"Sunt oameni (in administratia financiara, n.r.) care se sacrifica - vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun ca fac toti asta. Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora - nu la 4.00, poate chiar mai devreme - au spart usa. Iar daca stau la serviciu, poate o ora doar aloca pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, acestia trebuie sa plece din administratie", a aratat Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Circa 20% din actuala administratie publica este ineficienta in posturile pe care le ocupa, spune Teodorovici.

El a spus ca si-ar dori ca Ministerul Finantelor sa coordoneze toate directiile economice ale celorlalte ministere, intrucat functionarii de aici dezinformeaza coordonatorii de credite, iar ministrii vin ulterior sa ceara "bazaconii".

"De ce nu, oare, putem noi sa facem, la nivel de administratie publica centrala chiar, ca unele functii-suport sa fie concentrate intr-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie sa aiba directia sa de resurse umane? De ce sa nu fim noi mai moderni decat si alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce sa tin fiecare directie economica, sa spunem, in fiecare minister? Nu, ele trebuie sa fie concentrate in Ministerul de Finante - si asta e o intentie pe care o am foarte clara - de a aduce toate directiile economice si de buget din ministere sa depinda - adica sa fie acolo localizate, dar sa fie subordonate Ministerului Finantelor", a mai spus Eugen Teodorovici.

Citeste si:

Totodata, oficialul acuza colegii de la Transporturi de lipsa de profesionalism.

"Ei merg pe baza unei abordari destul de, sa spunem, lipsite de profesionalism. Eu stiu asa: cand ai un contract de achizitie publica pe un proiect de investitie – in cazul lor, o autostrada – trebuie sa stii foarte clar, luna de luna, ce se lucreaza, care este previziunea de plati a acelei firme de constructii, s-o analizez si prin prisma mea: adica, ala poate sa ceara, nu stiu, sume foarte mari, dar eu vad exact daca se justifica o astfel de suma. Si atunci, in mod responsabil, sa cer mai departe la Finante alocarea acelei sume", a spus Teodorovici.

El a adaugat ca se gandeste la o reforma a administratiei publice, recunoscand ca sectorul bugetar este incarcat artificial si ineficient.

Ministrul a mai spus ca isi permite sa fie un aspru critic al administratiei, pentru ca o cunoaste bine din interior, intrucat si-a petrecut viata in domeniul public, in care lucreaza din 1991.

Sursa foto: Mediafax foto