Cele mai ridicate tranzactii din primele sase luni ale anului, de peste 1 milion de dolari, care s-au realizat intre cumparatori sau vanzatori din Romania, atat prin piata de capital romaneasca si nu numai, au fost intermediate de grupul american Merrill Lynch si de casa de brokeraj autohtona Voltinvest, se arata intr-un studiu realizat de DealWatch.
Grupul bancar american Merrill Lynch este brokerul care a intermediat cea mai mare tranzactie, cea a ofertei publice secundare a companiei britanice de petrol si gaze Regal Petroleum, in valoare de 105 milioane dolari. Desi oferta a avut loc pe piata de capital din Ucraina, Romania a intrat in acest topul deoarece Regal Petroleum detine active si in tara noastra, a explicat, pentru Wall-Street, Daniela Popescu, analist la DealWatch.

Casa de brokeraj craioveana Voltinvest se afla pe cea de-a doua pozitie in cadrul acestui top, cu doua tranzactii ce au atras 26 milioane dolari, in primele sase luni ale anului.

Prima tranzactie a avut ca obiect achizitia de catre Romipel a 37,66% din cadrul societatii Pim Sibiu (PIMS) de la SIF Olteia (SIF5) din luna mai. In urma transferului, Romipel a ajuns sa detina 94,88% din societatea de tabacire si finisare a pielii.

Cea de-a doua tranzactie a fost iesirea din actionariatul Automobile Craiova (AUCS) a SIF Oltenia (SIF5) pentru 75,2 milioane lei.

EFG Securities, unitatea de brokeraj a grupului financiar elen EFG Eurobank, a fost cel de-al doilea intermediar al tranzactiei dintre Ford Company si SIF Oltenia care a avut ca obiect actiunile producatorului auto Automobile Craiova. Valoarea intermediata in cadrul acestei tranzactii a fost de 24 milioane dolari.

Tranzactia de preluare a omului de afaceri Dinu Patriciu, prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP), a unei participatii majoritare in cadrul fondului Rutley European Property, in valoare de 19 milioane dolari, pozitioneaza Oriel Securities Limited pe locul al patrulea in topul brokerilor.

SP Angel Corporate Finance a intermediat tot o tranzactie in care a fost implicat Dinu Patriciu, cea care a vizat cumpararea unei participatii de 30% in cadrul Deutsche Land. Astfel, Angel Corporate se afla pe locul al cincilea, cu o valoare intermediata de 19 milioane dolari.

Raiffeisen Group - prin Raiffeisen Capital&Investment, ca broker, si Raiffeisen Investments, ca intermediar - a intermediat doua tranzactii care au avut ca obiect actiunile producatorului de bauturi alcoolice Bere Azuga (BEGY), cumparatorul fiind Ursus Breweries.

Cele doua tranzactii, care au vizat achizitia initiala a 71% din Bere Azuga si, ulterior, oferta publica de cumparare a restului de actiuni pe care Ursus Breweries nu le detine, au atras 13 milioane dolari.

ING Bank a intermediat oferta publica de preluare, in valoare de 7 milioane dolari, a Ardaf Asigurari (ARDF) de catre Generali care viza achizitia a 18% din cadrul asiguratorului roman si in urma careia actionarul majoritar a reusit sa obtina doar 16% in plus.

Rascumpararea de actiuni a producatorului de software Picon Bucuresti (PICO) in valoare de 6 milioane dolari, pozitioneaza BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, pe locul al optulea in topul tranzactiilor.

KBC Securities a intermediat in februarie achizitia a 10,65% din fostul Santierul Naval Aker Braila (SNBB) - actualul STX RO Offshore Braila - de catre STX Shipbuilding. KBC se afla pe penultima pozitie in acest top, cu o valoare de 3 milioane dolari.

Tot 3 milioane dolari a reprezentat si tranzactia dintre SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), avand ca obiect 11% din Santierul Naval Orsova (SNO), transfer intermediat de casa de brokeraj autohtona Activest.

Citeste si Cum se intersecteaza bursa cu piata de M&A in Romania?

Top 10 brokeri in functie de valoarea intermediata
Nr. Companie Valoare mil. dolari Nr. de tranzactii
1. Merrill Lynch 105 1
2. Voltinvest 26 2
3. EFG Securities 24 1
4. Oriel Securities Limited 19 1
5. SP Angel Corporate Finance 19 1
6. Raiffeisen Group 13 2
7. ING Bank 7 1
8. BT Securities 6 1
9. KBC Securities 3 1
10. Actinvest 3 1

Sursa: DealWatch
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri