Wall-Street.ro: Cum ati descrie evolutia pietei de spatii de birouri si apetitul investitorilor de profil in 2017 ? Ce asteptari aveti pentru 2018, referitor la cele doua aspecte de mai sus?

Horatiu Florescu: Avand in vedere ca anul trecut am experimentat livrari record pe piata, ne-am asteptat ca anul acesta sa avem mai putine, respectiv in 2018 sa creasca din nou. Este un ritm firesc al unei piete in dezvoltare, dar care a parcurs si o criza economica. Avem aproximativ 130.000 metri patrati livrati anul acesta, iar cererea doar in primele noua luni ale anului 2017 a fost de peste 230.000 metri patrati, cifra foarte apropiata de aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, vedem o crestere fata de anul trecut a tranzactiei medii, de la 1.600 mp, la 1,900 mp in Q1-Q3 2017.

In ceea ce priveste activitatea investitorilor, am observat ca apetitul acestora revine, chiar daca analizeaza piata mai prudent fata de anii dinaintea crizei. Avem peste 600 milioane de euro pe piata investitionala si preconizam sa ajunga la 700 milioane de euro, pana la final de an, fiind cea mai mare cifra din ultimii 7 ani. Investitorii straini sunt din ce in ce mai prezenti, dar este in crestere si numarul investitorilor autohtoni, care au devenit jucatori importanti in piata, atat in capitala, cat si in alte regiuni ale tarii.

Wall-Street.ro: Care vor fi principalele provocari si amenintari pentru piata de spatii de birouri in 2018 si de ce anume?