Numarul populatiei Romaniei este in continua scadere, daca in 1992 erau 22,8 milioane de persoane, iar in 2002, 21,7 milioane, datele preliminare ale recensamantului de anul trecut arata ca populatia este, in prezent, de doar 19 milioane de persoane. Intre timp, insa, stocul locativ a crescut cu cateva sute de mii de unitati locative, pana la 8,45 milioane de locuinte conventionale, fata de peste 8,1 milioane unitati in 2002.
Scaderea numarului populatie a avut un impact si asupra numarului mediu de persoane dintr-o gospodarie, insa diferentele sub foarte reduse, media fiind in continuare de peste 2,5 (2,66 in 2011-n.r.).

La recensamantul din octombrie 2011 a fost inregistrat un numar de 5, 1 milioane de cladiri in care se aflau 8,45 milioane de locuinte conventionale. Acestea totalizau un numar de 22,7 milioane de camere cu o suprafata totala de 398 milioane metri patrati.
Numarul locuintelor conventionale se ridica la 8,45 milioane din care 4,58 milioane in orase si 3,86 in comune.

Fata de recensamantul din 2002, numarul locuintelor din mediul urban a crescut cu peste 5%, in timp ce in comune numarul locuintelor a crescut cu sub 1%.

Numarul locuintelor din Bucuresti este de peste 800.000, fiind cel mai mare stoc din Romania. De asemenea in Bucuresti exista si cel mai mare numar de locuitori, aproape 1,68 milioane. Umatorul stoc locativ este in Judetul Prahova, peste 315.000 locuinte.

Suprafata medie a camerelor de locuit este de 19,3 m.p. in mediul urban, in timp ce locuintele au o suprafata medie3 de 48,1 m.p., arata datele preliminarii.

Numarul camerelor de locuit pe o locuinta este mai mare in judetele Ilfov, Giurgiu, Tulcea, Buzau, Calarasi, Ialomita, Olt si Vrancea (intre 3,3 si 3,0 camere/locuinta), respectiv mai mic in judetele Harghita (2,3), Cluj, Covasna, Hunedoara si Municipiul Bucuresti (2,4).

O suprafata a camerelor de locuit mai mare s-a inregistrat, in medie, in Municipiul Bucuresti (21,1 mp/camera) si in judetele Brasov, Cluj, Satu Mare, Ilfov, Sibiu, Harghita si Covasna (intre 20,8 si 19,1 mp/camera). Cele mai mici suprafete medii pe o camera se inregistreaza in judetele Calarasi (13,4 mp/camera), Giurgiu si Teleorman (14,0 mp/camera).

Locuinte cu suprafete medii dintre cele mai mari exista in judetele Ilfov, Timis, Satu Mare si Constanta (intre 65,7 si 52,0 mp/locuinta). Cele mai mici suprafete medii au fost inregistrate in judetele Braila (39,4 mp/locuinta), Calarasi si Vaslui (39,7 mp/locuinta), Teleorman (40,7 mp/locuinta) si Mehedinti (41,0 mp/locuinta)

La recensamantul din 2002 au fost înregistrate 7,39 milioane gospodarii ale populatiei, fata de circa 7,1 milioane in 2011.

O populatie imbatranita

Cele mai recente date statistice ale INS arata un spor natural negative in Romania in noiembrie 2011, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel numarul nou nascutilor au fost in scadere, iar numarul deceselor in crestere.

In anii boom-ului natalitatea a inceput usor sa creasca, insa oricum ritmul era redus.

Astfel, curba natalitatii a fost in picaj la inceputul anilor 1990, dupa caderea comunismului, iar fluctuatiile pozitive din anii 2000 au fost nesemnificative in comparatie cu ce se intampla inainte de ’90.




Sursa grafic: INS
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri