Piata imobiliara locala accelereaza si in 2019 pe toate segmentele importante, arata compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, in contextul in care investitorii locali si straini au planuri pentru livrarea unor cladiri de spatii logistice, comerciale si de birouri cu o suprafata cumulata de 1,2 milioane de mp. Spre comparatie, anul trecut au fost livrate spatii noi de "doar" 850.000 mp.

"Evolutia pozitiva a activitatii de dezvoltare vine in urma cererii sustinute exprimate de chiriasi in ultimii trei - patru ani, astfel ca pentru mai mult de jumatate din spatiile noi ce urmeaza a fi date in folosinta in acest an au fost deja semnate contracte de inchiriere", potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

La finalul anului trecut, stocul spatiilor de retail a depasit 3,7 milioane de metri patrati, fiind aproape similar cu cel al spatiilor de birouri, in timp ce stocul spatiilor logistice se situa la circa 3,5 milioane de metri patrati. In 2019 este asteptata livrarea a circa 600.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, peste 400.000 de metri patrati de birouri si 200.000 de metri patrati de spatii de retail.

In Bucuresti vor fi dati in folosinta 300.000 de metri patrati de spatii industriale si 300.000 de metri patrati de birouri, in timp ce proiectele comerciale Colosseum si Veranda Mall urmeaza a fi extinse cu o suprafata cumulata de aproximativ 25.000 de metri patrati.

Spatii noi de retail vor fi livrate anul acesta si in Sibiu, unde NEPI Rockcastle va finaliza proiectul Festival si extinderea centrului comercial Shopping City Sibiu, dar si in Timisoara, unde Iulius Group si Atterbury vor inaugura extensia proiectului Iulius Mall. In perioada 2015 – 2018 piata locala de retail a crescut cu aproape 40%, iar centrele comerciale dominante au avut constant o rata de ocupare de aproape 100%.

Retail jobs

Ce proiecte de spatii de birouri, retail si industriale sunt anuntate?

Spatii noi de retail vor fi livrate anul acesta si in Sibiu, unde NEPI Rockcastle va finaliza proiectul Festival si extinderea centrului comercial Shopping City Sibiu, dar si in Timisoara, unde Iulius Group si Atterbury vor inaugura extensia proiectului Iulius Mall. In perioada 2015 – 2018 piata locala de retail a crescut cu aproape 40%, iar centrele comerciale dominante au avut constant o rata de ocupare de aproape 100%.

In Bucuresti sunt in constructie in momentul de fata cladiri noi de birouri cu o suprafata de circa 500.000 de metri patrati, pana la finalul anului in curs urmand a fi livrate spatii de aproximativ 300.000 de metri patrati. Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al livrarilor vor fi in 2019 grupurile Portland Trust (63.000 metri patrati in cadrul Expo Business Park si Oregon Park), Vastint (62.000 metri patrati in cadrul Business Garden si Timpuri Noi Square), Globalworth (42.000 metri patrati in Renault Business Connected) si River Development (38.000 metri patrati in The Light si Sema Offices).

Sectorul cladirilor de birouri se dezvolta si in alte centre universitare importante, in Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi urmand sa fie date in folosinta imobile noi cu o suprafata de aproximativ 130.000 de metri patrati.

Dupa o perioada de sase ani (2009 – 2014) de stagnare, sectorul logistic si industrial si-a reluat cresterea in 2015 si va atinge un varf al evolutiei in acest an, cand dezvoltatorii isi propun sa construiasca depozite noi cu o suprafata de aproximativ 600.000 de metri patrati. Cei mai activi investitori vor continua sa fie companiile CTP si WDP, care au fost lideri de piata in ultimii ani, urmati de jucatori precum VGP, P3, Global Vision sau Transilvania Constructii.

Citeste si:
Prețul chiriilor stagnează: cât costă să închiriezi un apartament acum
Prețul chiriilor stagnează pe...

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentele de Office, Industrial si Retail ale companiei au inchiriat in 2018 spatii cu o suprafata cumulata de aproximativ 100.000 de metri patrati.

Sursa foto: PKpix / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri