Un vechi proverb spune: „Invata din greselile altora, nu o sa ai timp sa le faci tu pe toate”. Mergand mai departe pe acest fir, cred ca trebuie sa invatam atat din greselile, cat si din reusitele altora, mai ales cand vine vorba de piata imobiliara, inca la inceput de drum in Romania.

Recent, am avut ocazia sa ma intalnesc la Londra cu Gary Patrick, Regional Sales Director la Barratt London, parte a celui mai are dezvoltator imobiliar din Anglia, Barratt Developments. Cu aproape 7.000 de locuinte construite doar in 2014 (aproape cat toata piata din Bucuresti si Ilfov), incluzand in aceasta suma si pe cele dezvoltate in joint venture si o cifra de afaceri de 3,2 miliarde lire (aproximativ 4,3 miliarde de euro), Barratt Developments este cel mai mare dezvolatator de locuinte din Anglia, avand in spate cu o istorie de peste 50 de ani in domeniul rezidential. Stiind “defectul” oamenilor de vanzari, de a nu se abtine in a face o vanzare din orice intalnire, am pus la punct „un plan de intrebari” prin care obtin informatiile dorite in timpul alocat. Am fost surprins sa fiu atras intr-o discutie libera, bazata pe dialog nu doar despre Barratt, ci despre piata rezidentiala in general.

Prima lectie invatata – Viziunea pe termen lung

Eram curios cum faci sa ajungi nr. 1 intr-o piata atat de competitiva cum este cea din Marea Britanie. Raspunsul lui Gary a fost „viziunea pe termen lung”.Desi nementionata expres intre cele patru prioritati ale grupului ((CUSTOMER FIRST, GREAT PLACES, LEADING CONSTRUCTION, INVESTING IN OUR PEOPLE), imi dau seama ca puse la un loc, cele patru duc catre crearea de valoare pe termen lung. In plus, un segment important de cumparatori il reprezinta cei care locuiesc deja intr-un proiect dezvoltat de Barratt si fac un upgrade din punct de vedere al proprietatii sau al locatiei intr-un alt proiect dezvoltat tot de ei.

A doua lectie - Modestia

L-m intrebat la un moment dat pe Gary cum au reusit sa obtina cinci ani consecutiv, cinci stele in sastisfactia clientilor, in studiul realizat de Home Builders Federation. Am considerat informatia relevanta indeosebi datorita faptului ca este mult mai complicat sa pastrezi un nivel ridicat al calitatii atunci cand te dezvolti foarte mult cantitativ. Raspunsul lui Gary a fost unul simplu: „Fiecare din cei implicati in procesul de dezvoltare este responsabil pentru calitatea livrata. In plus, exista o persoana special desemenata cu verificarea nivelului de calitate pe fiecare stadiu si daca se identifica probleme, se incearca rezolvarea lor in cel mai scurt timp cu putinta”.

A treia lectie – Ar trebui sa nu ne mai plangem ca la noi complicat

Ce insemna sa dezvolti in proiect rezidential in Londra? Excluzand bugetele de dezvoltare si referindu-ne strict la partea de autorizare si constructie, lucrurile sunt extrem de simple la noi. Numai partea de autorizare a unui proiect poate lua cativa ani. Pentru a putea lua toate autorizatiile necesare ar trebui sa multumesti cinci parti. Trebuie sa gandesti un proiect pentru potentialii cumparatori, cu care comunitatea si vecinii sa fie de accord, care sa se incadreze in normele elaborate de autoritatile din fiecare zona si de autoritatea centrala. Toate acestea, astfel incat sa fie fezabil din punct de vedere economic si actionarii companiei sa il aprobe. In plus, in functie de fiecare zona in care dezvolti, ai un numar de locuinte sociale pe care trebuie sa le construiesti. Gandeste-te doar ce inseamna sa investesti in teren astazi si sa poti construi peste cativa ani, tinand cont de toate restrictiile celor de mai sus .

A patra lectie – Diversificarea, parte a succesului

Unul din factorii determinati pentru rezultatele excelente obtinute de Barratt Developments este diversificarea portofoliului de proprietati dezvoltate. La ora actuala, doar pe site-ul Barratt Londra avem de ales intre apartamente aflate in 20 de proiecte rezidentiale, cu preturi cuprinse intre 215.000 euro si 3,25 milioane de euro. Prin acoperirea unei game atat de largi de preturi si zone, ai posibilitatea de a atrage clienti de pe fiecare segment in parte.

A cincea lectie – Provocarile sunt aceleasi in orice piata din lume

La finalul discutiei, cand am verifica lista cu intrebari pregatite, mi-am dat seama ca a ramas una singura nebifata: Care sunt provocarile din viitorul apropiat? Am primit doua raspunsuri, universal valabile in orice piata.

1. Cat de sustenabila este cresterea preturilor si unde/ cand se va opri, mai ales din perspectiva faptului ca dezvoltarea este un proces de durata, iar viziunea Barratt este una pe termen lung

2. Viitoarele alegeri generale care poate aduce o schimbare atat mediului legislativ, cat si a prioritatilor autoritatilor locale in ceea ce priveste atat procesul de dezvoltare imobiliara, cat si cel fiscal general.

Concluzia mea dupa cele 50 de minute petrecute cu Gary Patrick a fost ca piata rezidetiala din Romania este plina de oportunitati pentru cei care au o viziune pe termen lung in acest domeniu. Desi constructia si vanzarea a unul - doua proiecte poate fi foarte atractiva pe termen scurt pentru cei care dezvolta speculativ, timpul va fi de partea celor care investesc in calitate, care au un concept in spatele cladirilor, care vin cu solutii inovative, care gandesc proiectele rezidentiale pentru cei care vor locui acolo si nu pentru actionari sau investitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri