Guvernul de stanga al Romaniei a obtinut luni, dupa mai multe luni de inclestare, demiterea sefei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, depasind o noua etapa in ofensiva sa criticata impotriva puterii judiciare, noteaza agentia France Presse intr-un comentariu preluat de AGERPRES.

Anuntand ca a semnat, in cele din urma, decretul de revocare a acestui magistrat in varsta de 45 de ani, devenit un simbol al luptei anticoruptie, seful statului, Klaus Iohannis (centru-dreapta), rezolva provizoriu o criza politica ce ameninta sa-l coste functia. Insa el permite de asemenea guvernului condus de social-democrati sa marcheze un nou punct in batalia pe care acesta a angajat-o pentru remodelarea institutiei judiciare pe care a acuzat-o de abuz de putere impotriva clasei politice, potrivit unui comentariu al AFP, preluat de AGERPRES.

Laura Codruta Kovesi si-a recunoscut infrangerea personala. ''Mandatul meu se incheie astazi (...) voi ramane procuror, dar nu in cadrul DNA'', a reactionat ea intr-o declaratie de presa, inconjurata de zeci de procurori. Ea i-a chemat insa pe romani sa se mobilizeze: ''coruptia poate fi invinsa, nu abandonati'', a declarat aceasta femeie hotarata, in mod vizibil foarte emotionata, potrivit AFP. Ea a denuntat ''metoda brutala a guvernului'' care vizeaza ''sa blocheze anchetele si justitia''.

AFP mai noteaza ca, intr-o tara considerata drept cangrenata de coruptie, DNA si-a inmultit in ultimii ani anchetele impotriva unor alesi locali si nationali, atragandu-si la randul sai inamicitia unei parti a clasei politice si acuzatii de abuz de putere. Douasprezece state occidentale i-au indemnat la sfarsitul lunii iunie pe parlamentarii romani sa respinga ampla reforma a institutiei judiciare intreprinsa rapid de guvern si careia ii reproseaza ca 'submineaza statul de drept si cooperarea judiciara'.

Din decembrie, Codul Penal, Codul de Procedura Penala si organizarea judiciara au facut obiectul a zeci de amendamente. Unii observatori atrag atentia asupra riscului unei derive a statului de drept similare celor de care sunt acuzate Ungaria si Polonia. Altii vad in activismul majoritatii guvernamentale manevre avand ca scop evitarea inchisorii de catre seful social-democratilor, Liviu Dragnea.

Dragnea, care nu poate exercita functia de prim-ministru din cauza unei condamnari la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala in 2016, a primit in iunie o a doua pedeapsa cu inchisoare cu executare, in prima instanta, intr-un caz de angajari fictive. PSD, mostenitor al fostilor comunisti, a revenit la putere la sfarsitul lui 2016, condus la victorie de Liviu Dragnea, dupa mai multi ani de 'traversare a desertului', isi incheie comentariul AFP.

Ce spun agentiile Reuters si dpa despre revocarea Laurei Codruta Kovesi?

Revocarea sefei DNA este anuntata si de agentia Reuters, care mentioneaza ca presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a procurorului-sef Laura Codruta Kovesi, in urma unei hotarari a Curtii Constitutionale, despre care criticii afirma ca ii lasa pe procurori vulnerabili la imixtiune politica.

La randul sau, dpa noteaza ca presedintele Klaus Iohannis a cedat presiunii guvernului si a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi. Masura este cea mai recenta a coalitiei de guvernare si a puternicului lider al PSD, Liviu Dragnea, pentru a slabi puterea procurorilor anticoruptie si de a-i proteja pe politicieni de justitie.

Presiunea asupra lui Kovesi si a DNA, institutie recunoscuta la nivel international drept actor-cheie in lupta impotriva coruptiei in Romania, a fost insotita de o lege recenta de dezincriminare a unor fapte de coruptie ale politicienilor. Agentia dpa citeaza reactia Comisiei Europene la revocarea Laurei Codruta Kovesi si scrie ca, dupa aderarea la UE, Romania - impreuna cu Bulgaria - a fost monitorizata indeaproape de Bruxelles printr-un mecanism fara precedent care leaga aderarea tarii la Spatiul Schengen de progrese in domeniul statului de drept.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri