Viorica Dancila: O conditie a unei OUG de amnistie si gratiere este sa fie asumata de ministrul justitiei

Intr-o discutie informala cu jurnalistii acreditati la Guvern, premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca o conditie a unei OUG privind amnistia si gratierea este ca aceasta sa fie asumata de ministrul justitiei.

Dancila le-a spus jurnalistilor, intr-o discutie informala, ca pana la 1 ianuarie isi doreste sa aiba ministrii plini la Dezvoltare si Transporturi, transmite Digi24.ro. In plus, premierul vrea sa aiba o discutie cu Klaus Iohannis pe mai multe teme de interes major, printre care si remanierea ministrilor.

De asemenea, premierul a spus ca nu exista niciun de proiect de ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere, insa nu va accepta un astfel de act normativ daca nu este asumat de ministrul Justitiei si bine analizat de seful Guvernului.

Intrebata daca ordonanta ar putea fi semnata de un secretar de stat, Dancila a spus ca si-ar dori ca Tudorel Toader sa si-o asume si sa o si semneze.

Intrebat joi dimineata daca lucreaza la un draft de OUG pe tema amnistiei si gratierii, ministrul justitiei, Tudorel Toader a raspuns: ”Am vorbit eu de un draft? V-am spus de foarte multe ori ca raman valabile raspunsurile date la aceasta problematica. Tot ce am afirmat cu privire la amnistie si gratiere ramane valabil si astazi. Daca nu tineti minte, ne documentam si nu intrebam aceeasi problema.”

Citeste si:
CCR a respins OUG prin care puteai cumpara cartele prepay doar cu...
CCR a respins OUG prin care...

Ministrul Toader a negat in repetate randuri ca ar avea pregatita varianta de OUG pe tema amnistiei si gratierii.

Pe data de 17 decembrie, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dancila sa ii transmita agenda fiecarei sedinte de guvern cu 24 de ore inaintea fiecarei sedinte, in baza articolului 87 din Constitutie, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Cererea, o premiera in Romania, vine pe fondul temerilor ca guvernul ar putea adopta o Ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere, ceruta insistent la ultima sedinta CEX de seful PSD, Liviu Dragnea, dar si de baronul PSD de Vrancea.

Premierul Dancila a declarat la inceputul lunii decembrie ca este exclusa adoptarea in acest an a unei OUG pentru amnistie si gratiere, dar a spus ca guvernul va adopta prin ordonanta de urgenta modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Citeste si:
OUG pentru acordarea stimulentului de risc pentru 38.000 de...
Guvernul a aprobat OUG...

O posibila discutie intre Klaus Iohannis si Viorica Dancila ar putea avea loc chiar maine, inaintea sau dupa sedinta CSAT, programata pentru ora 12:00. De asemenea, Guvernul se va reuni vineri in sedinta, probabil ultima din acest an, dar fara a avea proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 pe ordinea de zi anuntata.

Pe ordinea de zi apare un proiect de lege pentru acceptarea Deciziei Consiliului (EU, Euratom) 2018/994, adoptata la Bruxelles, la 13 iulie 2018, de modificare a Actului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, anexat la Decizia 76/787/CECO, CEE, Euratom a Consiliului din 20 septembrie 2018.

De asemenea, mai sunt cateva proiecte de hotarari.

Proiectele de acte normative si documentele de politici publice incluse pe agenda pot suferi unele modificari in urma dezbaterilor din cadrul sedintei, mentioneaza Guvernul.

Citeste si:
Dăncilă îi răspunde lui Dragnea, pe tema grațierii: Eram premier,...
Viorica Dăncilă îi răspunde...

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 inca nu a fost adoptat de Guvern pentru a fi trimis Parlamentului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri