"Aceste centre genereaza cea mai mare cerere pe piata imobiliara din Bucuresti si, in multe cazuri, sunt chiriasii principali ai acestor cladiri. Pentru noi este evident ca centrele de operatiuni au dezvoltat hub-urile de birouri pe care le vedem astazi, mai precis Floreasca-Barbu Vacarescu, Dimitrie-Pompeiu, zona centrala si de vest si chiar CBD. Aceste complexe au cea mai mare suprafata si cea mai mare cerere de pe piata. Anul trecut, zona de centru-vest a Bucurestiului a avut o cerere de 120.000 mp. Bucuresti ramane principalul vehicul pentru centrele de operatiuni, dar Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi vin din urma foarte repede", a declarat Horatiu Florescu (foto sus), presedinte si CEO Knight Frank Romania in cadrul unei conferinte.

Climatul fiscal si juridic, alaturi de pozitia geografica si forta de munca bine pregatita, dar nu foarte costisitoare, sunt ingrediente-cheie care contribuie la atractivitatea Romaniei, arata raportul Recipe for successful tax, law & real estate of regional operations centers in Romania (Reteta de succes fiscala, juridica si imobiliara pentru centrele regionale de operatiuni din Romania) realizat de Deloitte Romania, Reff si Asociatii, membra a retelei internationale de avocati Deloitte Legal, si Knight Frank Romania.

In contextul in care tot mai multe companii multinationale isi deschid centre regionale de operatiuni in Romania, piata imobiliara a avut in 2016 unul din cei mai buni ani. Companiile de outsourcing vor continua sa intre pe piata sau sa se extinda, intrucat dezvoltatorii imobiliari si-au demonstrat capacitatea de a oferi companiilor multinationale solutii imobiliare personalizate la chirii mai mici decat in alte piete din Europa Centrala si de Est, arata raportul.