Fundamentele pietei imobiliare office au continuat sa se imbunatateasca in ultimul trimestru al anului 2015 in toate macro-regiunile lumii, fapt ce a rezultat intr-o crestere a spatiilor de inchiriere la nivel global.

Numarul chiriilor privind spatiile de birouri in cele 95 de piete majore luate in calcul pentru un raport realizat de JLL Global Office Index au crescut cu 3,7% fata de anul precedent in ultimul trimescu din 2015. Aceasta reprezinta cea mai mare crestere inregistrata la nivel mondial din ultimii patru ani.

In ciuda preocuparilor economice si geopolitice la nivel global, companiile aflate in cautarea spatiilor de birouri continua sa se dezvolte si vor continua sa progreseze ca reactie la cresterea globala a cererii pentru produse si servicii.

De asemenea, raportul citat de propertywire.com subliniaza faptul ca cererile in crestere din partea ocupantilor si cresterea modesta a cifrelor legate de noile livrari vor genera o nevoie din ce in ce mai mare de spatii de birouri. Acest lucru va genera o dezvoltare a parcurilor de birouri in tot mai multe orase. JLL estimeaza, astfel, ca piata de birouri va creste cu 4% in anul 2016, conform my-property-report.com.


Care este situatia pietei office in Europa


Piata de birouri din Europa a crescut cu doar 0,8% in trimestrul patru al anului 2015, comparativ cu 1,5% in trimestrul anterior. Incetinirea ritmului de crestere a fost cauzata de performantele sub asteptari ale Parisului si Moscovei, doua dintre cele mai mari piete din Europa.

In fruntea clasamentului din cadrul pietei europene se afla capitala Irlandei, Dublin, care a inregistrat in 2015 o crestere de 25% fata de 2014. Dublinul este urmat de Stockholm (15,6%) si Barcelona (12,7%). Cu toate acestea, nesiguranta economica si devalorizarea accelerata a rublei au generat o scadere cu 11,1% a pietei office din Moscova. Haga, Paris si Varsovia au inregistrat si ele scaderi cuprinse intre 2% si 7,5% de la un an la altul.

Cresterea la nivel european se va mentine si in 2016. In orase precum Londra, Dublin, Berlin si Munchen, companiile aflate in cautarea unor spatii de inchiriere vor fi tot mai nevoite sa aleaga locatii aflate in imprejurimile oraselor si sa se bazeze pe infrastructura moderna pentru ca activitatea lor sa nu aiba de suferit.

Cresterea pietei office va fi de 2%-3% in 2016 si 2017, iar raportul JLL noteaza ca pot exista corectii pozitive ale cifrelor in cazul in care cererea este mai mare decat cea preconizata.

Totodata, raportul arata, in concluzie, ca „lupta pentru calitate” care s-a dat la finalul anului 2015 va continua si va rezulta intr-o cerere tot mai robusta pentru spatii de birouri din Clasa A si intr-un interes limitat pentru locatiile secundare.

Care este situatia in Romania

In Romania, segmentul office a avut o crestere spectaculoasa in 2015, iar tendinta de crestere va fi si mai accentuata in 2016.
Volumul spatiilor noi de birouri care vor fi livrate in urmatorii doi ani va fi de 550.000 mp. In plus, deoarece Capitala se afla, inca, in urma celor mai mari capitale din Europa Centrala si de Est ca numar total de metri patrati de spatii de birouri, cererea pentru astfel de spatii se va mentine la nivel foarte ridicat in Bucuresti.

Spre exemplu, companiile care au birouri inchiriate in complexul de birouri West Gate din vestul Bucurestiului, detinute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, si-au extins in ultimii doi ani spatiile ocupate cu 15.000 mp.

Sursa foto: Aleksandr Osipov/Flickr, pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri