane dolari, pozitioneaza Oriel Securities Limited pe locul al patrulea in topul brokerilor.

SP Angel Corporate Finance a intermediat tot o tranzactie in care a fost implicat Dinu Patriciu, cea care a vizat cumpararea unei participatii de 30% in cadrul Deutsche Land. Astfel, Angel Corporate se afla pe locul al cincilea, cu o valoare intermediata de 19 milioane dolari.

Raiffeisen Group - prin Raiffeisen Capital&Investment, ca broker, si Raiffeisen Investments, ca intermediar - a intermediat doua tranzactii care au avut ca obiect actiunile producatorului de bauturi alcoolice Bere Azuga (BEGY), cumparatorul fiind Ursus Breweries.

Cele doua tranzactii, care au vizat achizitia initiala a 71% din Bere Azuga si, ulterior, oferta publica de cumparare a restului de actiuni pe care Ursus Breweries nu le detine, au atras 13 milioane dolari.

ING Bank a intermediat oferta publica de preluare, in valoare de 7 milioane dolari, a Ardaf Asigurari (ARDF) de catre Generali care viza achizitia a 18% din cadrul asiguratorului roman si in urma careia actionarul majoritar a reusit sa obtina doar 16% in plus.

Rascumpararea de actiuni a producatorului de software Picon Bucuresti (PICO) in valoare de 6 milioane dolari, pozitioneaza BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, pe locul al optulea in topul tranzactiilor.

KBC Securities a intermediat in februarie achizitia a 10,65% din fostul Santierul Naval Aker Braila (SNBB) - actualul STX RO Offshore Braila - de catre STX Shipbuilding. KBC se afla pe penultima pozitie in acest top, cu o valoare de 3 milioane dolari.

Tot 3 milioane dolari a reprezentat si tranzactia dintre SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), avand ca obiect 11% din Santierul Naval Orsova (SNO), transfer intermediat de casa de brokeraj autohtona Activest.

Citeste si Cum se intersecteaza bursa cu piata de M&A in Romania?

Top 10 brokeri in functie de valoarea intermediata
Nr. Companie Valoare mil. dolari Nr. de tranzactii
1. Merrill Lynch 105 1
2. Voltinvest 26 2
3. EFG Securities 24 1
4. Oriel Securities Limited 19 1
5. SP Angel Corporate Finance 19 1
6. Raiffeisen Group 13 2
7. ING Bank 7 1
8. BT Securities 6 1
9. KBC Securities 3 1
10. Actinvest 3 1

Sursa: DealWatch