Parlamentul Romaniei este, in esenta, vocea poporului. Alesii sunt acolo pentru a reprezenta interesele romanilor, platiti fiind din banii nostri. Deci, modificarile majore ale Codurilor Penale ar trebui sa aiba efecte in general pozitive pentru majoritatea dintre noi. wall-street.ro a analizat 7 dintre acestea, pentru a va arata cum si in ce circumstante va pot ajuta.

1. Modificarea art. 154 si 155 din Codul Penal – reducerea unor termene de prescriptie a raspunderii penale.

Practic, s-a redus termenul de prescriptie pentru faptele grave pedepsite cu inchisoare intre 10 si 20 de ani (de la 10 la 8 ani), dar si pentru pedepsele cu inchisoare intre 5 si 10 ani (6 ani, in loc de 8 ani).

Totodata, si aici este extrem de important, s-a redus la JUMATATE termenul de prescriptie speciala, care inseamna inchiderea definitiva a dosarelor chiar daca acestea sunt in curs de judecata!

In Dreptul Penal, chiar daca urmarimea incepe, trecerea unui termen de doua ori mai mare decat termenul de prescriptie duce la incetarea procesului penal.

Sa luam un exemplu. Un cetatean de rand, sa-i spunem Liviu, este judecat in prezent pentru o fapta penala savarsita din 2006. Prin INJUMATATIREA termenului de prescriptie speciala, Liviu scapa de cercetarea penala chiar daca ea a inceput. Daca legea nu ar fi fost modificata, Liviu ar fi scapat de dosar abia in 2022 – pana atunci, aproape sigur ar fi fost deja condamnat sau achitat, pe baza legilor vechi. Asa, insa, Liviu scapa fara probleme.

Deci cum te ajuta pe tine, cetatean de rand, cinstit si onest, injumatatirea termenului de prescriptie special? Te poti bucura doar daca tii foarte mult la Liviu si cei ca el, altfel nu te ajuta cu nimic – din contra. Liviu ar putea recidiva si poate urmatoarea victima vei fi chiar tu sau cei dragi tie.

2. Dezincriminarea variantei agravate a abuzului in serviciu.

Prin abrogarea art. 13 alin. 2 din Legea 78/2000 privind prevenirea si combaterea faptelor de coruptie, practic este taiat un brat al DNA. Deputatii USR spun ca practic un sfert din activitatea DNA vizeaza acest tip de abuz in serviciu cu obtinere de folos pentru sine, sau pentru altul.

Pentru acest tip de infractiune, pe Codul Penal anterior modificarilor, limitele de pedeapsa se mareau cu o treime. Acum…varianta aceasta a fost complet scoasa din Cod.

Cum te ajuta pe tine? Daca esti primar, persoana publica, angajat la stat si ai furat ceva, facand un abuz in serviciu in forma agravata, poti sa dormi linistit.

3. Este dezincriminata complet neglijenta in serviciu. Practic, se abroga art. 298 din Codul Penal.

Cum te ajuta acest lucru? La fel, daca esti un functionar si esti neglijent la munca, producand consecinte grave, legiuitorul spune ca este in regula. Se mai intampla, oameni suntem.

De exemplu, cazul teribil de la maternitatea Giulesti, in care copii au murit arsi de vii, este considerat a fi un caz de neglijenta in serviciu, conform anchetatorilor. Daca esti unul dintre faptuitori, poti sa dormi mai linistit – nu te mai judeca decat, maxim, consiinta.

4. Modificarea conditiilor pentru eliberarea conditionata din penitenciare – se modifica Art. 100 din Codul Penal.

Cum te ajuta acest lucru? Daca esti acum intr-o celula de inchisoare si citesti acest articol ai motive de fericire! Practic, detinutii vor putea fi eliberati mult mai repede din inchisori, cu mult inainte de ispasirea pedepselor.

Cum se poate asa ceva? Simplu! Infractorii cu pedepse sub 10 ani pot fi eliberati dupa ce au ispasit doar jumatate din pedeapsa, in loc de doua treimi, ca pana acum. Infractorii cu pedepse de peste 10 ani pot fi eliberati dupa ce au ispasit doua treimi din pedeapsa, in loc de trei patrimi, ca in prezent.

Daca ai peste 60 de ani si esti in inchisoare, poti fi eliberat dupa ce ai ispasit doar o treime din pedeapsa, fata de jumatate cum e in prezent, daca pedeapsa nu depaseste 10 ani.

Iar cei condamnati la peste 10 ani de inchisoare, pedepse rezervate criminalilor sau violatorilor, pot iesi din inchisoare dupa ispasirea a doar jumatate din pedeapsa, fata de doua treimi, ca in prezent.

Cum te ajuta asta? Eliberarea atator infractori, simultan, va spori numarul romanilor activi – da, poate va fi mai aglomerat, poate ca trei sferturi dintre ei vor recidiva intr-un an (asa cum spun statisticile) si poate nu vei mai dormi atat de linistit in casa, insa acesta este un pret mic pe care trebuie sa il platesti, nu-i asa?

5. Pastrarea armelor dupa expirarea autorizatiei pentru detinerea acestora NU se mai pedepseste cu sanctiune penala – practic, se abroga INCA UN articol din Codul Penal, si anume Art. 342, alin. 6.

Cum te ajuta asta? Sa spunem ca te numesti Radulescu si ai o mitraliera acasa. Ti-a expirat autorizatia pentru detinerea ei, insa nu e nicio problema, nu risti mai nimic, poti sa dormi linistit in continuare.

6. Judecatorii au voie sa acorde circumstante atenuante extrem de subiective, care nu apar expres in lege. Astfel, noul Art. 75 alin. 3 din Codul Penal spune ca un judecator poate sa acorde circumstante atenunante facultative.

De exemplu, daca Liviu vorbeste frumos si se imbraca bine in fata judecatorilor, acestia pot sa fie impresionati si, din bunavointa, sa ii acorde circumstante atenuante.

7. Mituitorii si cei care cumpara influenta nu vor mai fi stimulati in niciun fel sa ajute oamenii legii sa afle adevarul.

Astfel, denunturile formulate de acestia dupa un an de zile de la savarsirea faptei de dare de mita sau de cumparare de influenta NU vor mai fi “rasplatite” cu exonerarea de raspundere.

Astfel, noile legi elimina un instrument eficient de aflare a adevarului – denunturile, extrem de detestate, evident, de cei care “dau spaga”.

CONCLUZII – cum te-au ajutat parlamentarii sa traiesti intr-o societate mai sigura, mai moderna, prin modificarea Codurilor Penale? Cum ti-au imbunatatit viata?

Raspuns – daca esti un om cinstit, cum sunt majoritatea romanilor, cu ABSOLUT NIMIC. Daca, insa, esti cercetat penal sau ai de gand sa furi, sa dai si sa primesti spaga sau nu-ti pasa sa iti faci treaba cum trebuie din pozitia de persoana publica, poti dormi linistit – PSD-ALDE si UDMR vegheaza asupra ta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri