"Presedintele a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, faptul ca nu poate sa-si exercite rolul constitutional de mediator. Fiecare iesire publica a domnului presedinte are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD. (...)

In privinta CSAT de azi, potrivit prevederilor Legii 346/2006 privind organizarea si functionarea MApN, presedintele nu are atributia de a prelungi mandatul sefului Statului Major al Apararii. Atat numirea, cat si eventuala prelungire a mandatului, se face numai la propunerea ministrului Apararii cu avizul primului ministru, iar in sedinta de astazi nu a fost discutata posibilitatea acetei prelungiri.

Asadar, decretul anuntat de presedinte consideram ca nu respecta conditiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala.

De altfel totul pare un scenariu pus in scena de presedintele Iohannis de ceva vreme. In spatiul public aparuse deja informatia ca presedintele va face un pas in prelungirea mandatului actualului sef al Statului Major. Si as vrea sa fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Nici in acest caz presedintele nu a explicat refuzul in sedinta CSAT", a acuzat Viorica Dancila.

Scapa Dragnea? CCR decide ca...
Citeste si: CCR decide ca exista conflict intre Parlament si Ministerul Public

Atributiile sefului SMA vor fi delegate loctiitorului acestuia

De asemenea, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, considera ca decizia presedintelui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciuca la conducerea Statului Major al Apararii (SMA) "este fara suport legal", subliniind ca atributiile sefului SMA vor fi delegate loctiitorului acestuia.

Gabriel Les a declarat, pentru AGERPRES, ca o astfel de decizie nu poate fi adoptata fara a avea la baza o propunere din partea ministrului Apararii si un aviz din partea premierului.

"Cum poate emite un decret fara propunerea ministrului Apararii si fara avizul primului ministru? MApN va face o noua propunere si va da atributii loctiitorului", a afirmat Les, care precizeaza ca va face o noua propunere catre seful statului.

Amintim ca Iohannis a respins vineri, in sedinta CSAT, propunerea ministrului Apararii Gabriel Les ca generalul Dumitru Scarlat sa fie noul sef al Armatei Romane. Seful statului a acuzat guvernarea PSD-ALDE ca este incapabila sa gestioneze problemele Romaniei si a anuntat ca, pentru ca armata sa nu ramana fara sef din prima zi a lui 2019, a rezolvat el problema si a decis prelungirea mandatului lui Ciuca.

Iohannis respinge din nou...
Citeste si: Iohannis respinge iar propunerile pentru Dezvoltare si Transporturi

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock