Cererile care vizeaza achizitia de spatii de birouri au crescut cu circa 20% in ultimele 6 luni, a declarat Alexandru Petrescu, manager al Esop Consulting.

“In ultimele sase luni s-a resimtit o crestere cu 20% a cererii de achizitionare de spatii inregistrate in baza de date a companiei. Printre potentialii clienti se numara firme din domeniul medical, din sectorul IT&C si al serviciilor”, a declarat Petrescu.

Majoritatea cererilor vizeaza achizitia de imobile cu suprafete medii, de pana in 4.000 mp si bugete de pana in cinci milioane de euro.

„In acest moment, suntem in discutii avansate cu doua companii din domeniul medical care cauta sa isi cumpere sedii la bugete de 3-5 milioane de euro. In rest, potentialii cumparatori sunt firme sau persoane fizice care sunt interesate de spatii mai mici, de 100-300 mp. Pe acest segment chiar am intermediat recent o tranzactie”, declara Alexandru Petrescu, manager al ESOP Consulting.

La inceputul lunii octombrie 2012, in Bucuresti sunt scoase la vanzare 100 centre de birouri si 124 de vile, cu spatii de birouri, conform bazei de date a companiei Esop Consulting. Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii facand apel la o promovare discreta.

„Multe din aceste proiecte sunt scoase la vanzare ca parte a strategiilor proprietarilor de eficientizare a portofoliilor de proprietati, o astfel de tranzactie permitand dezvoltarea sau finalizarea unui alt proiect al firmei. Este un moment prielnic de cumparare , deoarece numarul imobilelor disponibile este mai mult decat dublu fata de 2008, iar preturile sunt semnificat mai avantajoase”, afirma Alexandru Petrescu, manager al Esop Consulting.

Cea mai ieftina proprietate care poate servi ca spatiu de birouri si poate fi cumparata imediat este un birou de 63 mp, in complexul Sitraco din zona Unirii, cu 70.000 euro.

Cel mai mare buget, de 24 milioane euro, il solicita achizitionarea unui centru de afaceri din zona Alba Iulia, cu o suprafata totala de inchiriat de 17.610 mp.

Cea mai scumpa vila amenajata pentru birouri scoasa la vanzare costa 8 mil. euro, este situata in zona Romana si are o suprafata de 2.700 mp.

Pretul de vanzare pe metru patrat a unui spatiu de birouri este cuprins intre 829 euro/mp (un centru de afaceri din sudul Capitalei) si 5.000 euro/mp (o vila istorica ultracentrala). Cele mai multe oferte –circa 75% se incadreaza intre 1.250 euro/mp si 2.100 euro/mp.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Colliers: Investitorii vor prefera "activele trofeu" in urmatorii ani